Vijesti
16. 12. 2019.

U promet puštena dionica Gradec - Sveti Ivan Žabno, prva novoizgrađena pruga u zadnje 52 godine!

Vrijednost projekta, sufinanciranog iz EU fondova, iznosi 258 milijuna kuna. A u idućih 10 godina još će se uložiti 3 milijarde € u željezničku infrastrukturu! Potkraj 2021. godine, od Bjelovara do Zagreba i obrnuto putovat će se vlakom samo 50 minuta! - najavili su Andrej Plenković & Oleg Butković.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a sudjelovao je u Svetom Ivanu Žabnom na svečanosti u povodu puštanja u promet nove pruge na dionici Gradec - Sveti Ivan Žabno.

Zahvaljujući tih novih 12 kilometara pruge stanovnici Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije uštedjet će 50 minuta putovanja. To je sjajan potez, dio investicija koje se financiraju sredstvima iz europskih fondova i korak unaprjeđenja naše željezničke infrastrukture - kazao je Andrej Plenković.

Desetljeće jačanja željezničke infrastrukture

Nakon što smo jako puno investirali u ceste, u zračne i pomorske luke, naglasio je, razdoblje 2020-2030 bit će desetljeće jačanja i modernizacije željezničke infrastrukture:

- U idućih deset godina u željezničku se infrastrukturu planira uložiti 3 milijarde eura. To su golema ulaganja, koja teško da bi bila ostvariva isključivo nacionalnim sredstvima, bez onih europskih.

Bjelovar-Zagreb odsad za sat vremena

Ministar mora, prometa i infrastrukture (i potpredsjednik HDZ-a) Oleg Butković kazao je da se u Hrvatskoj trenutno realiziraju projekti u željezničkoj infrastrukturi vrijedni oko 1.25 milijarde eura te da će uskoro biti započeti i neki novi projekti:

- Putovanje vlakom od Bjelovara do Zagreba sada traje nešto više od sat vremena, a nakon što se dovrši rekonstrukcija postojećeg kolosijeka i izgradnja onog novog od Križevaca do Dugog Sela, što očekujemo potkraj 2021. godine, putovat će se 50 minuta!

A A A