Vijesti
13. 1. 2020.

I susret s hrvatskom čelnicom Vijeća Europe tijekom našeg predsjedanja EU-om svjedoči o snažnom međunarodnom položaju RH!

Prvog dana svog boravka u Strasbourgu, a uoči sutrašnjeg predstavljanja prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a u Europskom parlamentu, Andrej Plenković sastao se s glavnom tajnicom Vijeća Europe Marijom Pejčinović Burić.

Europska perspektiva hrvatskog susjedstva

U izjavama za medije nakon sastanka, Marija Pejčinović Burić je istaknula da se odnos Vijeća Europe i Europske unije s vremenom razvio  u strateški, navodeći da je EU najveći pojedinačni kontributor u dobrovoljni Fond Vijeća Europe:

- Zajedno radimo na uspostavljanju i provedbi europskih standarda u nizu država, s naglaskom na jugoistočnu Europu. Upravo je za te zemlje važna europska perspektiva, stoga je Vijeće Europe, u kontekstu hrvatskog predsjedanja, spremno pridonijeti pripremi summita u svibnju kroz svoju ekspertizu u području ispunjavanja standarda ljudskih prava, vladavine prava i demokracije.

Osjetljivo pitanje djece migranata

Napomenula je da se razgovaralo i o pitanju migracija:

- Glavni tajnik Vijeća Europe ima instituciju posebnog predstavnika za migracije, koji je prije godinu dana napisao izvješće o cijeloj istočnomediteranskoj ruti, odnosno zapadnobalkanskoj, i dao preporuke kako države trebaju pristupiti tom pitanju. Za Vijeće Europe je važno da se poštuju sve norme međunarodnog prava i ljudskih prava. Posebno osjetljivim smatramo pitanje djece migranata, osobito djece bez pratnje odraslih osoba.

Ratifikacija Europske socijalne povelje

Pri kraju izjave, Pejčinović Burić je izdvojila da Vijeće Europe ima više od 200 konvencija koje i same imaju dodatne protokole, a u kojima se neki od instrumenata i revidiraju:

- Stoga smo iskoristili priliku da podsjetimo Hrvatsku da ima još dvije zadaće: da ratificira dodatni protokol uz Konvenciju o borbi protiv terorizma, u čijem je draftiranju vrlo detaljno i sama sudjelovala, te da svakako ubrza i ratifikaciju Europske socijalne povelje.

Sastanak je ocijenila korisnim, ponovila spremnost da Vijeće Europe Hrvatskoj ponudi svoje ekspertize te Hrvatskoj zaželjela puno uspjeha u predsjedanju Europskom unijom.

PLENKOVIĆ: Velika čast za Lijepu Našu!

U svom je obraćanju novinarima predsjednik Vlade RH i HDZ-a ovu konferenciju za medije ocijenio jedinstvenom:

- Imamo čelnicu jedne europske organizacije koja je primila predsjednika Vlade Republike Hrvatske koja pak ima čast predsjedati  Vijećem EU-a. Dobro je da hrvatska javnost i na ovaj način još jednom konkretno razumije koliko smo ojačali međunarodni položaj Hrvatske. Velika je čast za našu zemlju da Marija već četiri mjeseca obnaša ovu dužnost!

Hrvatska može dati svoj dodatni doprinos

Čestitao je glavnoj tajnici na inicijativama o racionalizaciji organizacije rada i rješavanju - u kratkom roku - niza financijskih aspekata Vijeća Europe, ali i na činjenici da je u svim nastupima isticala temeljne vrijednosti zbog kojih su se europske zemlje i okupile u VE, a to su jačanje demokracije, poštivanje ljudskih prava i vladavine prava:

 - Hrvatska može dati svoj dodatni doprinos jačanju suradnje između Europske unije i Vijeća Europe.

Jačanje međunarodnih aktivnosti Unije - jedan od prioriteta

Naveo je da istodobno Hrvatska želi u svojim  aktivnostima, kao predsjedavajuća Vijeća EU-a, ojačati međunarodne aktivnosti Unije:

- To je četvrti stup naših prioriteta i u tom je pogledu tijesna suradnja s VE prirodni refleks Europske unije. Zato je ovaj moj dolazak ovdje, u ovom svojstvu, poruka i politički signal uvažavanja i respekta prema Vijeću Europe.

Naglasio je da je pristupanje pojedinim međunarodnim  instrumentima kojima još nismo pristupili dio redovitih aktivnosti Vlade RH:

- Dva instrumenta koja je navela glavna tajnica ne bi smjela predstavljati problem.

Drago mi je da smo danas zajedno ovdje!

Veselim se daljnjoj suradnji, želim glavnoj tajnici puno uspjeha, ima našu snažnu potporu - i Vlade i naših zastupnika u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Drago mi je da smo danas zajedno ovdje - zaključio je predsjednik Vlade i HDZ-a.

A A A