Vijesti
13. 12. 2019.

Hrvatska je u cijelosti pripravna vrlo angažirano pristupiti odgovornoj ulozi predsjedatelja Europskom unijom

Nakon sastanaka Europskog vijeća, Andrej Plenković susreo se u Bruxellesu s predsjednicom Vlade Finske Sannom Marin, od koje je neformalno preuzeo predsjedanje Vijećem EU-a, te s izvršnom potpredsjednicom Europske komisije Margarethe Vestager, s kojom je razgovarao o Zakonu o razvoju Grada Vukovara. 

U okviru 2-dnevnog boravka u Bruxellesu, predsjednik Vlade RH sastao se i s trojicom europskih lidera. S francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom razgovarao je o EU proširenju, mogućnosti otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom:

- Razgovore ćemo nastaviti i prigodom bilateralnog susreta početkom siječnja u Parizu.

Michel 7. siječnja u RH, a 9. Ursula von der Leyen

S novim predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, koji je prvi put otkako je izabran vodio sastanke šefova vlada ili država svih članica EU-a, potvrđeno je da će 7. siječnja posjetiti Hrvatsku:

- Ubrzo nakon toga, 9. i 10. siječnja, posjetit će nas predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, s Kolegijem povjerenika.

Nastavak odlične suradnje s EPP-om

Sa sastanka pak s novim predsjednikom Europske pučke stranke (EPP) Donaldom Tuskom, koji je na tu dužnost izabran upravo na Kongresu u Zagrebu, Plenković je odaslao kratku, ali jasnu poruku:

- Veselimo se nastavku odlične suradnje s našom političkom obitelji narodnjačko-demokršćanskih stranaka desnog centra!

Sa slovenskim premijerom Marjanom Šarecom nije se, međutim, bilateralno sastao:

- Mogu samo ponoviti jasni hrvatski stav da se pitanje granice može riješiti jedino bilateralnim dogovorom. Apeliram na Sloveniju da budemo racionalni i razumni.

14. siječnja pred Europskim parlamentom

Govoreći o nizu ostalih međunarodnih aktivnosti koje su pred Hrvatskom, Plenković je najavio da će 14. siječnja pred Europskim parlamentom govoriti o programu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, nakon čega će u Bruxellesu službeno obilježiti početak predsjedanja, a potom posjetiti Njemačku:

- U cijelosti smo pripravni da vrlo angažirano pristupimo odgovornoj ulozi predsjedatelja Europskom unijom u idućih šest mjeseci. Spremni smo dati doprinos izgradnji snažnije Europe u svijetu punom izazova, a predsjedanje je prigoda i za još snažnije međunarodno profiliranje Lijepe Naše.

EU PRORAČUN, PROŠIRENJE, BREXIT, KONFERENCIJA O BUDUĆNOSTI EUROPE

Pred Hrvatskom kao predsjedateljicom 4 su velike zadaće: donošenje višegodišnjeg EU proračuna, pri čemu RH traži da se zadrže adekvatna sredstva za ruralni razvoj i koheziju; proširenje EU i europska perspektiva BiH; ratifikacija Sporazuma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU; usklađivanje zajedničke pozicije svih članica za raspravu o Konferenciji o budućnosti Europe za koju je u novoj Europskoj komisiji zadužena naša povjerenica Dubravka Suica.

O svemu više na:

Višegodišnji financijski okvir EU-a mora odgovoriti na potrebe tradicionalnih politika i novih izazova

Hrvatska je u cijelosti pripravna vrlo angažirano pristupiti odgovornoj ulozi predsjedatelja Vijeća Europske unije

A A A