Vijesti
5. 12. 2019.

Bez obzira na različita stajališta, NATO je čvrst. Moramo dalje osnaživati suradnju u obrani i sigurnosti

Hrvatska, nažalost, ima jedinstveno iskustvo - itekako se sjećamo kako je to biti nečlanica NATO-a, a biti žrtva velikosrpske agresije. Kada kolege predsjednici država i vlada čuju podatke o stradanjima koja smo pretrpjeli, onda i sami mogu realno osvijestiti što znači Savez za sigurnost - istaknuo je Andrej Plenković u Londonu gdje je sudjelovao na summitu NATO-a,

U izjavi medijima nakon završetka sastanka šefova država i vlada članica NATO-a, koji obilježava svoju 70. obljetnicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a u srijedu je kazao da ovo bila prigoda razmotriti stanje, ulogu i budućnost Sjevernoatlantskog saveza:

- Hrvatska, od svih članica, jedina može dati ocjenu iz tri perspektive. To i jest bio sadržaj mog nastupa. Prva perspektiva: imamo, nažalost, jedinstveno iskustvo - itekako se sjećamo kako je to 90-ih godina biti nečlanica NATO-a, a biti žrtva agresije kada je Miloševićev režim želio stvoriti "veliku Srbiju".

Kada kolege predsjednici država i vlada čuju podatke o stradanjima koja smo pretrpjeli - više od 15.000 poginulih, 60.000 ranjenih, 30 milijardi dolara ratne štete - koja su nas usporila u gospodarskom razvoju te napredovanju prema Europskoj uniji i NATO-u, onda i sami mogu realno osvijestiti što znači Savez, kolektivna sigurnost, članak 5. i solidarnost u sigurnosti - dodao je Plenković.

Hrvatska - odgovorna članica NATO-a

Govoreći pak o drugoj perspektivi, naglasio je da je to optika države koja upravo ove godine obilježava 10 godina članstva u NATO-u. Ponovio je da je Hrvatska odgovorna članica koja pridonosi globalnoj sigurnosti:

Moderniziramo Hrvatsku vojsku & kao odgovorni saveznik pridonosimo globalnoj sigurnosti

- Od primatelja sigurnosti postali smo dio onih koji daju sigurnost u kriznim područjima. U ovom je trenutku 250 hrvatskih vojnika u različitim misijama i operacijama NATO-a. U mandatu ove Vlade konzistentno smo povećavali izdvajanja za obranu, čime smo došli na 1.68 posto BDP-a.

Neraskidiva suradnja EU-NATO u obrani i sigurnosti

Kada je riječ o trećoj perspektivi, Plenković je istaknuo da je to optika države koja će preuzeti predsjedanje Vijećem Europske unije:

- Naglašavamo da je EU NATO-u, ali i obrnuto, glavni partner u projiciranju mira i stabilnosti. Ne samo na transatlantskom području, nego i u ostalim kriznim žarištima diljem svijeta. Suradnja između Europe i SAD-a u pogledu sigurnosti neraskidiva je i neodvojiva. Tu poruku su poslali svi šefovi država ili vlada, ističući da razvijanje strateške autonomije i obrambene politike EU-a može i treba biti komplementarno sa snaženjem europske dimenzije NATO-a.

Konstruktivna atmosfera

Podržali smo - nastavio je - osnivanje skupine eminentnih stručnjaka koji će pomoći Savezu da promišljamo budućnost i njegov strateški smjer:

- To je bio konsenzualni stav svih danas. To je dobro i korisno. Ukupna je atmosfera bila konstruktivna, susretljiva, bez disonantnih tonova. Možemo reći da su glavni tajnik NATO-a Stoltenberg i domaćin Boris Johnson zajedno napravili kvalitetnu pripremu same rasprave i svih dokumenata koji su danas usvojeni.

Snažna potpora EU putu …

Predsjednik Plenković čestitao je Sjevernoj Makedoniji koja će, kazao je, čim Španjolska ratificira Protokol o pristupanju, i službeno postati 30. članica NATO-a.

Izrazio je suosjećanje i potporu Albaniji te želju da zajedno - u okviru i Saveza i EU-a - pomognemo njenu obnovu nakon teškog potresa koji je pogodio područje Drača.

Odgovarajući na pitanja novinara, izvijestio je da je održao formalne sastanke s predsjednicima vlada Crne Gore Duškom Markovićem i Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevim.

… Albanije & Sjeverne Makedonije

Rekao je i da je razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom o važnosti pronalaska zajedničkog rješenja za komplicirane situacije poput one kad je u listopadu blokirano otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom:

- Mislim da idemo u dobrom smjeru jer je nama u interesu da sastanak na vrhu koji će se u svibnju održati u Zagrebu bude uspješan i da se pronađe modalitet kako da idući put kad se vratimo ovoj temi, a to će biti tijekom hrvatskog predsjedanja, iznađemo konsenzus o otvaranju pregovora s ove dvije zemlje.

Posjet Berlinu u siječnju & aranžman s Turskom

Plenković je izvijestio novinare i da s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel dogovara posjet Berlinu u siječnju - na početku hrvatskog predsjedanja EU-om. 

Na pitanje o turskom odbacivanju obrambenog plana za baltičke zemlje i Poljsku, kazao je da se ide prema rješenju, dodavši da je Turska saveznica u NATO-u te se na taj način i ponaša. Naglasio je da je za Hrvatsku važno sprječavanje nezakonitih migracija na istočno-mediteranskoj i zapadno-balkanskoj ruti:

- Za nas je to strateško pitanje i stoga ćemo kao buduća država na čelu Vijeća voditi računa da se s Turskom nastavi aranžman. Unija je dosad izdvojila oko 6 milijardi eura kako bi putem međunarodnih organizacija pomogla financiranje migranata i izbjeglica koji su na teritoriju Turske. I na tom tragu se vode razgovori na najvišoj razini institucija i ključnih država članica.

O ukidanju viza za SAD

Novinare je zanimalo ukidanje američkih viza za naše državljane. Izdvojio je da Hrvatska kontinuirano radi na tome da se po sustavu postotka odbijenih zahtjeva za davanje vize spustimo na razinu dovoljnu za njihovo ukidanje:

- Postoji vrlo jasan plan SAD-a i hrvatske Vlade da se u sljedećih 11 mjeseci to pitanje riješi.

 

A A A