Vijesti
24. 2. 2020.

Jandroković osudio imotske maškare i napad na Zekanovićevu kuću

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a naglasio je da mu je neprihvatljiv svaki oblik govora mržnje, pozivanja na nasilje, na isključivost, na prijezir. „Svi trebaju imati svoj stav, ali i uvažavati da postoje drugačiji. Trebamo biti puno više uključivi i tolerantni“.

Prenosimo ključne poruke iz odgovora Gordana Jandrokovića na novinarska pitanja u Hrvatskom saboru:

O SPALJIVANJU LUTKE ISTOSPOLNOG PARA

Ni inače ne volim taj običaj spaljivanja jer se radi o ljudima koji imaju djecu, roditelje. Još i mogu imati stanovito razumijevanje kada se spaljuje one na pozicijama moći, ali u imotskom se slučaju radi o predstavnicima manjine. Neprimjereno je da se pripadnike bilo koje manjinske skupine tretira na taj način.

Vlada RH osudila imotske maškare: Odupiremo se svakoj vrsti govora mržnje i agresije!

Neprihvatljiv mi je svaki oblik pozivanja na nasilje, na isključivost, na prijezir. Svi trebaju imati svoj stav, ali i uvažavati da postoje drugačiji i oni koji drugačije razmišljaju. Trebamo biti puno više uključivi i tolerantni. Uvažavam karnevalsku tradiciju, ali ipak treba imati određene okvire i granice. Teško mi je govoriti je li to za kaznenu prijavu ili samo za javnu osudu, to će utvrditi sud.

O NAPADU NA ZEKANOVIĆEVU KUĆU

Osuđujem napad na kuću saborskog zastupnika Hrvoja Zekanovića u Šibeniku. Svaki oblik netolerancije, govora mržnje, napada na drugoga, nije mi prihvatljiv.

O PARLAMENTARNOJ VEĆINI

Ulazimo u završnicu mandata ove većine. Parlamentarni su zbori najesen i do tada će, sasvim sigurno, biti više iskakanja nego ih je bilo u prošle tri godine. No, smatram da će koalicija izdržati do kraja. Vjerujem da postoji interes da se mirno privede kraju predsjedanje Vijećem EU-a i da se nakon ljeta ide na izbore.

Očekujem da se idućih dana postigne dogovor o zahtjevima koje je kroz amandmane na predloženi zakon o popisu stanovništva podnio Klub zastupnika nacionalnih manjina. Taj dio posla vodi predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić. Tijekom tjedna obavit će se konzultacije - vjerujem da ćemo nastaviti dalje.

O HONG-u

Nisam upoznat tko stoji iza HONG-a. Niti me zanima, takva vrsta anonimnog djelovanja nije politički korektna. Iza te bi „inicijative“ mogla biti i neka druga stranka, neka druga politička opcija. Na taj se način unosi određeni nemir među one koji će birati u HDZ-u.

Tzv. „Inicijativa HONG“ potpuno je izvan okvira Statuta i nema apsolutno nikakve veze s HDZ-om

A A A