Vijesti
21. 1. 2020.

9 bilaterala & 2 panela: Tim Cook, Ilham Aliyev, Hashim Thaçi, Marjan Šarec, WHO, ERC, ETUC, Philips…

Prvog dana na 50. Godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma (World Economic Forum - WEF) u Davosu Andrej Plenković „vozio“ je u - 6. brzini! Ne računajući neformalne susrete, održao je čak 9 bilateralnih sastanaka s državnicima, gospodarstvenicima i znanstvenicima te sudjelovao u dvjema raspravama - o nastavku procesa proširenja EU & generiranju rasta u srednjoj i istočnoj Europi.

Citate predsjednika Vlade RH i HDZ-a prenosimo iz njegovih objava na Twitteru ili iz izjave za medije u Davosu:

Tim Cook, predsjednik Uprave kompanije Apple

„Zainteresirani smo za proširenje suradnje s Appleom, osobito na znanstveno-istraživačkom području, za fizički i digitalni pristup njegovim uslugama za hrvatske korisnike & regulaciju digitalnih platformi u HR. Tražimo tretman kakav imaju druge članice EU-a“.

Predsjednik Azerbajdžana Ilham Aliyev

„Razgovarali smo o provedbi Deklaracije o strateškom partnerstvu naše dvije zemlje & suradnji IT kompanija“. 

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi

„O političkoj i gospodarskoj suradnji Hrvatske i Kosova, pripremi zagrebačkog summita EU-JI Europa i prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a“.

Rasprava "Generiranje rasta u srednjoj i istočnoj Europi"

„Naše je jasno stajalište da se u dugoročnom EU proračunu zadrže adekvatna sredstva za koheziju i ruralni razvoj. RH još lovi korak s državama koje su prije nje ušle u EU - kao najmlađa članica tek nekoliko godina imamo priliku koristiti novac iz EU fondova. Stoga itekako znamo koliko su ta sredstva važna za ravnomjerni regionalni razvoj svih krajeva Lijepe Naše i sustizanje životnog standarda bogatijih zemalja. To je naš strateški nacionalni interes“.

Ključ razvoja srednje i istočne Europe je jačanje institucija, tržišta rada i investicijske klime

Rasprava o EU perspektivi JI Europe i nastavku procesa proširenja

„Za vrijeme hrvatskog predsjedanja važno je dinamizirati odnose nama susjednih zemalja s EU-om. Dosta su velika očekivanja od zagrebačkog sastanka na vrhu u svibnju. Prigoda je to da - uz, nadam se, deblokadu pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom - napravimo korak dalje i zacrtamo odnose u sljedećem desetljeću sa svim državama u susjedstvu“.

Slovenski premijer Marjan Šarec

„O prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, ciljevima zagrebačkog summita i bilateralnoj suradnji“.

Potpredsjednik Vlade Vijetnama Truong Hoa Binh

„O jačanju trgovinske razmjene i daljnjem rastu izvoza u Vijetnam, na čijem tržištu posluju mnoge hrvatske kompanije“.

Henk Siebren de Jong, direktor za međunarodna tržišta Philipsa

„O poslovanju te kompanije, koja ima 123.800 zaposlenika u više od 60 zemalja, na hrvatskom tržištu & unaprjeđenju IT suradnje na području zdravstva“.

Predsjednik Europskog istraživačkog vijeća (European Research Council) Mauro Ferrari

„Čestitao sam mu na izboru za novog predsjednika ERC-a, čijim je sredstvima 2019. financirano nekoliko hrvatskih istraživačkih projekata. Želimo da ih idućih godina bude i više“.

Glavni tajnik Europske konfederacije sindikata (European Trade Union Confederation - ETUC) Luca Visentini

 „O mjerama Vlade RH za podizanje životnog standarda, osobito o rastu minimalne plaće i socijalnih naknada, te nastavku dijaloga sa socijalnim partnerima o budućnosti Hrvatske i izazovima modernog tržišta rada, što je prioritet hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a“.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organization - WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus

„O prioritetima u zdravstvu tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a: doniranje i transplantacija organa, borba protiv zloćudnih bolesti i uloga EU u osnaživanju globalnog javnog zdravstva“.

VEČERA S OSNIVAČEM WEF-a

Uistinu bogat i sadržajan program u Davosu, pri čemu je predsjednik Vlade RH i HDZ-a sudjelovao i na večeri koju je za najviše uzvanike priredio osnivač i izvršni direktor Svjetskog gospodarskog foruma Klaus Schwab.

A A A