Vijesti
15. 2. 2020.

Plenković na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji zajedno s 40-ak šefova država i vlada

Tijekom boravka u Münchenu 15. i 16. veljače na vodećem svjetskom forumu o međunarodnoj sigurnosnoj politici, na kojem će sudjelovati više od 500 čelnika iz politike, biznisa, znanstvene zajednice i civilnog društva, predsjednik Vlade RH i HDZ-a održat će niz bilaterala: glavni tajnik NATO-a Stoltenberg, austrijski kancelar Kurz, kosovski premijer Kurti, predsjednik Sjeverne Makedonije Pendarovski, njemačka ministrica obrane Kramp-Karrenbauer...

Na 56. Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji Andrej Plenković održat će i uvodno obraćanje na panelu "Europa koja štiti", na kojem će u raspravi sudjelovati i predsjednica Slovačke Zuzana Čaputová, rumunjski premijer Ludovic Orban, predsjednik Vlade njemačke Savezne Pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije Armin Laschet, potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost Vĕra Jourová, povjerenik EK za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas & predsjednica Saveza 90/Zeleni i zastupnica u Bundestagu Annalena Baerbock.

Macron, Trudeau, Pompeo, Lavrov…

Godišnji skup koji se održava 56. put otvorio je u petak njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier. U glavni grad Bavarske prvi put dolaze francuski predsjednik Emmanuel Macron i kanadski premijer Justin Trudeau.

Ministri vanjskih poslova Kine, Rusije i Irana - Wang Yi, Sergej Lavrov i Mohammad Javad Zarif - također sudjeluju na skupu na kojem RH, osim Plenkovića, predstavljaju i naš šef diplomacije Gordan Grlić Radmani i ministar obrane Damir Krstičević.

Amerika ukida vize Hrvatima

SAD šalje čak trojicu predstavnika - državnog tajnika Michaela Pompea, s kojim je u petak Grlić Radman održao uspješni bilateralni sastanak, ministra obrane Marka Espera & energetike Dana Brouillettea.

Iz Sjedinjenih Država dolazi i predsjednica Kongresa Nancy Pelosi, jedna od najžešćih kritičarki Donalda Trumpa, te Mitt Romney, jedini republikanski senator koji je nedavno glasao za Trumpov opoziv.

Dok svijet strahuje od širenja epidemije koronavirusa iz Kine, organizatori su najavili i dolazak glavnog tajnika Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa.

"Izgradnja mira putem dijaloga"

Ukupno više od 500 čelnika iz politike, biznisa, znanstvene zajednice i civilnog društva raspravljat će do nedjelje u hotelu Bayerischer Hof, koji će tih dana biti jedno od najzaštićenijih mjesta na svijetu, o aktualnim krizama i sigurnosnim izazovima od Libije do Perzijskog zaljeva, o klimatskim promjenama, budućnosti europskog projekta, transatlantskim odnosima...

Od prve konferencije München služi kao svojevrsna "tržnica ideja" na kojoj političari i stručnjaci daju inicijative i razvijaju rješenja za najkritičnija sigurnosna pitanja sadašnjosti i budućnosti. Pokrenuta u vrijeme hladnog rata, konferencija im daje prostor za službene i neslužbene diplomatske ideje, a Bayerischer Hof osigurava zaštićeno mjesto za neformalne susrete često zakletih neprijatelja, ostvarujući tako svoj moto "Izgradnja mira putem dijaloga".

PROGRAM PREDSJEDNIKA PLENKOVIĆA

Subota, 15. veljače:

15:00    Sastanak s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom 

15:30    Sastanak s predsjednikom Međunarodnog odbora Crvenog križa Peterom Maurerom

16:30    Sastanak s predsjednikom Vlade Republike Kosovo Albinom Kurtijem

17:00    Sastanak s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim

18:00    Sastanak sa saveznim kancelarom Republike Austrije Sebastianom Kurzom

20:00    Večera za sudionike Münchenske sigurnosne konferencije kojoj je domaćin predsjednik Vlade Savezne pokrajine Bavarske Markus Söder

 Nedjelja, 16. veljače:

09:00    Uvodno obraćanje i sudjelovanje na panelu "Europa koja štiti"

11:00    Sastanak s ministricom obrane Savezne Republike Njemačke Annegret Kramp-Karrenbauer

11:30    Sastanak s bivšim predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom

12:00    Sastanak s potpredsjednikom Googlea za globalne poslove i glavnim direktorom za pravne poslove Kentom Walkerom

12:30    Sudjelovanje na svetoj misi u Crkvi sv. Mihovila, koju predvodi župnik fra Petar Klapež, voditelj Hrvatske katoličke župe München (Neuhauser 6)

A A A