Vijesti
6. 2. 2020.

Raspisani unutarstranački izbori & utvrđena pravila kampanje. Cilj je da na parlamentarne izbore izađemo snažniji!

(VIDEO) Donijeli smo odluku o raspisivanju izbora u HDZ-u. Rokovi kreću od sutra, a cijeli će izborni proces završiti Općim saborom 17. svibnja. Izbori za predsjednika, zamjenika predsjednika i 4 potpredsjednika održat će se 15. ožujka i, u slučaju drugog kruga, 22. ožujka - istaknuo je glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Izjavu Gordana Jandrokovića, kao i odgovore na pitanja novinara, možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo njegove ključne poruke o raspisivanju unutarstranačkih izbora:

O UNUTARSTRANAČKIM IZBORIMA

Kandidati za uže vodstvo stranke, koje se izravno bira, potpise mogu skupljati od 10. do 28. veljače. Budući da ukupni broj članova HDZ-a prelazi 210.000, kandidati za predsjednika i zamjenika predsjednika trebaju skupiti više od 10.500 potpisa, a za potpredsjednike više od 6.000. To je veliki posao, no vjerujemo da će uspjeti svi oni koji imaju ambicije kandidirati se za ta mjesta. Kampanja kreće od 2. ožujka i traje do 15. ožujka.

O PRAVILIMA KAMPANJE

Donijeli smo pravila kampanje koja pozivaju na korektnu borbu, poštivanje Statuta i temeljnih vrijednosti HDZ-a te na čuvanje dostojanstva protukandidata. Ovi će izbori donijeti puno strasti i emocija, no cilj je da na parlamentarne izbore izađemo snažniji. Vjerujemo da će biti dovoljno mudrosti kod kandidata jer bi teški sukobi i teške riječi mogli utjecati na rejting stranke. „Ženske kvote“ neće biti, a preporuka je svima da vode računa o zastupljenosti žena na listama.

O BIRAČKIM MJESTIMA

U gradovima i općinama bit će po jedno biračko mjesto, u Zagrebu 17, a u Splitu - dva. Želimo da proces bude transparentan i demokratski, da sve prođe glatko, bez predugih čekanja. Očekujemo odaziv što većeg broja članstva - naš je interes da legitimitet izabranih bude što veći.

A A A