Vijesti
1. 4. 2020.

Već u petak rasprava o novom setu Vladinih ekonomskih mjera, a u ponedjeljak ili najkasnije utorak - glasovanje o njima

Gordan Jandroković najavio je da Hrvatski sabor nastavlja s radom: „Cilj je zaštititi radna mjesta & poduzetništvo - nikada u povijesti ovog dijela Europe država nije s tolikim sredstvima, s čak 30 mlrd kuna, pomagala privatnom sektoru. A to je bez novog paketa mjera“.

Nećemo prekidati sjednicu. S obzirom na zadaće pred nama, dogovorili smo se da ćemo nastaviti s radom. Budući da se u četvrtak na sjednici Vlade očekuje novi set mjera za pomoć gospodarstvu, već u petak bismo o njima raspravljali u Saboru, a o amandmanima u ponedjeljak ujutro. Popodne bismo pak glasovali o tom novom paketu ekonomskih mjera, ali i o 30-ak dosad raspravljenih točaka dnevnog reda - izvijestio je Gordan Jandroković nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskog sabora s predstavnicima zastupničkih klubova.

Bude li veliki broj amandmana pa se ne stigne o svima raspraviti u ponedjeljak ujutro - nastavio je predsjednik Hrvatskog sabora - onda će se glasovati u utorak.

Sabornica još nije u funkciji

S obzirom da očekujemo dosta amandmana, ne bismo glasovali ovdje, u bivšoj zgradi Ine, nego tražimo veći prostor u koji će se moći smjestiti stotinjak i više zastupnika, a da se pritom poštuju mjere zdravstvene zaštite - napomenuo je Jandroković, dodavši da će nakon toga Sabor s radom nastaviti 15. travnja, i dalje u „staroj Ini“.

Što se tiče zgrade na Markovu trgu, rekao je da su treći i četvrti kat izvan upotrebe, a u funkciji još nije ni sabornica zbog napuklina oko velikog lustera, što se tek mora sanirati.

Ograničenje sloboda u skladu s Ustavom

Na upit o tvrdnjama dijela javnosti i predsjednika RH kako bi Sabor, a ne Nacionalni stožer civilne zaštite, trebao dvotrećinskom većinom donositi odluke koje se tiču ljudskih prava, odgovorio je da Hrvatski sabor primjenjuje članak 16. Ustava RH, koji predviđa da se određene slobode i prava mogu ograničiti zakonom kada je u pitanju zaštita zdravlja naših građana:

- Temeljem tog članka, a nakon što je ministar zdravstva proglasio epidemiju, primjenjuje se Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koji definira i karantenu i ograničenje kretanja i okupljanja, kao i ograničenje poduzetničkih aktivnosti, slijedom 32. i 50. članka Ustava, koji propisuju da se slobode poduzetništva i kretanja mogu ograničiti u slučaju kada treba zaštititi zdravlje građana.

Ustavni sud nije se oglasio i nije ukazao ni na kakvu neustavnost i nezakonitost postupanja bilo kojeg tijela. Na pravi smo način riješili ovu zahtjevnu situaciju - podcrtao je Jandroković.

Zaštita radnih mjesta & poduzetništva

Na novinarsko pitanje odgovorio je i da je cilj novog seta Vladinih ekonomskih mjera pronaći rješenja koja će osigurati da se hrvatsko gospodarstvo počne vraćati na razine na kojima je bilo prije krize s koronavirusom.

Cilj je zaštititi radna mjesta i poduzetništvo. Nikada u povijesti Hrvatske i ovog dijela Europe nije se dogodilo da država s tolikim sredstvima, s čak 30 milijardi kuna, pomaže privatni sektor. A to je iznos bez novog seta mjera - zaključio je predsjednik Hrvatskog sabora.

A A A