Vijesti
4. 12. 2019.

Moderniziramo Hrvatsku vojsku & kao odgovorni saveznik pridonosimo globalnoj sigurnosti

HV je jamac našeg mira i slobode - za koju su se svojom hrabrošću i žrtvom izborili hrvatski branitelji. Članstvo u NATO-u i njegov članak 5. pružaju nam kišobran kolektivne sigurnosti, koji prevenira bilo kakvu mogućnost agresije na RH, kakvoj smo bili izloženi početkom 90-tih - poručio je Andrej Plenković u Londonu sa summita NATO-a, koji obilježava 70. obljetnicu. Sastanak na vrhu započeo je primanjem šefova izaslanstava 29 država članica kod britanske kraljice Elizabete II. u Buckinghamskoj palači & potom kod domaćina skupa - britanskog premijera Borisa Johnsona.

Unatoč otvorenim pitanjima, NATO savez je čvrst i snažan

Sletjevši u London, predsjednik Vlade i HDZ-a sinoć se u izjavi za medije osvrnuo na tvrdnju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da je Sjevernoatlantski savez doživio moždanu smrt.

- To i nije tako. Francuska je poznata po tome da pokreće neke procese i otvara teme, pa će tako i skupina stručnjaka sljedećih godina promišljati o budućnosti Saveza. NATO je čvrst, snažan, ponekad ima razmirica, ima otvorenih pitanja, ali Savez je tu.

Hrvatska ima mogućnosti izdvojiti sredstva kako bi dosegla standard koji je postavio NATO

Hrvatska na ovaj sastanak na vrhu dolazi s planom da do 2024. poveća izdvajanja za obranu na dva posto BDP-a, a od ukupnih izdvajanja za obranu 20 posto za opremanje i modernizaciju.

Sadašnja izdvajanja za obranu dosegnula su 1,68 posto BDP-a, od toga 6,73 za opremanje i modernizaciju. Već s kupovinom helikoptera Black Hawks to se podiže skoro na 10 posto.

Predsjednik Plenković podsjetio je da je proračun za obranu u mandatu ove Vlade povećan, a u središte pozornosti stavljen hrvatski vojnik i modernizacija vojske te naglasio da Hrvatska ima mogućnosti izdvojiti sredstva kako bi dosegla standard koji je postavio NATO jer Vlada vodi odgovornu fiskalnu politiku, ne zadužuje se i troši u skladu s mogućnostima.

- Hrvatska ima mogućnosti. Mi smo vlada koja je osigurala zdrav rast, nismo se zaduživali kao vlade prije nas, naprotiv.

Primjereno i dostojanstveno sudjelovanje u nizu NATO-ovih misija

Dodao je da se želi riješiti puno naslijeđenih problema ekonomske tranzicije, imati svojevrsnu čistu situaciju i fokusirati se na razvoj hrvatskoga gospodarstva i ulaganja, uz EU fondove kao dodatnu polugu javnih investicija u idućih 10 godina, te stvarati modernu vojsku koja je interoperabilna sa saveznicima Hrvatske.

- Hrvatska sudjeluje u nizu misija na primjeren i dostojanstven način, kao i u svim aspektima funkcioniranja NATO saveza koji je jamac transatlantske sigurnosti.

Prigoda za razgovore o odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama

Sastanak na vrhu Saveza bit će prigoda i za neformalne razgovore s čelnicima zemalja članica, među njima i s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

- Amerika je izrazito bitna zemlja svima, pa i Hrvatskoj. Za nas su važne teme razgovori o Savezu i unapređenje bilateralnih odnosa. Ako riješimo pitanje dvostrukog oporezivanja i ukidanja američkih viza za hrvatske građane to će automatski stvoriti pretpostavke za dinamiziranje naših odnosa.

S predsjednikom Plenkovićem u hrvatskom izaslanstvu su i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov.

A A A