Vijesti
12. 2. 2020.

Vladajuća koalicija je stabilna

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković & predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić poručili su da je većina čvrsta & da koalicijski partneri žele da se ovaj mandat odradi do kraja. A nakon ljeta ionako slijede redoviti parlamentarni izbori.

PLENKOVIĆ: Surađujemo sa svima koji se pridružuju ciljevima HDZ-ova programa

Pitate strahujemo li od Bandićeva uskraćivanja potpore na nacionalnoj razini nakon što ZG HDZ u Gradskoj skupštini nije podržao GUP? Ne. U kontekstu političke stabilnosti i gospodarskog rasta, surađujemo sa svima koji se u Hrvatskom saboru pridružuju ciljevima HDZ-ova programa s parlamentarnih izbora 2016. godine. U Hrvatskoj nitko ne može dobiti apsolutnu većinu, zbog čega je koaliranje nužno. Cijenimo to što su zastupnici Kluba Milana Bandića podržali sve što je bitno za HDZ i našu Vladu.

Ni u Zagrebu se ne mijenja vladajuća većina

Ni u Zagrebu se neće mijenjati vladajuća koalicija. Otklanjamo tu mogućnost. Gradski zastupnici naše stranke nisu podržali GUP sukladno svom duže vrijeme iznošenom stajalištu da su HDZ-ovi razvojni amandmani preduvjet za njegovo prihvaćanje. Odluka je to ZG HDZ-a, neistinite su tvrdnje da sam se prije glasovanja u Gradskoj skupštini „sastao s Bandićem i od njega tražio da odgodi GUP“.

Kazimir Ilijaš: HDZ pokazao da drži do principa, ostaje u koaliciji

BAČIĆ: Većinu u Saboru sačinjava 81 zastupnik

Vladajuća je koalicija stabilna, imamo čvrstu većinu koji sačinjava 81 zastupnik i nema problema u njenom funkcioniranju u Hrvatskom saboru. U dogovoru smo sa svim koalicijskim partnerima, jutros sam se čuo sa svim klubovima vladajuće većine. S predsjednikom Kluba Stranke rada i solidarnosti Kažimirom Vardom u svakodnevnom sam kontaktu. Uvijek sam isticao da izvorna većina, koja je nastala nakon raskida s Mostom, ima 77 zastupnika - bez novopridošlih članova Bandićeva Kluba, koji su stigli iz SDP-a ili HSS-a. I bez njih smo imali većinu.

Mandat ćemo odraditi do kraja

Na sastanku koalicije prije 10-ak dana potvrđeno je da želimo mandat odraditi do kraja, kao i predsjedanje Vijećem Europske unije. Dakle, nakon ljeta nas čekaju redoviti izbori. Nakon događaja u ZG Gradskoj skupštini čuo sam se, ponavljam, s predsjednicima svih klubova - i ništa se nije promijenilo u odnosu na te zaključke. To je naš zajednički stav. Normalno funkcioniramo, nijedan koalicijski partner ne dovodi u pitanje većinu. A HDZ se ni inače ničeg ne boji.

Načelo supsidijarnosti

Nacionalno vodstvo HDZ-a od prvog je dana inzistiralo da se promjene GUP-a provode u skladu sa zakonskom procedurom, što je nadležno Ministarstvo i potvrdilo, te da one budu u javnom interesu - kako nitko ne bi mogao tvrditi da se ijednim amandmanom pogoduje bilo čijem privatnom interesu. GUP je - sukladno načelu supsidijarnosti - autonomna odluka zagrebačkog HDZ-a.

O saborskom glasovanju

Ovog tjedna ćemo u Saboru glasovati samo o potvrđivanju zastupničkih mandata dvoje kolega, a idućeg o ostalim raspravljenim točkama jer bi ovog petka bilo teže okupiti kvorum s obzirom na druge obveze dijela zastupnika.

A A A