Vijesti
8. 2. 2020.

Plenković iz Bruxellesa: Učinit ću sve da Hrvatska dobije odgovarajuća kohezijska sredstva!

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a nakon konzultacija o 7-godišnjem EU proračunu s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom: „Još jednom sam prezentirao naša jasna stajališta. Zauzimamo se za adekvatna sredstva za koheziju i poljoprivredu kako bismo nastavili sustizati životni standard bogatijih članica“.

Moramo učiniti sve da dobijemo što više. Kohezijska politika zamašnjak je razvoja i investicija. Uz Portugal, mi smo članica u kojoj se javne investicije najvećim dijelom financiraju EU sredstvima. I činjenica da smo samo 7 godina članica stavlja nas u poseban položaj. Siguran sam da će to kolege uvažiti - naglasio je Andrej Plenković u Bruxellesu.

Kohezija - poluga ravnomjernog regionalnog razvoja RH

Plenković je danas više od sat i pol razgovarao s Michelom u sklopu priprema za izvanredni sastanak na vrhu čelnika 27 članica (Europsko vijeće), na kojem će se 20. veljače pokušati dogovoriti EU proračun 2021-2027. Istaknuo je u izjavi za medije da je naša Vlada - kada je preuzela mandat 2016. - zatekla samo 9% ugovorenih sredstava iz financijske omotnice za Hrvatsku, od čega je bilo naplaćeno samo 1%:

- Danas smo na 86% ugovorenih sredstava, a više od 31% već je isplaćeno. To je stečevina truda naše Vlade na apsorpciji EU fondova, koji su poluga razvoja poljoprivrede, infrastrukture, gospodarstva - poluga ravnomjernog regionalnog razvoja Lijepe Naše. Posebni naglasak stavljamo na slabije razvijene dijelove RH, poput Slavonije, i o njima ćemo voditi računa i u idućih 7 proračunskih godina. Na tom tragu i tražimo adekvatna sredstva za kohezijsku politiku.

Pregovore završiti tijekom EU2020HR

Pregovori o Višegodišnjem financijskom okviru (VFO) uvijek su zahtjevni, a ovaj put su dodatno otežani zbog odlaska Velike Britanije, koja je godišnje pridonosila EU proračunu između 12 i 14 milijardi eura. Osim toga, pojavila se potreba za financiranjem novih izazova, poput borbe protiv klimatskih promjena i ilegalnih migracija te izdvajanja za inovacije i digitalizaciju kako bi EU mogao pratiti tehnološki napredak na globalnoj razini.

Trenutačno su pozicije vrlo udaljene između zemalja koje više uplaćuju u EU proračun nego što iz njega dobiju, od kojih neke traže da se izdvajanja u proračun ograniče na 1% bruto nacionalnog dohotka, i država prijatelja kohezije - koje ne žele dobiti manje nego što imaju u sadašnjem proračunskom razdoblju. Europska komisija je predložila izdvajanje od 1.114% BND-a, dok Europski parlament traži 1.3%.

- Željeli bismo da se ovaj krupni dosje na razini šefova država ili vlada zaključi za vrijeme hrvatskog predsjedanja i da onda prionemo na pregovore s Europskim parlamentom o 40-tak zakonskih akata kako bi cijeli paket bio dogovoren do kraja godine i kako bismo onda počeli s operativnim programima i korištenjem sredstava od samog početka sljedeće godine - komentirao je Plenković.

Ispraviti nepravdu spram Sj. Makedonije & Albanije

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a razgovarao je s Michelom i o EU proširenju, Konferenciji o budućnosti Europe, Europskom zelenom planu...

- Govorili smo o tome da u ožujku popravimo štetu koja je napravljena u listopadu prošle godine, kada zemlje članice nisu postigle suglasnost o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Nakon što je Komisija objavila prijedlog nove metodologije pristupnih pregovora - ali i pozitivnih signala iz Pariza, koji je bio glavni u blokadi otvaranja pregovora - može se očekivati pozitivna ocjena za te dvije zemlje u ožujku.

- To bi stvorilo konstruktivnu i pozitivnu atmosferu na samitu EU - jugoistočna Europa 6. i 7. svibnja u Zagrebu - zaključio je Andrej Plenković.

ZA HRVATSKU! SVAKOG DANA U TJEDNU!

Uoči sastanka s predsjednikom Europskog vijeća u zgradi Europa u Bruxellesu, premijer Plenković, potpredsjednik Vlade Zdravko Marić i njihovi suradnici snimljeni su kako se za doručkom pripremaju za taj važni razgovor. Fotografiju je snimio Alexander Stubb, bivši finski premijer, sada potpredsjednik Europske investicijske banke, i na svom Twitteru objavio sljedeće:

Good morning from Brussels. This is what EU work is all about. Saturday morning. The Croatian Presidency preparing for their bilateral with @eucopresident on #MFF. Good going @AndrejPlenkovic and @zdravkomari.

Retvitajući Stubba, Plenković je napisao:

For Croatia! Every day of the week! #EU2020HR

A A A