Vijesti
3. 12. 2019.

Naš je cilj više od 511.000 osoba s invaliditetom maksimalno uključiti u hrvatsko društvo!

„Kao država na različitim razinama omogućujemo da u cijelosti budu ravnopravne i nastojimo im olakšati svakodnevni život“, istaknuo je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković na svečanom obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji je ove godine posvećen njihovom pravu na digitalnu pristupačnost.

U Hrvatskoj je radi toga donesen Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje (poput pametnih telefona ili tableta) tijela javnog sektora koji obvezuje sva tijela državne uprave, jedinice lokalne i područne samouprave da do 23. rujna 2020. godine prilagode svoje internetske stranice osobama s invaliditetom.

Plenković je istaknuo da je riječ o zajedničkom koraku prema izgradnji hrvatskog društva kao uključivog, humanog, solidarnog i socijalno osjetljivog.

Dostupnost internetskih sadržaja

- Naša je zadaća da ti internetski sadržaji budu dostupni svima bez obzira na to imaju li te osobe vizualne, motoričke, slušne ili kognitivne poteškoće. Na to nas obvezuje i direktiva Europske unije - poručila je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković.

Predstavnici udruga zatražili su od premijera što hitnije donošenje zakona o inkluzivnom dodatku, poseban pravni status udruga, osnivanje povjerenstva za ranu intervenciju te bolju fizičku pristupačnost državnih institucija ustvrdivši da su danas u Hrvatskoj za invalide najpristupačniji šoping centri.

Prijedlog zakona o inkluzivnom dodatku

Andreja Veljača iz Hrvatskog saveza slijepih upozorila je da „inkluzivni dodatak treba biti kompenzacija za povećane troškove života osoba s invaliditetom“ te apelirala da taj dodatak ne bude opterećen prihodovnim cenzusom.

Podsjetila je i da su već ove godine očekivali taj zakon koji bi značio znatan zaokret u životu osoba s invaliditetom, no sada očekuju da se taj zakon svakako donese 2020., na što je predsjednik Plenković obećao da će Vlada iduće godine izaći s nacrtom prijedloga zakona o inkluzivnom dodatku i da će to rješenje biti proračunski održivo.

Vezano uz fizičku „nepristupačnost“ državnih institucija, također je najavio iskorake ustvrdivši postojanje ogromne razlike između stare i nove infrastrukture.

- Zadaća je države da to ispravi - poručio je.

2,3 milijuna kuna poticaja

Plenković je istaknuo i da uključivanje osoba s invaliditetom u svakodnevni život treba biti u fokusu ne samo državnih institucija, nego javnosti uopće.

Prema podacima Registra o osobama s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj živi 12 posto stanovnika s invaliditetom, među kojima je 60 posto muškaraca i 40 posto žena.

Na tom tragu spomenuo je i napore na organiziranju uvjeta za bolju profesionalnu rehabilitaciji i vještačenje te 2,3 milijuna kuna poticaja za prilagodbu radnoga mjesta osobama s invaliditetom.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku (i članica Središnjeg odbora HDZ-a) izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković izdvojila je što je Vlada dosad učinila na tom području, od povećanja invalidnina i broja asistenata do uvođenja statusa roditelja njegovatelja.

A A A