Vijesti
28. 2. 2020.

Reiner: Dvije zemlje posebno povezuju Gradiščanski Hrvati & ostali naši sunarodnjaci koji rade i žive u Austriji

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i član Središnjeg odbora HDZ-a akademik Željko Reiner sastao se s austrijskim veleposlanikom Josefom Markusom Wuketichem, koji je i sam Gradišćanski Hrvat. „Izražavamo zadovoljstvo da je Austrija strani investitor broj 1 u RH i njen 5. vanjskotrgovinski partner“.

Osim o bilateralnim političkim i gospodarskim odnosima Hrvatske i Austrije, razgovaralo se i o prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, budućnosti Europske unije, proširenju te Višegodišnjem financijskom okviru.

„Vežu nas tradicionalno prijateljski odnosi, dobra gospodarska suradnja, ali i zajednička povijest“ - rekao je Reiner te istaknuo da dvije zemlje posebno povezuju Gradiščanski Hrvati, kao autohtona nacionalna manjina, te naši sunarodnjaci koji rade i žive u Austriji u koju su se doselili.

Iz Beča: Zadaća je Vlade osnaživati veze između Domovine i Hrvata izvan RH!

Strani investitor broj jedan

Govoreći o gospodarskoj i trgovinskoj razmjeni, Reiner je iskazao zadovoljstvo činjenicom da je Austrija strani investitor broj jedan u Hrvatsku te naš 5. vanjskotrgovinski partner. Izdvojio je i odlične brojke u turizmu:

- Godine 2019. oko 1.5 milijun Austrijanaca posjetilo je Hrvatsku. Dobri odnosi naših dviju država ogledaju se i kontinuiranim posjetima na najvišoj razini, a suradnja dvaju parlamenata je - odlična!

Mogućnost novih investicija & radnih mjesta

Veleposlanik Wuketich je potvrdio dobru suradnju u mnogim područjima i kazao da čvrsti temelji odnosa Hrvatske i Austrije pružaju mogućnost novih investicija koje će osigurati daljnji gospodarski rast i stvaranje radnih mjesta:

- Osiguravanjem dobre investicijske klime i donošenjem povoljnog zakonodavnog okvira za ulaganja potičete i ostanak ljudi u vašoj zemlji.

Složili su se da dodatno treba ojačati odnose u onim područjima u kojima već postoje dobri rezultati, no da prostora za daljnje unapređenje suradnje ima i na polju informatičke tehnologije te u drvnoj, tekstilnoj i prehrambenoj industriji.

Stabilnost jugoistoka Europe

U nastavku se razgovaralo o proširenju Unije, posebno o potrebi osiguranja stabilnosti jugoistoka Europe.

Kad je riječ o Višegodišnjem financijskom okviru EU-a, istaknuto je da se pri njegovom donošenju trebaju sagledati područja u kojima je moguće učiniti određene uštede, posebice u kontekstu provedbe Europskog zelenog plana.

Naglašena je i važnost osiguranja sredstava za koheziju jer bi njihovo smanjivanje potencijalno moglo dovesti do još većih nejednakost među više i manje razvijenih država Europe.

DIPLOMAT, PRAVNIK, MUZIKOLOG & PREVODITELJ

Dr. sc. Josef Markus Wuketich radi u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Austrije od 1982. godine. Među ostalim, bio je medijski ataše u austrijskom veleposlanstvu u Budimpešti. Nakon mandata na mjestu šefa administrativne službe u Ministarstvu vanjskih poslova u Beču, bio je veleposlanik u Ukrajini i Slovačkoj.

Tijekom studija prava istraživao je stare hrvatske narodne pjesme u Parndorfu / Pandrofu i bio suosnivač glazbenog ansambla Hatski Trio. Preveo je i dječju knjigu Mire Lobe 'Die Geggis' pod naslovom 'Gegci' na gradišćansko-hrvatski književni jezik.

Wuketich je treći Gradišćanski Hrvat koji predstavlja Austriju u Hrvatskoj. Prije njega su Endre Berlakovich i Rudolf Bogner obnašali tu dužnost.

Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata u Beču

A A A