Vijesti
6. 2. 2020.

S papom Franjom: Odnosi između Svete Stolice i Hrvatske su dobri, kvalitetni, nemamo nikakvih otvorenih pitanja

Ponovno sam uputio poziv Svetom Ocu da dođe u Lijepu Našu, a razgovarali smo i o kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca. Stajalište hrvatskog naroda i Vlade RH nije se promijenilo: očekujemo da se postupak dovrši u okviru Katoličke Crkve - istaknuo je Andrej Plenković koji je boravio u službenom posjetu Svetoj Stolici.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a u Vatikanu se sastao s papom Franjom i državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom. Razgovarali su o programu i prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, odnosima RH i Svete Stolice, postupku Stepinčeve kanonizacije, europskom proširenju, BiH i stanju u jugoistočnoj Europi te globalnim temama poput međureligijskog dijaloga, demografskih izazova, borbe protiv siromaštva i društvene isključenosti te klimatskih promjena.

2. posjet Vatikanu & susret sa Svetim Ocem

Nakon 7. listopada 2017. godine, drugi je ovo njegov dolazak u Državu Vatikanskog Grada i susret s papom Franjom, ovog puta i u svojstvu premijera zemlje koja predsjeda Vijećem EU-a. Stoga je Plenković, kako je kazao u izjavi za medije, današnji sastanak iskoristio kako bi izvijestio Svetog Oca o hrvatskom predsjedanju i ostalim pitanjima važnim za budućnost Europe i RH - od gospodarstva i infrastrukturnog povezivanja do sigurnosti:

- Bilo je riječi i o temama o kojima Sveti Otac posebno vodi računa, kao što su borba protiv nejednakosti na globalnoj razini, suzbijanje siromaštva, klimatske promjene i društvena solidarnost.

Predsjednik Plenković s papom Franjom: tête-á-tête susret i s obitelji na audijenciji kod Svetog Oca

Novi poziv papi da posjeti Hrvatsku

Odnosi između Hrvatske i Svete Stolice ocijenjeni su zaista dobrima i kvalitetnima, bez otvorenih pitanja, dodao je Plenković, koji je i ovu prigodu iskoristio da Svetog Oca pozove u posjet Hrvatskoj.

Novinare je zanimalo je li na sastanku bilo riječi i o kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca:

- I Svetom Ocu i kardinalu Parolinu sam poručio da se stajalište hrvatskog naroda i Vlade RH nije promijenilo: očekujemo da se postupak dovrši u okviru Katoličke Crkve.

Perspektiva daljnjeg proširenja EU-a

Razgovarali su i o situaciji u regiji te u tom kontekstu najavljenom Zagrebačkom summitu, koji će se održati u svibnju, tijekom hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU, a čija će glavna tema biti perspektiva daljnjeg proširenja EU-a:

- Šaljemo snažnu poruku nama susjednim državama, Hrvatska želi taj summit učiniti temeljem za dinamičnije odnose država jugoistoka Europe s Europskom unijom. Taj je stav naišao na odobravanje Svetog Oca. S te sam strane izrazio i naša očekivanja da se, uoči Zagrebačkog summita, riješi i pitanje otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Raspelo kipara Mataušića & Drugi beramski brevijar

Novinare je zanimalo i što je Plenković darovao papi Franji.

Odgovorio je da mu je ovog puta poklonio raspelo hrvatskog kipara Damira Mataušića te Drugi beramski brevijar, a da je od Svetog Oca dobio medalju s ključnim porukama solidarnosti i suradnje te nekoliko njegovih knjiga i tiskani primjerak Povelje o ljudskom bratstvu koju su papa Franjo i veliki Imam kairskog sveučilišta Al-Azhar potpisali 4. veljače prošle godine.

Hrvatski model suradnje s vjerskim zajednicama

Plenković je, naime, prije nekoliko dana sudjelovao na Međunarodnoj konferenciji "Ljudsko bratstvo - temelj sigurnosti i mira u svijetu", koju su upravo na tragu Povelje o ljudskom bratstvu organizirali Liga Muslimanskog Svijeta (Rabita) i Mešihat Islamske zajednice u RH u suradnji s Hrvatskom biskupskom konferencijom.

- Na taj smo način poslali snažnu poruku da kroz naše predsjedanje ne samo koristimo jedan jako dobar model koji imamo u odnosu između hrvatskih vlasti i Islamske zajednice u RH, nego i da taj model služi i kao primjer drugim europskim zemljama.

NAJINTENZIVNIJI PERIOD VANJSKOPOLITIČKE AKTIVNOSTI RH

U kontekstu ovog posjeta, koji je došao u trenutku predsjedanja Vijećem EU-a, Plenković je iz Vatikana podsjetio hrvatsku javnost na brojne europske aktivnosti u prošlih šest tjedana, između ostalih izdvojivši sastanak s talijanskim premijerom Conteom, njemačkom kancelarkom Merkel i francuskim predsjednikom Macronom te sastanak na vrhu Prijatelja kohezije u Portugalu, predstavljanje hrvatskog predsjedanja u Strasbourgu, posjet predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, kao i cijele Europske komisije Hrvatskoj...

- Ovo je jedan od najintenzivnijih perioda hrvatske političke, diplomatske i vanjskopolitičke aktivnosti uopće - napomenuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Predsjednik Plenković s papom Franjom: tête-á-tête susret i s obitelji na audijenciji kod Svetog OcaPrijatelji kohezije žele uhvatiti korak s najrazvijenijim članicama - Očekuju nas zahtjevni pregovori o europskom proračunu

A A A