Vijesti
6. 12. 2019.

Konferencija predsjednika EP-a: Podrška EU proširenju, adekvatna sredstva za koheziju & prioriteti hrvatskog predsjedanja

U povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020. godine, predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Goran Jandroković i zastupnici uključeni u europske poslove održali su sastanak s Konferencijom predsjednika Europskog parlamenta, koju čine predsjednik EP-a David Maria Sassoli, predsjednici političkih skupina (klubova) te jedan predstavnik nezavisnih eurozastupnika. 

Prioriteti hrvatskog predsjedanja

Bitno nam je kroz parlamentarnu dimenziju istaknuti prioritete hrvatskog predsjedanja - Europa koja se razvija i povezuje, koja brine o sigurnosti i utjecajna je u svijetu - ali i promicati europsku perspektivu nama susjednih zemalja - istaknuo je Gordan Jandroković.

SUGLASNI: Ulazak RH u Schengen, EU proširenje & zadržavanje europskih sredstva za koheziju i ruralni razvoj!

Izrazio je nadu da će EU summit o jugoistočnoj Europi, koji se u svibnju održava u Zagrebu, iznjedriti pozitivne poruke za sve one zemlje koje žele postati članice Europske unije.

- Mi ćemo s naše parlamentarne strane pokušati tome dati dodanu vrijednost - kazao je.

Europska sredstva za Hrvatsku

Osvrnuo se i na Višegodišnji financijski okvir (VFO), također ključno pitanje za Hrvatsku, koja se zauzima da se iz europskog proračuna i dalje izdvajaju adekvatna sredstva za koheziju i ravnomjerni razvoj Unije.

- To nam je posebno važno u sektorima bitnim za naš razvoj kao što su poljoprivreda, zaštita okoliša, malo i srednje poduzetništvo te digitalizacija.

Uz Gordana Jandrokovića na sastanku su sudjelovali predsjednici i/ili potpredsjednici svih saborskih odbora.

 

A A A