Vijesti
25. 3. 2020.

Sabor pod posebnim režimom radi zaštite od koronavirusa

Minutom šutnje za Anamariju, 15-godišnjakinju stradalu u potresu u Zagrebu, Hrvatski sabor nastavio je s radom, ali u staroj Ininoj zgradi u Šubićevoj jer je zgrada na Markovu trgu oštećena u potresu. „Uvjeti su solidni, u dvorani najviše smije biti 30-ak osoba, međusobno su dovoljno udaljene. Molim sve zastupnike za ozbiljnost i odgovornost. Želimo pokazati da možemo kvalitetno ispuniti svoju zadaću, a to je donošenje zakona na dobrobit hrvatskih građana“ - poručio je Gordan Jandroković.

Zastupnici poštuju stroge mjere zaštite od zaraze koronavirusa, raspršeni su po dvorani u kojoj su samo stolice, nema stolova. Nakon svakog izlaganja zastupnika djelatnici Sabora govornicu prskaju dezinfekcijskim sredstvom.

Najviše 30-ak zastupnika

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković - nakon minute šutnje za Anamariju - podsjetio je na početku sjednice da u dvorani maksimalno smiju biti po dva predstavnika svakog od 14 zastupničkih klubova:

- Uvjeti su solidni, 30-ak zastupnika koji će ovdje istodobno biti na dovoljnoj su udaljenosti, tako da možemo raditi u skladu sa svim normama Nacionalnog stožera civilne zaštite. Saborski odbori neće se sastajati, nego će se članovi telefonski ili e-mailom izjašnjavati o pojedinom zakonskom predmetu.

Sabor nastavlja s radom - Naša je zadaća donositi zakone i mjere koji su važni za zdravlje i sigurnost hrvatskih građana!

Sabor - jamac demokracije & pravne države

Kada se bude trebalo glasovati, to će se činiti u tri odvojene skupine od po 50 zastupnika, koje će se rotirati u privremenoj sabornici bez međusobnog doticaja - dodao je Jandroković:

- Molim sve zastupnike za ozbiljnost i odgovornost. Htio bih da pokažemo da možemo kvalitetno ispuniti svoju zadaću, a to je donošenje zakona na dobrobit hrvatskih građana. Sabor je jamac demokracije i pravne države, tijelo koje donosi zakone. I na tome moramo ustrajati dokad god je potrebno.

OSUDA PERNAROVIH NEBULOZA O VITAMINU C

Zastupnički klubovi pohvalili su redom rad službi koje su na prvoj crti obrane od zaraze koronavirusom & koje su angažirane u otklanjanju posljedica potresa, a građane su pozvali da u borbi s nepoznatim virusom slušaju struku, a ne "lažne proroke" i "šarlatane", pri čemu su mislili na Ivana Pernara koji je ustvrdio da su njegove preporuke „o učinkovitosti vitamina C dobile potvrdu u New Yorku, žarištu pandemije u SAD-u“. 

Prvi je reagirao predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te pozvao građane da pažljivo slušaju što im govore nadležne službe, liječnici, a ne one „koji sadašnju tešku situaciju politikantski koriste za vlastiti probitak i dovode građane u zabludu“.

A A A