Vijesti
7. 2. 2020.

Papin stav o Hrvatima u Bosni i Hercegovini identičan je našem

Komentirajući službeni posjet predsjednika Plenkovića Svetoj Stolici i susret sa Svetim Ocem, ministar vanjskih i europskih poslova Grlić Radman potvrdio je za HTV da se s papom Franjom razgovaralo i o položaju hrvatskog naroda u BiH.

Hrvatska izrazito vodi računa o odnosima s BiH, posebno o položaju Hrvata kao ravnopravnog, konstitutivnog naroda. I ta tema nailazi na razumijevanje u Svetoj Stolici, koja dobro zna naše stajalište i shvaća koliko je to nama važno - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a u izjavi nakon susreta s papom Franjom.

S papom Franjom o položaju Hrvata u BiH: Sveta Stolica dobro zna stajalište RH & shvaća koliko je to nama važno

ZA stvarnu ravnopravnost hrvatskog naroda

Gostujući sinoć u HTV-ovoj Temi dana, MVEP i član Središnjeg odbora HDZ-a Gordan Grlić Radman - koji je i sam bio u Vatikanu s Plenkovićem - istaknuo je da je papin stav u pogledu položaja Hrvata u BiH "identičan našem":

- Papu zanima položaj katolika u BiH, koji su velikom većinom Hrvati, i svakako da je zabrinut jer je njihov broj gotovo prepolovljen u odnosu na 1991. godinu. Nužna je provedba reformi koje bi zajamčile stvarnu ravnopravnost hrvatskog naroda, njegov ostanak i opstanak u BiH.

Najintenzivnije razdoblje naše vanjske politike

Od ostalih tema o kojima se razgovaralo sa Svetim Ocem, izdvojio je prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europskom unijom (budući da je Plenković posjetio Vatikan i u svojstvu premijera države koja je na čelu EU), demografske izazove, proširenje na jugoistok Europe, migracije, borbu protiv klimatskih promjena i suzbijanje siromaštva…

- Ovo je najintenzivnije razdoblje hrvatske vanjske politike. Naš međunarodni položaj nikada nije bio čvršći, a utjecaj veći!

Bez otvorenih pitanja sa Svetom Stolicom

Odgovarajući na pitanje o Plenkovićevu novom pozivu papi da posjeti Hrvatsku, kazao je da se ne zna kada bi se to moglo dogoditi:

- Ali, Papa je na neki način uvijek u Hrvatskoj. Tradicionalno smo vezani uz Vatikan i Katoličku Crkvu.

S papom Franjom: Odnosi između Svete Stolice i Hrvatske su dobri, kvalitetni, nemamo nikakvih otvorenih pitanja

"Budite strpljivi"

Što se tiče kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca, papina poruka bila je "Budite strpljivi".

- Pozicija naše Vlade i hrvatskog naroda je jasna: radi se o časnom, moralnom duhovniku za vrijeme 2. svjetskog rata. Puno ljudi svjedoči o dobroti kardinala Stepinca. Njegov je proces u totalitarnom jugokomunističkom sustavu bio montiran, nepravedno je suđen i još nepravednije zatočen - zaključio je Grlić Radman.

A A A