Vijesti
6. 12. 2019.

3,7 mlrd. kn vrijedni projekti za Hrvatsko zagorje - Važna poruka partnerstva i ravnomjernog razvoja Lijepe Naše!

Čestitavši domaćinima Dan grada i blagdan sv. Nikole, Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo što u Krapini poslije 14 godina otvara sjednicu Vlade RH. „Drago mi je da u gradu Ljudevita Gaja imamo prigodu zajednički donijeti niz odluka koje će prodonijeti bržem i kvalitetnijem razvoju Krapinsko-zagorske županije“.

Predsjednik Plenković u uvodnom je obraćanju na 196. Vladinoj sjednici, održanoj u Krapini, podsjetio da je naša Vlada u protekle 3 godine ostvarila odličnu suradnju sa Županijom te gradovima i općinama na njenom području. Veliki broj projekata i investicija već se realizirao - od ulaganja u poduzetničke zone preko poslovno-tehnoloških inkubatora do niza aktivnosti u kulturi.

Projekti ZA razvoj Krapinsko-Zagorske županije

- Posebno je važno da će financijska težina današnje sjednice, njenih zaključaka i odluka biti 3.6 mlrd. kn, a ugovori koji će se potpisati i uručiti nakon sjednice iznose još 81 milijuna kn, dakle, ukupno 3.683 mlrd. zajedničkih projekata za Krapinsko-zagorsku županiju. To je važna poruka ravnomjernog regionalnog razvoja i suradnje između Vlade i jedinica lokalne i područne samouprave.

Nastojat ćemo da se u idućem višegodišnjem financijskom okviru EU-a nađu sredstva za projekte koji su bitni za Zagorje

Dodao je da je iz podataka razvidno da većina gradova i općina nakon Vladine reforme financiranja lokane i područne samouprave ima osjetno veće prihode, što ih čini snažnijim u realizaciji njihovih prioriteta i programa.

Prošla godina - najbolja u povijesti zagorskog gospodarstva

Župan Željko Kolar, izrazivši dobrodošlicu članovima Vlade. zahvalio je što će se upravo na Dan Krapine donijeti niz dobrih odluka vezanih za razvoj Krapinsko-Zagorske županije.

- Veseli da je Vlada valorizirala projekte koje je pripremala Krapinsko-zagorska županija - rekao je Kolar dodavši da imaju zajedničke ciljeve koji se tiču razvoja i stvaranja što boljih životnih uvjeta na ovim prostorima.

Podsjetio je da Krapinsko-zagorska županija od druge polovice 2013. bilježi kontinuirani gospodarski rast, a u tom je razdoblju povećan i broj zaposlenih za 5.000 - na ukupno 38.000. Naglasio je da je prošla godina bila najbolja u povijesti zagorskoga gospodarstva, s više od 13 mlrd. ukupnih prihoda.

Krapina - povijesno i kulturno-obrazovno središte

Gradonačelnik Zoran Gregurović podsjetio je na stoljetnu povijest Krapine kao povijesnog i kulturno-obrazovnog središta s razvijenom tekstilnom i metaloprerađivačkom industrijom te je posebno Vladi zahvalio na prijenosu osnivačkih prava nad Veleučilištem Hrvatsko zagorje Krapina na Republiku Hrvatsku.

- Zagorci su dobili državno veleučilište i mogućnost besplatnog studiranja na svojoj rodnoj grudi - poručio je Gregurović.

DAN GRADA KRAPINE

Prije sjednice Vlade RH, predsjednik Andrej Plenković sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana Krapine i na svetoj misi u Crkvi sv. Nikole biskupa, zaštitnika Grada.

- Ugovaranjem više od 18 mil. eura vrijednih projekata iz EU fondova i mjerama fiskalne decentralizacije, Krapina se uz našu potporu prometno, gospodarski i kulturno razvija. Zajedno smo učinili niz iskoraka da kvaliteta života bude bolja nego prije.

Povoljniji poslovni uvjeti

U govoru na svečanoj sjednici, naveo je i da se rezultati naše Vlade vide i u zdravom gospodarskom rastu, povećanju i prosječne i minimalne plaće, rastu mirovina, dizanju kreditnog rejtinga na investicijsku razinu…

- Pozitivne ocjene međunarodnih financijskih institucija omogućuju hrvatskom gospodarstvu i poduzetnicima da imaju povoljnije poslovne uvjete. Nastavljamo s reformskim procesima!

Jedna od okosnica Vladine politike je ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske

A A A