Vijesti
2. 3. 2020.

Spremni smo za sve scenarije migrantske krize - Hrvatsku granicu čuva 6.500 dobro opremljenih policajaca!

(VIDEO) Andrej Plenković u Dnevniku HTV-a: Na našoj je granici stanje pod kontrolom. Eskalira li u budućnosti problem ilegalnih migranata, promislit ćemo o uključivanju Hrvatske vojske. U međuvremenu trebamo pružiti svu moguću pomoć Grčkoj i Bugarskoj kako bi zaštitile svoje i vanjske granice EU-a. 

Intervju predsjednika Vlade i HDZ-a, koji je vodio kolega Branko Nađvinski, možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O MIGRANTSKOJ KRIZI

Grčka vlada premijera Kyriakosa Mitsotakisa neće puštati migrante kojima je Turska otvorila granice da nezakonito prolaze preko grčkog teritorija. Ova kriza zahtijeva izravne razgovore s Turskom i zajednički europski odgovor, prije svega političko-diplomatski. Mitsotakis, čija je stranka Nova demokracija članica EPP-a kao i HDZ, vodit će sasvim drukčiju politiku prema ilegalnim migrantima od one koju je vodio njegov prethodnik Tsipras: neće ih puštati, ponavljam, da nezakonito ulaze na teritorij Grčke.

Hrvatska će svim mogućim raspoloživim sredstvima pomagati u tome da se zaštite grčka i bugarska granica jer su one i vanjske granice EU-a. U intenzivnoj sam komunikaciji sa svim europskim čelnicima, kao i s grčkim i bugarskim premijerom. Hrvatska će sljedeći tjedan, kao zemlja koja predsjedava Vijećem EU-a, biti domaćin čak 5 sastanaka o problemu ilegalnih migracija.

O ČVRSTOJ ZAŠTITI HRVATSKE GRANICE

Hrvatska je spremna za sve scenarije migrantske krize. Na našoj je granici stanje pod nadzorom. Čvrsto je čuva 6.500 graničnih policajaca, koje smo vrhunski opremili povlačenjem 270 milijuna eura iz europskih fondova. Ako ipak dođe do eskalacije, promislit ćemo o tome treba li uključiti Hrvatsku vojsku. Jedini mogući način trajnog rješavanjaove  krize jest na njenu izvorištu, a to je Sirija.

O KORONAVIRUSU

Zadovoljni smo kako upravljamo krizom. Prepoznali smo je vrlo rano, još početkom siječnja. Pratili smo situaciju u Kini, pripremili smo se, formirali nacionalni stožer, vrlo brzo na razini EU-a pokrenuli integrirani mehanizam odgovora na krizu, održali telekonferencije predstavnika ministarstava zdravstva i sastanak samih ministara država članica EU-a.

Nadležne zdravstvene službe izolirale su oboljele pacijente u Hrvatskoj. Pratimo njihove kontakte, reagiramo preventivno, odgovorno, ozbiljno, bez panike. Još jednom pozivam sve naše građane na oprez, ali istodobno i na nastavak normalnog života. Ako na ovaj način nastavimo upravljati procesom, ne vidim ni da će za turizam i općenito hrvatsko gospodarstvo biti većih posljedica.

O GRANIČNOM PITANJU SA SLOVENIJOM

Susret Pahor-Milanović? Svi kontakti su dobrodošli, dobro je voditi dijalog. Odluka Suda EU-a u Luxembourgu u sporu koji je Slovenija pokrenula protiv RH potvrdila je naše argumente. Sud se proglasio nenadležnim za njihovu tužbu.

Želimo se vratiti bilateralnim pregovorima. Uvjeren sam da će Janez Janša od idućeg tjedna biti novi slovenski premijer. Nadam se da ćemo ponovno otvoriti dijalog o graničnom pitanju - imamo ideju kako ga riješiti.

A A A