Vijesti
27. 3. 2020.

Investicijski odgovor EU-a na korona krizu: Hrvatskoj 8.8 milijardi kuna za pomoć gospodarstvu & zdravstvu!

EU je pripremila Investicijski plan kao odgovor na krizu s COVID-19 („Coronavirus Response“). Težak je 37 mlrd eura, od čega je za RH namijenjeno 1.16 mlrd eura - objavio je Andrej Plenković nakon video-konferencije Europskog vijeća o zajedničkoj borbi protiv pandemije. Čelnici država EU-a usvojili su i Zajedničku izjavu o pomoći Zagrebu i hrvatskom narodu u saniranju šteta od potresa.

Kriza s koronavirusom zahtijeva odgovornost i europsko jedinstvo. Naš je prioritet zaštititi zdravlje sugrađana i očuvati radna mjesta! - također je na svom Twitter profilu objavio predsjednik Vlade RH i HDZ-a nakon video-konferencije.

Investicijski plan od 37 milijardi eura iz fondova EU-a namijenjen je zdravstvenim sustavima, malim i srednjim poduzećima, tržištima rada i ostalim ugroženim dijelovima gospodarstva zemalja članica. Riječ je o neiskorištenim sredstvima koja su zemljama članicama dodijeljena za predfinanciranje projekata iz strukturnih fondova, koja bi inače morala vratiti u europski proračun, a sada će ih moći zadržati - što će državama članicama omogućiti veću likvidnost.

Europski parlament prihvatio Investicijski plan

Plan je na prijedlog Europske komisije u četvrtak navečer usvojio i Europski parlament na plenarnoj sjednici, na kojoj su zastupnici, u golemoj većini, prvi put u povijesti glasovali na daljinu, putem elektroničke pošte. Zbog pandemije i ograničenja kretanja, naime, u dvorani je bilo samo nekoliko eurozastupnika, koji su se zatekli ili žive u Bruxellesu, dok su ostali sjednicu pratili na Internetu.

Hrvatski zastupnici redom su glasovali ZA Investicijski plan. Donosimo izjave svih četvero HDZ-ovih europarlamentaraca:

SUNČANA GLAVAK: EU mora ostati odlučna u pomaganju članicama!

Solidarnost i ujedinjenost Europske unije nikada nisu bili jači i potrebniji kao u ovim izazovnim vremenima koja zahtijevaju koordinirane i brze odgovore. Možda je neprijatelj protiv kojeg se borimo nevidljiv, no posljedice njegovog djelovanja itekako su vidljive i mogu biti jako teške ako pravodobno ne reagiramo.

Plan koji smo usvojili znatno će pridonijeti nacionalnim mjerama država članica u borbi protiv negativnih utjecaja pandemije koronavirusa. Ovdje, međutim, ne smijemo stati. EU mora ostati odlučna i čvrsta u namjeri da pomogne svojim članicama, stoga vjerujem da je ovo tek dio zajedničkih ulaganja u oporavak naših gospodarstava i zajednica.

ŽELJANA ZOVKO: Ključna sredstva za ublažavanje posljedica krize

Snažno podržavam Investicijski plan EU-a, koji je od velike važnosti za Hrvatsku koja se istodobno našla usred dvije velike krize - koronavirusa i potresa. Namijenjena sredstva bit će ključna da se u prvoj fazi ublaže posljedice zdravstvene i humanitarne krize koje su pogodile Hrvatsku i Zagreb.

Inicijativom „Coronavirus Response“ mobiliziraju se neiskorištena i prijeko potrebna sredstva iz postojećih europskih fondova, koja će omogućiti smanjenje pritiska na gospodarstva i zdravstvene sustave zemalja članica pogođenih pandemijom.

Dr. sc. TOMISLAV SOKOL: Moramo raditi i na novim mjerama

Podržavam Plan, ali i pozivam sve EU institucije na još veći angažman te pokazivanje europske solidarnosti u borbi protiv pandemije. Europljani su trenutačno u svojim domovima, svjesni teške situacije, a i onog što nas tek čeka kad pobijedimo koronavirus.

Gospodarstvo nam je zaustavljeno nekoliko tjedana, ali će nam trebati godine za oporavak. Europska unija mora uliti optimizam i vratiti povjerenje svojih građana. Ovih 37 milijardi eura je dobra „prva pomoć“, ali moramo raditi i na novim mjerama.

KARLO RESSLER: Siguran sam da će Europa iskazati još snažniju solidarnost!

Iznos od 1.16 milijardi eura, koji Hrvatska bespovratno dobiva za svoje gospodarstvo i zdravstvo u sklopu Investicijskog plana EU-a, itekako će pridonijeti ublažavanju posljedica pandemije koronavirusa. Ali, bitno je istaknuti da se radi samo o prvom paketu pomoći - od Europe se u ovim teškim okolnostima puno toga očekuje. Siguran sam, kako najavljuje i Europska komisija, da ćemo svi zajedno iskazati još snažniju europsku solidarnost!

EU SPREMNA POMOĆI HRVATSKOJ U SANIRANJU ŠTETA OD POTRESA!

Investicijski plan nije bio jedina lijepa vijest s video konferencije Europskog vijeća. Na inicijativu Andreja Plenkovića, čelnici zemalja članica EU-a usvojili su Zajedničku izjavu:

- Izražavamo puno suosjećanje s hrvatskim narodom i hrvatskim predsjedništvom Vijećem EU-a & spremni smo pomoći Zagrebu u suočavanju s posljedicama nedavnog potresa.

Solidarnost i prijateljstvo na djelu! Dio europske pomoći već je stigao!

RH će zatražiti potporu prijatelja

Predsjednik Plenković, podsjetimo, na jučerašnjoj je sjednici Vlade RH najavio da će Hrvatska „zatražiti, sukladno procjenama štete, potporu partnera i prijatelja u Europskoj uniji, koje smo detaljno informirali o razornom potresu koji je pogodio naš glavni grad“.

Ovo je kriza bez presedana - Nastavljamo s primjerenim mjerama kako bismo zaustavili epidemiju & pomogli gospodarstvu!

A A A