Vijesti
5. 12. 2019.

Hrvatska je u mandatu naše Vlade postala veliko gradilište! Zajedno, po još jednu pobjedu Kolinde Grabar-Kitarović!

U Osijeku je održana zajednička sjednica nacionalnog Odbora HDZ-a za regionalni razvoj i EU fondove & Stručnog odbora za regionalni razvoj i EU fondove Županijske organizacije HDZ-a Osječko-baranjske županije. Raspravljalo se o dosadašnjim postignućima u tom resoru te su izdvojeni mnogi projekti koji se u mandatu naše Vlade realiziraju po cijeloj Hrvatskoj. Također, izražena je snažna potpora našoj Kolindi Grabar-Kitarović u utrci za još jedan predsjednički mandat.

TOMISLAV ČULJAK (potpredsj. HDZ-a i glavni koordinator Odbora HDZ-a): Pobjeda svih nas!

HDZ prvi put, nakon dr. Franja Tuđmana, ima svog predsjednika/predsjednicu RH. Kolinda Grabar-Kitarović izvrsno je odradila prvi mandat i definitivno zaslužuje drugi. Na svima nama, članovima, dužnosnicima i simpatizerima HDZ-a jest da maksimalno pridonesemo njezinoj pobjedi. To neće biti samo pobjeda predsjednice, to će biti pobjeda svih nas, pobjeda HDZ-a! Pokažimo jedinstvo i slogu! Pokažimo snagu HDZ-a! I idemo zajedno po još jedan mandat za našu predsjednicu!

Nikolina Klaić (zamjenica gl. koordinatora Odbora HDZ-a): Hrvatska je postala veliko gradilište!

U prošle tri godine s 574 milijuna kuna proračunskih sredstava, i to samo samo iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, sufinancirano je gotovo 2.000 projekata na potpomognutim područjima; s 341.5 milijuna kuna samo iz tog ministarstva sufinancirani su razvojni projekti na otocima, kao i subvencije za vodu, zapošljavanje i javni prijevoz stanovnika otoka, a čak 1.112 projekta koji se financiraju EU sredstvima dodatno je sufinancirano iz državnog proračuna s 895 milijuna kuna kako bi se gradovima, općinama i županijama olakšala njihova realizacija. U mandatu ove, naše, HDZ-ove Vlade - zahvaljujući djelom nacionalnim sredstvima, a najvećim dijelom EU fondovima - Hrvatska je postala veliko gradilište!

Tomislav Petric (potpredsj. Odbora HDZ-a za regionalni razvoj i EU fondove & ravnatelj SAFU-a): Više od 500 novih vrtića!

Povećanje ugovorenosti EU projekata s 9% u 2016. na 78% tijekom 2019. veliki je uspjeh Vlade HDZ-a. Važno nam je svako selo, svaka općina, grad i županija, te stoga predano radimo na ujednačenome regionalnom razvoju! Možemo reći da se diljem Lijepe Naše, pri čemu nijedna županija nije zaobiđena, gradi i obnavlja 26 bolnica i domova zdravlja, više od 500 dječjih vrtića, a tu si i studentski domovi. Ulaže se u poboljšanje socijalnih uvjeta, komunalnu i prometnu infrastrukturu, čuva se i njeguje kulturna i prirodna baština - poput primjerice Kopačkog rita. Investira se u turistički i poduzetnički razvoj, čime se doprinosi otvaranju novih radnih mjesta i razvoju županija i cijele Hrvatske. Na to trebamo biti ponosni. S razlogom kažemo „EU projekti mijenjaju Hrvatsku“ jer to su velike investicije koje mijenjaju izgled pojedinog mjesta i, još važnije, znatno pridonose podizanju kvalitete života ljudi koji žive na tom području.

Luka Novosel (savjetnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU): Inovativna i zelena Hrvatska!

Vlada Andreja Plenkovića donijela je novi okvir za strateško planiranje u upravljanju razvojem RH koji ima za cilj definiranje, donošenje i provedbu strateških dokumenata s jasno definiranim indikatorima uspješnosti i okvirom za praćenje realizacije. Na taj način omogućit će se da se svim građanima komuniciraju napredak i postignuća donesenih strategija na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Krovni dokument koji će definirati viziju razvoja RH bit će Nacionalna razvojna strategija do 2030. godine. Kroz tu kratku, jasnu i svima razumljivu strategiju odredit će se ključni razvojni smjerovi i ključni indikatori uspješnosti razvoja Hrvatske do 2030. godine. Na to će se nadovezati i programiranje novog razdoblja EU fondova (2021-2027) u kojem će najveći naglasak biti na inovativnoj (smart) i zelenoj (green) Hrvatskoj i Europi.

Ante Janko Bobetko (tajnik Odbora HDZ-a za regionalni razvoj i EU fondove & član Uprave HAMAG-BICRO): 11 mlrd. kn za poduzetničke projekte!

Samo u protekle tri godine, HAMAG-BICRO je kroz različite programe poticanja poduzetništva pokrenuo ukupno 11 milijardi kuna investicija u više od 5.000 poduzetničkih projekata - čime je stvoren preduvjet za otvaranje više od 16.000 novih radnih mjesta.

Brojni projekti u OBŽ-u

O projektima koji se realiziraju u Osječko-baranjskoj županiji nazočne je upoznala predsjednica Stručnog odbora HDZ-a za regionalni razvoj i EU fondove & pročelnica za investicije i EU projekte u Osječko-baranjskoj županiji Nataša Tramiščak.

Potpora Kolindi Grabar-Kitarović

Potpredsjednica nacionalnog Odbora za regionalni razvoj i EU fondove Marija Tufekčić upoznala je članove Odbora s planovima za buduću suradnju nacionalnog i županijskog Odbora te je još jednom pozvala sve članice i članove Odbora da daju svoj osobni doprinos pobjedi predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Brojni dužnosnici na zajedničkoj sjednici

Uz članove nacionalnog Odbora te Stručnog odbora Osječko-baranjske županije, na zajedničkoj sjednici sudjelovali su i izaslanik glavnog tajnika HDZ-a Josip Šarić, predsjednica saborskog Odbora za regionalni razvoj i EU fondove Branka Juričev Martinčev, naš saborski zastupnik Vlatko Kopić, zamjenici osječko-baranjskog župana Goran Ivanović i Petar Lagator, predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Grada Osijeka Ivan Radić, koordinator Stručnih odbora HDZ-a OBŽ-a Domagoj Biuk te brojni drugi naši dužnosnici i članovi iz Osječko-baranjske županije.

A A A