Vijesti
27. 11. 2019.

Briga za Hrvate u BiH - neodvojivi dio moje državne politike!

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović naglasila je u Mostaru, u govoru na svečanoj akademiji u povodu 1. obljetnice Udruge bosansko-hercegovačkih Hrvata „Prsten“, da će se nastaviti zauzimati za punu i stvarnu ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH. „Varaju se oni koji misle da će Hrvati nestati, da će pokleknuti!“.

Hrvati imaju dvije domovine - Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. I zato neću stati dok se Hrvatima u BiH ne osigura ono što im povijesno, politički i po Ustavu pripada, a to je puna ravnopravnost i ostvarivanje svih njihovih prava kao konstitutivnog naroda! - poručila je hrvatska predsjednica, sadašnja i buduća, u obraćanju u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače.

Onemogućiti preglasavanje!

Pri tome je istaknula da treba onemogućiti da Hrvatima u BiH ubuduće drugi, brojniji narodi nameću političke predstavnike preglasavanjem na izborima:

- Varaju se oni koji misle da će Hrvati pokleknuti, da će nestati iz BiH. Neće! Ja ću, uz vašu pomoć, i dalje biti jamac da naš narod neće ponovno biti zanemarivan kao u onih predugih 15 godina moje dvojice prethodnika!

„Prsten“ - 3.500 članova & 200 poduzetnika

Pozvavši hrvatske gospodarstvenike da ulažu u BiH kako bi se zaustavilo iseljavanje iz te zemlje, posebice mladih, Kolinda Grabar-Kitarović posebno je izdvojila važnost Udruge „Prsten“, koju su u RH osnovali Hrvati podrijetlom iz BiH kako bi očuvali tradiciju i vrijednosti te istodobno pomogli sunarodnjake u Bosni i Hercegovini.

- Zahvajujem vam na čvrstom i sjajnom prstenu dobrote kojim povezujete naš narod u njegove dvije domovine.

„Prsten“, koji okuplja 3.500 članova te 200 poduzetnika, u dosadašnjem je 14-godišnjem radu osigurao 15 milijuna kuna pomoći za institucije i projekte BH-Hrvata, a 3.5 milijuna za stipendiranje studenata slabijeg imovnog stanja.

SKOPALJSKA GRAČANICA & VITEZ

Predsjednica RH, koja je i naša kandidatkinja za novi mandat na Pantovčaku, predvečer će posjetiti Skopaljsku Gračanicu kod Bugojna i Vitez, gdje će razgovarati s tamošnjim Hrvatima - građanima, predstavnicima lokalne vlasti i svećenicima.

A A A