Vijesti
16. 1. 2020.

EU proračun bi trebao uvažiti da je RH bila žrtva agresije & da je kao najmlađa članica najmanje koristila europska sredstva

(PHOTO) Osim što su u Berlinu razgovarali o Višegodišnjem financijskom okviru, njemačka kancelarka Angela Merkel & predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković suglasili su se kako bi na svibanjskom ZG summitu - koji Hrvatska organizira kao EU predsjedateljica - trebalo doći do pomaka u otvaranju pristupnih pregovora Albanije i Sjeverne Makedonije.

Zagrebački summit vrlo je važan zbog problema s početkom pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije. Nadamo se da ćemo na tom sastanku na vrhu EU-a i zemalja jugoistočne Europe postići pomake - istaknula je Merkel na zajedničkoj novinskoj konferenciji nakon razgovora s Plenkovićem.

Konkretni vremenski okvir za otvaranje pregovora

I predsjednik Vlade RH i HDZ-a s dosta optimizma gleda na summit koji će se održati 5. i 6. svibnja:

- Vjerujem da će taj sastanak na vrhu dati realnu perspektivu u odnosima EU-a sa zemljama u našem susjedstvu kako bi znale kojom će dinamikom ići prema članstvu. Želimo Sjevernoj Makedoniji i Albaniji poslati jasnu poruku - da dobiju konkretan vremenski okvir za otvaranje pregovora, ali i za eventualne dodatne reformske korake koje trebaju napraviti.

Uvažavanje specifičnog položaja Hrvatske

Budući da Savezna Republika Njemačka 1. srpnja preuzima „kormilo“ Unije od Hrvatske, dvoje predsjednika Vlada razgovaralo je i o koordinaciji predsjedanja EU-om i potvrdilo želju da zajednički rade na rješavanju Brexita i dugoročnog europskog proračuna (Višegodišnji financijski okvir).

- Vezano uz proračun, krećemo u pregovore iz dviju različitih skupina država, bogatijih starijih članica i onih novih, manje razvijenih. Na kraju ćemo morati pronaći kompromis, ali želimo da se u obzir uzme pozicija Hrvatske kao države koja je bila izložena agresiji, koja je najmlađa članica i koja je najmanje koristila sredstva iz EU fondova - porućio je Plenković.

Nastavljamo pripreme za Schengen!

Što se tiče ulaska RH u Schengen - nastavio je - već sam napomenuo da je to teško očekivati za vrijeme hrvatskog predsjedanja EU-om:

- Ali, u skladu s pozitivnom ocjenom Europske komisije, nastavljamo pripreme za konačnu političku odluku Europskog vijeća. Na tom putu još jednom zahvaljujemo Njemačkoj na podršci.

Izvrsni bilateralni odnosi

Plenković je naglasio i da dvije zemlje godinama njeguju izvrsne bilateralne odnose:

- Njemačka je već 30 godina jedan od naših najvažnijih partnera na političkom i gospodarskom planu. U Hrvatsku je lani, primjerice, stiglo tri milijuna njemačkih turista koji su ostvarili više od 21 milijun noćenja. Njemačka je i 3. investitor u RH, s kojom smo u prvih 10 mjeseci 2019. ostvarili trgovinsku razmjenu od 4.5 milijarde eura.

Akcijski plan urodio novim projektima

Zaključio je da je prošle godine potpisani Akcijski plan za jačanje odnosa urodio novim gospodarskim projektima, uključujući gostovanje pedesetak hrvatskih kompanija na berlinskom „Zelenom tjednu“, najvećem europskom sajmu poljoprivrede, kojem je RH ove godine zemlja partner.

MARAMA S LOGOM EU2020HR

Predsjednik Plenković je kancelarki Merkel darovao maramu s logom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, kakvu je već u više navrata oko vrata nosila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

PLENKOVIĆ OTVORIO ZELENI TJEDAN

Nakon sastanka s Merkel, Plenković je u berlinskom City Cubeu otvorio već spominjani Zeleni tjedan, 85. po redu, pred više od 3.000 gostiju iz cijelog svijeta. Ovogodišnji sajam bilježi rekordni broj izlagača - njih 1.800 iz 72 zemlje.

Generalni direktor sajma Christian Göke izjavio je da je Finska u pet mjeseci nakon što je bila zemlja partner ostvarila skoro 50 posto više izvoza. Isto je poželio i Hrvatskoj!

"Kultura agrikulture"

Sajam će službeno započeti u petak obilaskom hrvatske hale, u kojoj će sudjelovati njemačka delegacija, predvođena saveznom ministricom poljoprivrede Juliom Kloeckner (CDU), i ona hrvatska - na čelu s Plenkovićem i našom resornom ministricom Marijom Vučković. Pod sloganom "Kultura agrikulture" predstavit će se pedesetak hrvatskih proizvođača.

U programu otvaranju Zelenog tjedna Hrvatsku su predstavljali tenor svjetskog glasa Đani Stipaničev, kazališna glumica i pjevačica Renata Sabljak te mlada plesno-pjevačka skupina „Folklorelektro“.

A A A