Vijesti
5. 12. 2019.

Najvažnije je da su djeca u školi - dani u štrajku bit će plaćeni! Vukovar - mjesto posebnog domovinskog pijeteta!

(VIDEO) Rečeno - učinjeno! Vlada je na otvorenom dijelu sjednice raspravila čak 23 točke. Među ostalim, u Sabor je uputila Zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta, a sukladno dogovoru sa školskim sindikatima izmijenila je Uredbu o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama.

Otvarajući današnju, 195. sjednicu Vlade, predsjednik Andrej Plenković izdvojio je nekoliko aktualnih tema.

Hrvatski doprinos sigurnosti u svijetu

- Bilo je puno međunarodnih aktivnosti, a najvažnija je 70. godišnjica NATO-a i sastanak na vrhu u Londonu - kazao je Plenković, dodavši da je važno osvijestiti hrvatsku javnost o koristima članstva koje RH ima u Sjevernoatlantskom savezu u proteklih deset godina i koliko je to važno za kolektivnu sigurnost, za mir i stabilnost.

Moderniziramo Hrvatsku vojsku & kao odgovorni saveznik pridonosimo globalnoj sigurnosti

Bez obzira na različita stajališta, NATO je čvrst. Moramo dalje osnaživati suradnju u obrani i sigurnosti

Kvalitetni dogovor sa školskim sindikatima

Predsjednik Plenković osvrnuo se i na kompromis sa sindikatima u području obrazovanja te najavio potpisivanje, nakon Vladine sjednice, Temeljnog kolektivnog ugovora i dodatka koji je dogovoren.

- Za nas je najvažnije da su djeca u školi još od utorka. Odlučili smo da će dani provedeni u štrajku biti plaćeni, a nastavnici i učitelji će nadoknadu odraditi bez dodatnih sredstava - zaključio je uvodno izlaganje, najavivši sutrašnju Vladinu sjednicu u Krapini.

Štrajk se prekida, započinje nastava! Dogovor je postignut u interesu djece, roditelja & funkcioniranja školskog sustava!

Vrednovanje uloge i žrtve Vukovara u Domovinskom ratu

Vlada je na otvorenome dijelu raspravila 23 točke, između ostalih - Zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta te Zakon o prijenosu osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar na Republiku Hrvatsku.

“Zakon o Vukovaru”, očekuje se, imat će pozitivni učinak na društveni razvoj Grada Heroja, s naglaskom na demografski, gospodarski, kulturni, odgojno-obrazovni i znanstveno-istraživački razvoj, stabilizaciju i očuvanje mira.

Vukovar postaje mjesto posebnog domovinskog pijeteta, a županijska bolnica u Gradu Heroju - Nacionalna memorijalna bolnica!

- Ovim se zakonom uloga i žrtva Vukovara u Domovinskom ratu vrednuje kao iznimno važna u novijoj hrvatskoj povijesti. Vukovar je simbol otpora, žrtve, zajedništva i obrane suvereniteta RH - kazao je ministar hrvatskih branitelja i član Središnjeg odbora HDZ-a Tomo Medved obrazlažući zakonski prijedlog. 

Nacionalna memorijalna bolnica

Županijska skupština Vukovarsko-srijemske županije predložila je u svibnju Ministarstvu zdravstva da RH preuzme osnivačka prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i bolnicom hrvatskih veterana - čime bi prerasla u Nacionalnu memorijalnu bolnicu. 

- Ovim zakonom se, s jedne strane, daje s povijesnog aspekta pijetet veličini i žrtve i etičnosti svega onog što se događalo u vukovarskoj bolnici '91. godine, a, s druge, osigurava se stabilno poslovanje bolnice u budućnosti dodatnim sredstvima i drugačijim načinom upravljanja - kazao je ministar zdravstva i član SO HDZ-a prof. dr. sc. Milan Kujundžić.

Predsjednik Plenković dodao je da su ovim zakonima poslane političke poruke Vukovaru uoči 10. sastanka Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, koji će se u ponedjeljak održati upravo u Gradu Heroju.

Napad na socijalnog radnika ili učitelja - napad na službenu osobu

Vlada je u saborsku proceduru uputila set zakonskih prijedloga iz nadležnosti Ministarstva pravosuđa: izmjene Kaznenog zakona, Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji i izmjene Zakona o kaznenom postupku. 

U okviru Kaznenog zakona, istaknuo je ministar Dražen Bošnjaković, odsad se propisuje i to da se napad na socijalnog radnika ili učitelja tretira kao napad na službenu osobu, a propisuje se i jača kaznenopravna zaštita osoba koje obavljaju poslove od javnog interesa ili u javnoj službi.

Kazneno djelo spolnog odnošaja bez pristanka se briše te inkorporira u kazneno djelo silovanja, povećavaju se kazne za silovanje te, ovisno o težini djela, iznose najmanje 1 do 10 godina zatvora, a iz zakonodavstva se briše kazneno djelo teškog sramoćenja.

Kod Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji pooštrena je politika kažnjavanja te su više novčane kazne i kazne zatvora za sve pojavne oblike nasilja u obitelji - naveo je Bošnjaković. 

Borba protiv nasilja

Predsjednik Plenković smatra da je riječ o velikim iskoracima u zakonima, a posebno je istaknuo da su u procesu izrade konzultirane brojne udruge koje se desetljećima bave tom temom.

- Zahvaljujem im na doprinosu, kao i građanskim inicijativama koje su dodatno emancipirale fenomen nasilja u Hrvatskoj, posebno nasilja nad ženama.

11 sindikata prihvatilo dodatak TKU

Vlada je prihvatila i Dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama. Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović rekao je da od rujna traju pregovori te da je napokon postignut dogovor sa sindikatima zaposlenih u javnim službama.

- Svih 11 sindikata, potpisnika TKU-a, prihvaćaju tekst dodatka. Osnovica za izračun plaće uvećat će se tri puta po 2 posto: od 1. siječnja 2020. do 31. svibnja 2020. 5.809,79 kn, koja će se obračunati i isplatiti s plaćom za siječanj; od 1. lipnja 2020. do 30. rujna 2020. 5.925,99 kn, koja će se obračunati i isplatiti s plaćom za lipanj; od 1. listopada 2020. 6.044,51 kn, koja će se obračunati i isplatiti s plaćom za listopad. Regres i godišnja nagrada za božićne blagdane u 2020. iznosit će 1500 kn, a dar u prigodi dana Sv. Nikole u 2020. 600 kn.

3+1+2

Ministar uprave Ivan Malenica kazao je da se izmjenom Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama predlaže povećanje od 1. prosinca ove godine za tri posto, od 1. lipnja iduće godine za jedan posto te od 1. siječnja 2020. za dva posto.

“Sustav koeficijenata složenosti poslova u javnim službama koji je uveden 2001. godine uveo je razliku od 6,11% između radnog mjesta učitelja i nastavnika s jedne strane i asistenta u visokom obrazovanju s druge strane, iako su kompetencije jednake” - navodi se u izmjene Uredbe. I dodaje:

"S obzirom da je Vladi RH obrazovanje jedno od ključnih prioriteta, nužno je i u vrednovanju rada nastavnika i učitelja kroz plaću pokazati važnost njihove uloge u kvalitetnom obrazovanju. Stoga je ova Vlada odlučila izmijeniti koeficijente te ispraviti dugogodišnje nepravedno zaostajanje učitelja i nastavnika. Dinamika rasta koeficijenata dogovorena je sa socijalnim partnerima uzimajući u obzir da bude fiskalno održiva i ne ugrožava javne financije ni već donesen Državni proračun za 2020. godinu".

A A A