Vijesti
29. 11. 2019.

Velered Franje Tuđmana - Trajna zahvalnost utemeljitelju suvremene hrvatske države!

Hrvatski sabor većinom je glasova - sa 75 za i 27 protiv - na prijedlog naše Vlade dopunio Zakon o odlikovanjima i priznanjima RH kojim se utvrđuje odlikovanje Velereda Predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom.

Novo visoko državno odlikovanje u redu je najviših priznanja koje Hrvatska dodjeljuje - veleredova. Do sada ih je bilo četiri, a nose imena hrvatskih kraljeva Tomislava, Petra Krešimira IV i Dmitra Zvonimira & kraljice Jelene.

U povodu 20. godišnjice Tuđmanove smrti

Kako stoji u obrazloženju zakonskog prijedloga ministra uprave Ivana Malenice, ove se godine navršava 20. obljetnica Tuđmanove smrti, što je “prigoda da RH ustanovi visoko odlikovanje, kojim će se utemeljitelj demokratske, suverene i neovisne hrvatske države i vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske u Domovinskom ratu uvrstiti u red najviših hrvatskih državnih poglavara te će se na taj način trajno izraziti zahvalnost hrvatskog naroda i hrvatskih državljana njegovim povijesnim zaslugama”.

Franjo Tuđman svojim je državničkim vizionarstvom u prijelomnom razdoblju europske i svjetske povijesti 20. stoljeća u vrijeme raspada komunističkog totalitarnog sustava, zajedno sa svojim suradnicima i cijelim hrvatskim narodom, Hrvatsku uveo u red država slobodnog svijeta - stoji još u obrazloženju.

Svake godine o obljetnici smrti 10. prosinca

Velered Franje Tuđmana dodjeljivalo bi se svake godine 10. prosinca - o obljetnici smrti prvog hrvatskog predsjednika - državljanima RH kao izraz najvišeg priznanja za promicanje državnih i nacionalnih interesa u zemlji i inozemstvu, posebice za promicanje državljanskog jedinstva i nacionalnog zajedništva, državotvorstva i duhovnih vrednota hrvatskog naroda.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, najavljeno je, posthumno će dodijeliti prvi Velered Franje Tuđmana kardinalu Franji Kuhariću.

TUĐMAN JE TO ZASLUŽIO!

Akademik Željko Reiner: Dr. Franjo Tuđman zaslužio je da najviše hrvatsko državno odlikovanje nosi njegovo ime, jer je ostvario sve svoje strateške i državotvorne ciljeve te je imao potporu hrvatskog naroda kakvu nije imao nijedan političar ni prije ni poslije njega.

SDP PROTIV ZBOG „TUĐMANOVIH RATNIH ZLOČINA“

Peđa Grbin: Franjo Tuđman ne zaslužuje da se po njemu nazove državno odličje najvećeg reda jer je bio predsjednik dok su hrvatske Oružane snage i vojnici činili ratne zločine, a nije učinio ništa da ih spriječi ili kazni.

A A A