Vijesti
28. 3. 2020.

Iz Hrvatskog zagorja: Suosjećamo sa sugrađanima čiji su domovi nastradali - Radimo sve kako bismo im pomogli

Andrej Plenković obišao je potresom pogođena područja Krapinsko-zagorske županije. „Štete su velike, veće nego što se u prvi mah mislilo. Za obnovu će trebati duže vrijeme. Vlada RH žurno će donijeti posebni zakon kako bi se ubrzala sanacija i pravednije reguliralo pitanje odšteta“.

Nakon obilaska, predsjednik Vlade i HDZ-a kazao je da je krapinsko-zagorski župan proglasio elementarnu nepogodu za Donju i Gornju Stubicu. Naveo je da je šteta u tim lokalnim jedinicama, prema prvim procjenama, do 70 milijuna kuna.

- Nakon što se proglasi i elementarna nepogoda za Mariju Bistricu, koja je također teško pogođena potresom, vidjet ćemo kolike su točno ukupne štete.

Odgovorno upravljamo paralelnim krizama uslijed potresa i koronavirusa

Suosjećamo s našim sugrađanima

Dodao je da je u Studentskom domu Cvjetno naselje u Zagrebu već smješteno oko 400 osoba koje su ostale bez sigurnog krova nad glavom, zahvalivši svima koji o njima skrbe.

- Suosjećamo s našim sugrađanima koji su pretrpjeli velike štete. Napravit ćemo sve što možemo kako bismo pomogli svima čiji su domovi nastradali i u Zagrebu i u Hrvatskom zagorju.

U Cvjetnom naselju osigurat ćemo opremu za internetsko i televizijsko praćenje nastave

U pripremi posebni zakon za sanaciju štete

Predsjednik Vlade i HDZ-a otkrio je da će Vlada žurno donijeti posebni zakon kako bi se ubrzala sanacija i pravednije reguliralo pitanje odšteta.

- Štete su uistinu velike, veće nego što se u prvi mah mislilo. U Hrvatskom zagorju, u središtu Zagreba, Markuševcu, Čučerju, Kašini. Slijedi, prvo, veliki posao inženjera građevine i statičara koji moraju procijeniti oštećenja, a obnova će trajati dosta dugo. Zahvaljujući Hrvatskoj vojsci, dobili smo snimku stanja Zagreba iz zraka. I nije osobito optimistična. Dimnjaci su porušili jako puno krovova, počinili štetu na zgradama. Većinu njih treba maknuti s krovova da ne padnu zbog klizanja. Sigurnost građana na prvom je mjestu.

Aktiviramo nacionalne i europske mehanizme za obnovu područja pogođenih potresom

Posebne okolnosti, posebne mjere

Upitan o izjavi predsjednika RH Zorana Milanovića kako bi o svakom ograničenju sloboda trebao odlučivati Hrvatski sabor, Plenković je podsjetio da je Vlada izmijenila Zakon o civilnoj zaštiti.

Sabor: Nacionalni stožer Civilne zaštite dobio veće ovlasti. Jandroković: Budimo odgovorni, ozbiljni i solidarni!

- Sve što Nacionalni stožer civilne zaštite donosi, donosi temeljem tog Zakona i primjereno pogibelji koja nam prijeti. Posebne okolnosti zahtijevaju posebne mjere. Sve što Hrvatska radi, rade i sve druge zemlje. Nama je, ponavljam, najvažnija sigurnost naših građana.

Novi paketi mjera pomoći gospodarstvu

Na pitanje hoće li se smanjivati plaće u javnom sektoru, predsjednik Vlade i HDZ-a naglasio je da se na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća vrlo otvoreno pričalo o svemu.

Vlada će nove mjere donositi u dijalogu sa sindikatima i poslodavcima & u skladu s potrebama gospodarstva!

- Šteta od pandemije koronavirusa u gospodarskom je smislu veća i teža nego što je bila početak globalne ekonomske i financijske krize 2008. Promptno smo reagirali sa 63 mjere, a idućeg ćemo tjedna izići s još jednim paketom - koji zacijelo nije i posljednji. Nitko u ovom trenutku ne može znati koliko će kriza trajati. No sigurno je to da ćemo se konzultirati sa svim socijalnim partnerima i donositi odluke koje su najbolje za građane.

Milijarda i 160 milijuna eura iz EU-a

Predsjednik Plenković podsjetio je da će Hrvatska od Corona investment plana dobiti milijardu i 160 milijuna eura. Prva tranša je, pojasnio je, 240 milijuna. Dio toga je već krenuo, dio će doći početkom travnja.

- Koristit ćemo sva sredstva koja su nam na raspolaganju iz europskih fondova u borbi protiv pandemije. Isto tako ćemo nastojati objasniti EU-u, kad izračunamo kolike su točno štete, što nam sve s europske razine može pomoći oko saniranja posljedica potresa.

Investicijski odgovor EU-a na korona krizu: Hrvatskoj 8.8 milijardi kuna za pomoć gospodarstvu & zdravstvu!

ZAGORSKI HDZ OBNAVLJA KUĆU HRVATSKOG BRANITELJA

Saborski zastupnik Žarko Tušek, predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko-zagorske županije, istaknuo je da je dolazak predsjednika Plenkovića u Donju i Gornju Stubicu & Mariju Bistricu samo još jedna potvrda da su sanacija šteta i obnova domova dio cjelovite politike naše Vlade i za Zagreb i za Hrvatsko zagorje:

- Premijer je jasno poručio da će se sanaciji podjednako pristupiti i s jedne i s druge strane Medvednice. Ohrabruje i vijest da će se pritom koristiti ne samo nacionalna sredstva, nego i ona iz EU fondova.

Kršćanska solidarnost & poštovanje

Zagorski HDZ, najavio je Tušek, pripomoći će pak konkretnom akcijom - obnovit će oštećenu kuću hrvatskog branitelja Ivana Pucka iz Laza Bistričkog, prvog hrvatskog redarstvenika & oca dvoje djece:

- Angažirat ćemo statičare, projektante, građevinsku operativu... Znak je to ljudske i kršćanske solidarnosti, ali i poštovanja prema ljudima koji su u nekim drugim teškim vremenima stajali na braniku Domovine.

A A A