Vijesti
21. 3. 2020.

Horvat o zajedničkoj borbi protiv koronavirusa s ministrima gospodarstva članica EU-a

Hrvatsko predsjedništvo Vijećem EU-a organiziralo je videokonferenciju ministara gospodarstva država Europske unije, na kojoj se raspravljalo o nacionalnim i europskim mjerama u cilju suzbijanja negativnog utjecaja pandemije COVID-19. Konferenciju je inicirao naš ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Koordiniranje mjera na EU i nacionalnoj razini

Važno je da u ovoj krizi Europska komisija i države članice redovito razmjenjuju sve relevantne informacije te koordiniraju mjere na europskoj i nacionalnoj razini kako bi se lakše borile protiv daljnjeg širenja virusa Covid-19 i time ograničile negativni utjecaj na gospodarstvo EU-a - poručio je Horvat.

Kako se ističe u priopćenju Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, naglasak videokonferencije bio je na učinkovitosti jedinstvenog tržišta u uvjetima pritiska vanjskih čimbenika. "Zaključeno je kako bi daljnja fragmentacija jedinstvenog tržišta bila dodatna poteškoća nesmetanom kretanju roba i održavanju lanaca opskrbe“.

Osigurati proizvodne kapacitete za medicinsku opremu

Države članice - dodaje se u priopćenju - razmijenile su stavove i o načinima osiguranja dostatne razine proizvodnih kapaciteta za medicinsku opremu kako bi se zadovoljile potrebe svih država članica.

- U svim ovim poteškoćama posebno je važno pronaći zajedničke odgovore kako bi se gospodarstvenicima i poslovnim subjektima što prije omogućili prikladni alati kao odgovor na postojeće stanje - istaknuo je također ministar Horvat.

Potporne aktivnosti za oporavak europskih gospodarstava

Na sastanku se razgovaralo i o pojedinačnim mjerama koje su donesene u samim članicama te njihovoj kompatibilnosti s inicijativama koje su dogovorene na razini EU-a, uz poruku da je što prije potrebno definirati temeljne potporne aktivnosti za oporavak europskih gospodarstava u budućnosti - zaključuje se u priopćenju.

A A A