Vijesti
30. 11. 2019.

20. rođendan Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“: Ponosni smo što je upravo HDZ dao prvu predsjednicu u hrvatskoj povijesti!

(VIDEO) Za punu ravnopravnost & jačanje okosnice našeg društva - obitelji! Ravnopravnost žena mora se očitovati i u političkim institucijama i gospodarstvu. Posebno je važno da njihova uloga bude velika i vidljiva i u strankama. I ne samo da HDZ ima predsjednicu RH, nego i 2019. s pravom možemo nazvati godinom žena! Tri naše „Katarine“ zasjele su na visoke EU pozicije: Dubravka Šuica, Marija Pejčinović-Burić i Ivana Maletić.

Nakon vrlo uspješne Klauzure HDZ-a o pripremama za nadolazeće predsjedničke izbore, u zagrebačkom Hypo centru svečano je obilježena 20. obljetnica osnutka Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ (ZŽKZ) - najsnažnije političke organizacije žena u Hrvatskoj.

„Progresivni“ primitivci & seksisti

U svom govoru, predsjednica „Katarine Zrinski“ Nada Murganić upozorila je na loš odnos prema ženama u javnom prostoru te istaknula da je naša kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović često neopravdano izrugivana i diskreditirana samo zato što je žena.

- Žao mi je da to rade mnogi upravo od onih kojima s usana ne silaze riječi „ravnopravnost“ i „progresivnost“.

Godina žena - 3 „Katarine“ na najvišim EU dužnostima

2019. godina s pravom se u HDZ-u može nazvati godinom žena - godinom uspjeha! Tri naše članice, tri „Katarine“, zasjele na najviše pozicije u EU institucijama: potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinovi-Burić i članica Europskog revizorskog suda Ivana Maletić.

Pred više od tisuću „Katarina“ iz cijele Lijepe Naše govore su održali i predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković te sadašnja i buduća predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Donosimo njihove ključne poruke:

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ: Borimo se za punu ravnopravnost žena!

Nažalost, još nismo postigle ona prava koja zaslužujemo. Još nismo postigle punu ravnopravnost i jednakost. Imamo izvrsno zakonodavstvo, ali moramo se boriti protiv stereotipa, kao i protiv toga da se ne poštuju zakoni kada je, primjerice, riječ o jednakoj plaći za jednaki posao. Ili da se žene pita planiraju li trudnoću dok traže posao te time ih se diskriminira i zadire im se u privatnost. Muškarci i dalje dominiraju politikom, ali se približavamo ravnopravnosti. Izrazito je važno obrazovanje djevojčica i žena, a posebno ohrabrivanje ambicije.

Vrijeđanje je izraz nemoći

Htjela bih reći nešto o vrijeđanju, koje je izraz nemoći. Kad vam netko ne može iznijeti argument, onda skrene na banaliziranje. Na to sam navikla, osobno me ne pogađa, ali nije dobro to što se stvaraju takvi trendovi u Hrvatskoj. Kakva se poruka šalje? Ako se predsjednicu, za koju ljudi uglavnom misle da je zaštićena, može vrijeđati, zašto se onda ne bi vrijeđalo ili izmlatilo kćer, prijateljicu, djevojku, suprugu. Zapravo sam i sama na vjetrometini.

Predrasude i među „elitom“

Upravo je borba protiv svakog nasilja - fizičkog, verbalnog, psihičkog, ekonomskog i kibernetičkog - jedan od glavnih ciljeva našeg društva. Dakle, borba protiv nasilja u obitelji, ali i borba protiv nasilja u društvu općenito. Kao žena, u ruralnim sredinama puno se manje susrećem s predrasudama, nego li u medijima i drugim strukturama koje bi trebale biti elita ovog društva. Zanimljivo je da kad govorim o ozbiljnim temama kao što su decentralizacija i demografija, onda se vrlo malo piše o tome. Ali kad treba nešto izvući iz konteksta, kad treba ukazati prstom na gaf, tad se svi raspišu.

Dvostruka mjerila

Prigovori oko ponašanja, odijevanja i slično - to je stvar prošlosti. Kad neki gospodin svira klavir u nekoj susjednoj državi, predsjedniku neke susjedne države, onda je on gospodin. Ali kad jedna žena pjeva sa svojim narodom, onda je to „prostački“. No, da budem sasvim jasna, ta žena svira i klavir, ali imam dva problema: prvo, ne mogu ga nositi sa sobom cijelo vrijeme, drugo, donirala sam ga dječjem vrtiću jer ne želim iritirati susjede. Dok sam bila veleposlanica u SAD-u, jedne večeri otišla sam u nacionalni demokratski klub, negdje oko izbora Baracka Obame. I znate što - svi smo mi, uključujući kongresnike, pjevali karaoke. Samo što onda nije bilo iPhonea da to zabilježimo i dignemo na društvene mreže.

Obitelj - okosnica društva

Blagostanje obitelji u središtu je mog programa „Hrvatska zna i mora bolje“. Bez obitelji nema demografske obnove, nema djece, nema nove radne snage. Zbog toga želim da njegujemo zdravu obitelj, koja će biti okosnica hrvatskog društva. U programu je naglasak na ženama i na brizi za nerođenu djecu, kao i na prenatalnu i postnatalnu skrb. Posebnu pažnju posvetit ću raspravi o fleksibilizaciji radnog vremena, s fokusom na rad od kuće. Slažem se kako bi nedjelja trebala biti dan za obitelj, a nedjeljom najviše rade žene, majke.

Zajedno, idemo u pobjedu!

PLENKOVIĆ: Ponosni na Kolindu Grabar-Kitarović - prvu predsjednicu u hrvatskoj povijesti

Kao i u hrvatskom društvu, ravnopravnost žena mora se očitovati i u političkim institucijama i gospodarstvu. Posebno je važno da uloga žena bude velika, priznata, vidljiva i u strankama. Zato smo zadovoljni i ponosni na to što je prva predsjednica u hrvatskoj povijesti upravo HDZ-ova Kolinda Grabar-Kitarović!

STOP nasilju nad ženama!

Što se tiče sprječavanja nasilja nad ženama i u obitelji, Hrvatska je ratificirala Istanbulsku konvenciju, a u drugo čitanje ide i nekoliko zakona koji jačaju kazneno pravo kako bi se pooštrile kazne.

Zdravi rast & dobri smjer za Hrvatsku

Ako govorimo o gospodarskoj situaciji u zemlji, nećemo trošiti ono što nemamo i nećemo, kao neki drugi, zaduživati buduće generacije. Inzistirat ćemo na zdravom rastu, na odgovornosti svakog od nas. Sveobuhvatno ćemo poboljšavati sustav plaća, povećavati prosječne i minimalne plaće i mirovine, ispravljati nepravde koje postoje i ići dobrim i pozitivnim smjerom za Hrvatsku.

A A A