Vijesti
6. 3. 2020.

Hrvatska kao predsjedateljica EU-a intenzivno koordinira zajedničke akcije kako bi se izbjegla nova migracijska kriza

Europa koja se štiti prioritet je našeg predsjedanja. Cijenimo to što novi grčki premijer Mitsotakis više ne dopušta ilegalne prelaske granice - za razliku od 2015. kada je veliki migrantski val izmijenio političku arhitekturu mnogih država. Lekciju smo naučili. Današnja EU politika sasvim je jasna: apsolutna zaštita granica! - poručio je Andrej Plenković na sastanku s ministrima vanjskih poslova članica EU-a.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a u uvodnom je govoru na izvanrednom sastanku Vijeća ministara vanjskih poslova Europske unije (Foreign Affairs Council - FAC) u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu podsjetio na nekoliko važnih tema hrvatskog predsjedanja:

- RH je na više nego odgovarajući način prepoznala ono što bi EU trebala raditi u prvom dijelu 2020. godine, a to je da bude snažna u svijetu izazova. U trenutku kad smo donosili taj slogan, nismo znali da ćemo se morati nositi s dvije krize: širenje koronavirusa i mogući novi migracijski val na istočno-sredozemnoj i na zapadno-balkanskoj ruti.

Na dnevni red EU-a vratili pitanje proširenja

Isto tako - nastavio je Plenković - pomažemo predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu u iznalaženju rješenja za sljedeći Višegodišnji financijski okvir, a osobito smo zadovoljni činjenicom da je Hrvatska na dnevni red EU-a vratila pitanje proširenja:
 
- Zahvaljujem Europskoj komisiji na izradi nove metodologije pristupnih pregovora. Mislim da će nam to omogućiti deblokiranje Sjeverne Makedonije i Albanije i prije summita EU - jugoistočna Europa u Zagrebu 6. i 7. svibnja. Što više EU sudjeluje u našem susjedstvu, to ćemo jače moći utjecati na procese stabilizacije, gospodarskih reformi i unutarnje preobrazbe tih zemalja.

Integrirani europski odgovor na koronavirus

Što se tiče koronavirusa i migracijske krize na grčko-turskoj granici, podsjetio je da je „Europa koja štiti“ jedan od prioriteta našeg predsjedanja EU-om:
 
- Prvi izazov: zdravstvena zaštita. Naš ministar Vili Beroš u Bruxellesu upravo predsjeda izvanrednim Vijećem ministara zdravstva EU-a. Važno je imati integrirani europski odgovor jer epidemije ne poznaju granice. RH intenzivno i pravodobno koordinira sve nužne aktivnosti. Naš Zdravko Marić već je razgovarao s ostalim ministrima financija o mjerama radi ublažavanja posljedica koronavirusa na gospodarstvo i turizam.

Potpora i solidarnost Grčkoj u vezi s migrantskom krizom

Drugi izazov. Predsjednik Plenković izvijestio je ministre vanjskih poslova i o svom odlasku na grčko-tursku granicu skupa s Michelom, von der Leyen i Sassolijem:
 
- Brifirale su nas grčka policija i vojska te premijer Mitsotakis. Iznimno cijenimo to što nova grčka Vlada više ne dopušta ilegalne prelaske granice - za razliku od 2015. kada je veliki migrantski val izmijenio političku arhitekturu mnogih europskih zemalja. Lekciju smo naučili. Današnja EU politika sasvim je jasna: apsolutna zaštita granica!

Plenković: Grčka je danas štit i jamac stabilnosti europskog kontinenta! Hrvatski je interes da njena granica ostane neprobojna!

Hrvatski nacionalni interes

No uz solidarnost koju dijelimo s grčkom Vladom i potporu koju joj pružamo, istodobno moramo slati ozbiljne, uravnotežene poruke Turskoj - zaključio je Plenković.
 
- Trenutak zahtijeva velike diplomatske vještine te nastavak dijaloga EU-a i Turske. Trebamo se vratiti sporazumu iz 2016. godine, koji je na 2% smanjio intenzitet kretanja migranata na zapadno-balkanskoj ruti. Hrvatsko predsjedništvo napravilo je sve što je u ovom trenutku moglo napraviti kako bi se izbjegla nova migracijska kriza. To je i naš nacionalni interes jer smo jedna od zemalja na ruti. Svjesni što bi promjena okolnosti mogla značiti i politički i sigurnosno i financijski i humanitarno. 

Plenković: Štitimo i štitit ćemo granice od ilegalnih migracija! Stoltenberg: RH je vrijedan partner koji pridonosi globalnoj sigurnosti!

Ulazak u Hrvatsku mimo zakona, bez dokumenata i kontrole, nije ničije pravo. I to nećemo nikad dopustiti!

A A A