Vijesti
2. 12. 2019.

Štrajk se prekida, započinje nastava! Dogovor je postignut u interesu djece, roditelja & funkcioniranja školskog sustava!

(VIDEO) Predsjednik Vlade i HDZ-a danas je, zajedno s resornim ministrima, postigao kompromis sa sindikatima, kojim se štrajk u osnovnim i srednjim školama prekida već sutra ujutro. „Ključna poruka ovog razgovora je da se škola normalno odvija u cijeloj Hrvatskoj, počevši od utorka“.

Andrej Plenković je na konferenciji za medije u Banskim dvorima podsjetio da se u proteklih nekoliko mjeseci razgovaralo o temeljnom zahtjevu predstavnika sindikata u obrazovanju, a to je kretanje s pozicije nepravednih koeficijenata koji su etablirani još prije 16 godina. Naveo je da su kasnije ti nepravedni koeficijenti bili kompenzirani određenim dodacima koje je SDP-ova Vlada ukinula, te je ta nepravda postala ključno pitanje za dostojanstvo učitelja, nastavnika i ostalih zaposlenika u sustavu obrazovanja.

- Mi smo tu poruku čuli i razumjeli - istaknuo je Plenković, ponovivši što je sve Vlada nudila proteklih mjeseci i kako je to rezultiralo kvalitetnim kompromisom.

Vlada vodi konzistentnu politiku povećanja plaća

- U tekućoj proračunskoj godini Vlada nije imala dodatnih sredstava za povećanje koeficijenta od 1. rujna, prema inicijalnom zahtjevu sindikata. Tih sredstava tada nije bilo, dapače, mi smo uspjeli namaknuti dodatna sredstva i za ono povećanje od dva posto koje je išlo na plaću iz rujna, a odnosi se na porast osnovice kroz Temeljni kolektivni ugovor. Istodobno, kao zalog dobre volje i razumijevanja, ponudili smo odmah na plaću od rujna dodatnih dva posto, ali tada to sindikatima nije bilo prihvatljivo. Nakon toga, smo kroz postupak mirenja, ponudili dodatnih 2+2 posto, dva u ovoj i dva u idućoj godini, ali ni to se nije prihvatilo.

U mandatu ove Vlade svima će plaće biti veće za 18,3 posto

Istaknuo je da je Vlada potom povukla potez kojim je omogućila na prihodovnoj strani proračuna za 2020. još milijardu i 800 milijuna kuna, zbog odustajanja od  smanjenja jednog postotnog boda opće stope PDV-a, s 25 na 24.

- Time smo omogućili nastavak naše konzistentne politike povećanja plaća, uz sve ono što radi za privatni sektor, kroz porezna rasterećenja, osobne odbitke, a sada u ovom četvrtom valu i porez na dohodak, kao i konzistentnu politiku povećanja plaća u državnom i javnom sektoru. Postignuća ove Vlade, s ciljem da naši sugrađani žive kvalitetnije i imaju veća primanja, je za sada povećanje plaća od 11,49%.

Naglasio je da će s dodatnih 6% temeljem povećanja osnovice ukupno povećanje plaća u mandatu ove Vlade biti 18,3%.

- Dakle, povećanje plaće u javnom i državnom sektoru, u odnosu na trenutak kad smo krenuli, u listopadu 2016 i u listopadu 2020., svima će plaće biti veće za 18,3%. To je postignuće i konzistentna politika povećanja plaća ove Vlade.

Kompromisno rješenje u sustavu obrazovanja

- Kada je riječ o sustavu obrazovanja, dogovorili smo kompromisno rješenje: mi smo prije nekoliko dana ponudili varijantu dodatka, koji se dogovara u dijalogu dviju strana i dvostrano se potvrđuje, a onda i obvezuje,  ponudili 3+1% u idućoj godini plus 1% osigurača 1. prosinca iduće godine. Nažalost, ta ponuda nije bila prihvaćena na referendumima i mi smo tu poruku čuli i razumjeli. Shvatili smo da je od postotnih bodova važnije dostojanstvo.

Dodao je da su sada zajednički došli do dogovora o formi, da se u kontekstu povećanja koeficijenta, napravi sljedeći trokorak:

Prvo je od 1. prosinca, ta plaća se obračunava u siječnju i ide iz proračuna za 2020. gdje se mogu naći sredstva te povećava za 3%.

Drugo će povećanje, za dodatnih 1%,  istovjetno kao što je bila ponuda na dodatak, biti od 1. lipnja 2020.

- Na taj način ćemo u proračunskoj godini 2020. doći do onoga što je Vlada nudila i prije nekoliko dana, a to je povećanje od 4 postotna boda. Svejedno je idu li oni kroz dodatak ili kroz koeficijente.

Naglasio je da, kako bismo mogli imati fiskalno održivu situaciju, dodatnih 2% bit će isplaćeno od 1. siječnja 2021. godine., dakle u trokoraku 3+1+2.

Cjelovit paket

- Na taj način smo došli do rješenja koje daje mogućnost sindikatima da prihvate i ono što je dogovoreno kroz Temeljni kolektivni ugovor, podsjetit ću, 2+2+2, plus povećanje božićnice sa 1250 na 1500 kuna, povećanje regresa sa 1250 na 1500 kuna, povećanje dara za djecu sa 500 na 600 kuna i povećanje otpremnine za, otprilike, 2100 kuna. Zato smatramo da je ovo dobar i kvalitetan kompromis.

Izrazio je da je važno da se za dio ljudi koji rade u sustavu obrazovanja, a nisu nastavno osoblje, potpisati sporazum koji će biti svojevrsni dodatak granskom kolektivnom ugovoru, a koji će vrijediti do prosinca 2022.

- Osim nastavnog osoblja, mi ćemo kroz uredbu o koeficijentima riješiti i položaj tajnika, računovođa, ali i položaj ravnatelja, nekako se njih zaboravlja.

- Što se tiče zaposlenika u visokom obrazovanju, ovo će se odnositi i na predavače i na umjetničke suradnike, da ne bi bilo dilema što paket podrazumijeva.

Rješavamo i pitanja koja nisu samo materijalna

Poručio je da je važno riješiti i neka pitanja koja nisu samo materijalna.

- Ono što želimo usvojiti na razini Vlade je Akcijski plan protiv nasilja u školama, kao odgovor negativnom fenomenu kojeg želimo suzbiti, gdje moramo raditi zajedno i kao Vlada i zaposlenici, i sindikati u sustavu obrazovanja. Tu su i anonimne prijave koje izazivaju dosta negodovanja pa i  problema u našem obrazovnom sustavu. I to pitanje moramo riješiti na način koji će omogućiti nastavnicima da kvalitetno obavljaju svoj posao bez dodatnih opterećenja.

Naveo je da je danas na stolu kompromis, a interes njega kao predsjednika Vlade je da apsolutno dođe do kraja štrajka, da škole normalno funkcioniraju od sutra i da nastavnici nastave podučavati djecu, kao i da sustav obrazovanja uobičajeno funkcionira.

A A A