Vijesti
10. 1. 2020.

Zajedno želimo graditi jaču, razvijeniju i sigurniju Europu za sve naše građane i države članice!

(VIDEO) Andrej Plenković: Želimo i dalje uz pomoć EU fondova loviti korak s razvijenim zapadnim EU članicama i zemljama središnje Europe koje su prije nas imale prigodu povlačiti milijarde eura! Ursula von der Leyen: Naš uspjeh ovisi o hrvatskom uspjehu. Hvala na sjajnim razgovorima, prijašnjim i današnjem! Hrvatska će imati ključnu ulogu u pronalasku kompromisa o dugoročnom EU proračunu.

Nakon sastanka u Banskim dvorima, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pridružili su se ministrima i europskim povjerenicima u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u kojoj se održao sastanak Vlade RH i Europske komisije.

Ursula von der Leyen: RH je vrlo važan dio Europske unije!

Duboko poštujem hrvatski narod. Hrvatska se izborila za slobodu i demokraciju - i zato ste uspješna priča! Danas ste snažna članica i to pokazuje što ovaj narod može učiniti. Mi vas trebamo, vrlo ste važan dio Europske unije!

Andrej Plenković: Želimo da EU pridonese demografskoj revitalizaciji!

U sljedećih šest mjeseci radit ćemo zajedno na brojnim izazovima koji su pred nama. U Hrvatskoj ćete imati pouzdanog partnera. Moto našeg predsjedanja Vijećem EU-a i jest "Snažna Europa u svijetu punom izazova", a naša su četiri prioriteta: Europa koja se razvija, Europa koja povezuje, Europa koja štiti & Utjecajna Europa.

S demografskim izazovima suočava se polovica članica EU-a, a za to je pitanje zadužena upravo hrvatska potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica. Želimo pripremiti niz mjera za demografsku revitalizaciju! Fokusirani smo i na višegodišnji EU proračun kako bi se uz pomoć EU fondova nastavile smanjivati razvojne razlike među članicama, a u svibnju ćemo u Zagrebu organizirati summit EU - jugoistočna Europa kako bismo ponovno osnažili dinamiku pridruživanja naših susjeda.

Ursula von der Leyen: Hrvatski prioriteti i naši su prioriteti!

Prvo hrvatsko predsjedanje povijesni je trenutak. Vaši prioriteti i naši su prioriteti! Vaš uspjeh će definirati i naš uspjeh!

ZAJEDNIČKA KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Nakon sastanka Europske komisije i Vlade RH, kojim je i formalno započelo hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a, Andrej Plenković i Ursula von der Leyen održali su zajedničku konferenciju za medije.

Iskrena i tijesna suradnja

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a naveo je da su stvorene dobre pretpostavke za iskrenu i tijesnu suradnju između ministara hrvatske Vlade i svih povjerenika u Europskoj komisiji. Dodao je da Hrvatska i Europska komisija zaista idu zajedno prema ispunjavanju ambicioznih političkih ciljeva za institucionalno i zakonodavno razdoblje koje je pred nama - od 2019. do 2024. godine.

- Zbog toga smo bili zadovoljni što je Ursula von der Leyen za svoj program dobila veliku potporu zastupnika u Europskom parlamentu.

Poljoprivreda, ruralni razvoj i kohezija

Plenković je rekao da je hrvatska strana predstavila svoje prioritete o Europi koja se razvija, koja štiti, koja povezuje i koja je globalno utjecajna, kao i stavove o rješavanju nekoliko najvažnijih političkih i zakonskih dosjea na dnevnom redu europskih institucija.

- Razgovarali smo i o Višegodišnjem financijskom okviru, nesumnjivo najvažnijem aktu koji treba donijeti na početku mandata ove Europske komisije i ovog Europskog parlamenta. Sa svoje strane, u suradnji s Charlesom Michelom, učinit ćemo sve kako bi se postigao kompromis koji će u najvećoj mogućoj mjeri biti sukladan očekivanjima članica i pronašao pravi balans između onog što nazivamo tradicionalnim politikama - dakle, poljoprivreda, ruralni razvoj i kohezija - te, s druge strane, modernizacije i novih izazova. Što naravno nije jednostavno.

Von der Leyen: Zelenim planom želimo biti uzor svijetu

Europski zeleni plan, kojem je cilj da Europa do 2050. bude klimatski neutralna, mogao bi biti uzor za cijeli svijet - izjavila je pak Ursula von der Leyen.

Plan predviđa da Europa do 2050. postane prvi klimatski neutralan kontinent, kao što predviđa i tranziciju u kružno gospodarstvo - za što će biti potrebna velika sredstva.

- Uvjereni smo da Europski zeleni plan može biti nova strategija za cijeli svijet. Radi se o investicijama, inovacijama, novim tehnologijama… Želimo da Europska unija bude predvodnik.

Dodala je da će u to trebati puno investirati i najavila da će Komisija idućih dana donijeti plan za održive investicije.

O jačanju europskog utjecaja

Europska unija može postati veći igrač na svjetskoj razini putem svoje trgovinske moći i ugleda u posredovanju između sukobljenih strana - naglasila je von der Leyen u trenutku dok rastu napetosti na Bliskom istoku.

- Jačanje utjecaja Europe sastoji se od nekoliko aspekata. Mislim na trgovinu, na definiranje procesa i standarda, kao što smo primjerice to učinili s GDPR-om, što je svijet popratio. Mislim da ne smijemo zaboraviti da se nasilje može zaustaviti samo povratkom za pregovarački stol. Nasilje se uvijek događa zbog izostanka dijaloga - kazala je, naglasivši da Europska unija ima veliki ugled kao dobar posrednik između zaraćenih snaga.

Sjeverna Makedonija i Albanija ispunile su uvjete!

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen zaključila je da su Albanija i Sjeverna Makedonija ispunile uvjete za početak pregovora i da ih Europska unija sada ne bi smjela mijenjati.

 

 

A A A