Vijesti
24. 1. 2020.

Kultura sjećanja, poštovanje žrtava, osuda zločina, borba protiv antisemitizma, zaštita ljudskih prava & tolerancija u društvu

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković položio je - zajedno s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem i izaslanikom predsjednice RH Vladimirom Lončarevićem - vijenac u ime RH ispred skulpture Mojsija na Židovskom groblju na Mirogoju. Sabor je odao počast svim žrtvama holokausta, a Plenković će 27. siječnja biti u Poljskoj na obilježavanju 75. obljetnice oslobođenja logora Auschwitz-Birkenau.

Obilježavanjem ovog dana čuvamo sjećanje na najveći zločin u ljudskoj povijesti - kako se više nikada ne bi ponovio! Milijuni nedužnih žrtava trajna su opomena čovječanstvu na strahovite posljedice zločinačkih ideologija rasizma i antisemitizma. Moramo ne samo njegovati kulturu sjećanja, nego i aktivno pridonositi zaštiti ljudskih prava i toleranciji u društvu. To su vrijednosti Europe & slobodne i moderne Hrvatske - poručio je Plenković sa zagrebačkog Mirogoja.

Prisjećamo se i 117 hrvatskih pravednika koji su pomagali spasiti Židove u najtežim trenucima - dodao je predsjednik Vlade i HDZ-a.

Jandroković: Stalno podsjećati mlađe generacije na to zlo

Podsjećajući na mračno vrijeme Drugog svjetskog rata, Gordan Jandroković je rekao da je tada "ljudski um dotakao dno", a zlo je vodilo ljude u činjenju strašnih zločina, kada su ubijani i progonjeni milijuni ljudi samo zbog toga što su pripadali židovskom narodu:

- Prošlo je već puno godina od tada i blijede sjećanja, zato treba stalno podsjećati mlađe generacije na to zlo. Treba ih podsjetiti da sloboda, mir i demokracija ne dolaze sami od sebe, već se za njih treba boriti. Na to je obvezana i Hrvatska, kao zemlja koja je bila žrtva totalitarnih režima, i lijevih i desnih. Ružno sjećanje na zločine treba nam biti poticaj da budućnost u Hrvatskoj bude bolja.

HRVATSKI SABOR ODAO POČAST SVIM ŽRTVAMA HOLOKAUSTA

Hrvatski sabor u petak je minutom šutnje odao počast svim žrtvama holokausta koje, poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, moraju ostati u kolektivnoj svijesti čovječanstva kako se ti zločini više nikada ne bi ponovili:

- Cijeli svijet 27. siječnja odaje duboko poštovanje žrtvama nacističkog progona i genocida nad židovskim narodom, ali i svim žrtvama nacističkih i fašističkih režima tijekom Drugoga svjetskog rata. Ove se godine na taj datum obilježava i 75. obljetnica oslobađanja nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz. Hrvatska će na najvišoj razini sudjelovati na tom obilježavanju.

Nikada nećemo zaboraviti holokaust!

Taj logor smrti, terora i okrutnosti simbolizira i sva druga mjesta na kojima je izvršen genocid nad židovskim narodom, ali i sustavno istrebljivanje drugih neželjenih skupina za vrijeme nacističkih i fašističkih režima. I u kojima je izvršen zločin nad šest milijuna nevinih osoba čija je jedina krivnja bila, prema monstruoznoj nacističkoj ideologiji, različitost u odnosu na odabrane - dodao je Jandroković:

- Trajno se obvezujemo da nećemo nikada zaboraviti holokaust i sve njegove žrtve. Ali i sve one hrabre ljude koji su se odupirali nacističkim i fašističkim režimima i pomagali pripadnicima židovskog naroda. Kao država i narod s bolnim povijesnim iskustvom totalitarnih režima, odajemo pijetet pripadnicima židovskog i drugih naroda ubijenih tijekom ustaškoga zločinačkog režima.

U Europi vidljiv porast govora mržnje i zločina iz mržnje

Danas također - nastavio je - prihvaćamo odgovornost da ćemo učiniti sve da spriječimo antisemitizam, rasizam, ksenofobiju i diskriminaciju u našim društvima. „I da ćemo trajno promicati demokratski ideal poštovanja svakog čovjeka s njegovim neotuđivim dostojanstvom":

- Već je nekoliko godina u Europi i šire vidljiv porast govora mržnje i zločina iz mržnje, rasizma, ksenofobije i netolerancije prema manjinama, uključujući Židove. Taj rastući antisemitizam u suprotnosti je s temeljnim vrijednostima i poštovanjem ljudskih prava na kojima počivaju demokratska društva.  I prijetnja je miru, slobodi, pluralizmu i demokraciji.

Kontinuirano suzbijanje antisemitizma

Stoga su, naveo je, brojne europske institucije donijele dokumente u kojima pozivaju države na promicanje svijesti o potrebi prevencije i kontinuiranog suzbijanja antisemitizma:

- Hrvatska se 2005. pridružila Međunarodnom savezu za sjećanje na holokaust, čija je glavna zadaća promicanje trajnog sjećanja, istraživanja, učenja i izobrazbe o holokaustu, njegovim uzrocima i posljedicama, ali i promicanje svijesti o potrebi borbe protiv svakog oblika antisemitizma. Članice Saveza usvojile su 2016. „Radnu definiciju antisemitizma“ i time potaknule sve države da koriste taj dokument kao smjernicu u poučavanju o holokaustu te u svakodnevnom radu vladinih i nevladinih institucija radi prepoznavanja i djelotvornije borbe protiv suvremenih oblika antisemitizma.

Stoga je saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu u četvrtak i donio zaključak kojim potiče institucije države i organizacije civilnog društva na promicanje Radne definicije antisemitizma – zaključio je predsjednik Hrvatskog sabora.

A A A