Vijesti
2. 4. 2020.

Dovršetak Koridora 5c, gospodarsko korištenje luke Brodogradilišta Uljanik & 21 novi elektromotorni vlak

Koronavirus & potres. Država je, naravno, fokusirana na svladavanje ta dva velika izazova. I mediji su, dakako, koncentrirani na te dvije krize. No to nipošto ne znači da su ostale aktivnosti (ne)stale. Tako su na prošlotjednoj sjednici Vlade RH donijete 3 vrlo važne odluke iz resora ministra Olega Butkovića. Vrijedi se upoznati s njima. 

Zajmovi za dovršetak autoceste Beli Manastir-Osijek-Svilaj

Vlada je prošlog četvrtka dala suglasnost Hrvatskim autocestama (HAC) za uzimanje zajma od Europske banke za obnovu i razvoj uz državno jamstvo u vrijednosti od 55 milijuna eura, kao i za kredit kod HBOR-a od 52 milijuna eura, također uz državno jamstvo, za dovršetak izgradnje autoceste na Koridoru 5c.

VK obilaznica, ulaz u SB, mostovi kod Svilaja i Nove Gradiške, Vc koridor… O kakvoj to „prometnoj izoliranosti“ Slavonije govori SDP?!

Ministar mora, prometa i infrastrukture (i potpredsjednik HDZ-a) Oleg Butković pojasnio je da HAC planira dovršetak Koridora 5c, odnosno autoceste A5 Beli Manastir - Osijek - Svilaj. Radi se o prometnici u izgradnji koja se proteže od granice s Mađarskom do granice s BiH. Preostali neizgrađeni dio predstavljaju dionica granica Mađarske - Beli Manastir, duljine 5 kilometara, i poddionica Beli Manastir - most Halasica, duljine 17,5 km:

- S obzirom na spremnost u smislu potrebnih građevinskih dozvola i sve zakonom predviđene dokumentacije te uz prethodnu potrebu javnog nadmetanja, tijekom ove godine predviđena je izgradnja i opremanje dionice most Halasica - Beli Manastir. Za poddionicu Beli Manastir - granica Mađarske plan je da se sljedeće godine steknu preduvjeti za objavu nadmetanja za njenu izgradnju i opremanje.

Uljanik: Prijenosom koncesije do novih zapošljavanja

Vlada je na toj sjednici dala suglasnost i za prijenos koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene Brodogradilišta Uljanik s ciljem revitalizacija brodogradnje u Puli.

- Koncesija se na traženje stečajne upraviteljice prenosi s trgovačkog društva Uljanik d.d. u stečaju na novog ovlaštenika, na trgovačko društvo Uljanik Brodogradnja 1856. Novi ovlaštenik koncesije stječe pravo gospodarskog korištenja pomorskog dobra te stječe sva prava dosadašnjeg koncesionara, ali i preuzima sve njegove obveze - kazao je Butković.

Istaknuo je i da će se prijenosom koncesije, uz investicijska ulaganja i razvijanje proizvodnje, osigurati i nova zapošljavanja, do ukupno 800 radnih mjesta, što će ispuniti glavni cilj održanja brodograđevne djelatnosti u Puli.

Modernizacija voznog parka HŽ-a novim vlakovima

Vlada je donijela i odluku o financiranju projekta "Obnova voznog parka HŽ Putničkog prijevoza novim elektromotornim vlakovima". Radi se o 21 novom elektromotornom vlaku, a procijenjena vrijednost projekta iznosi 1.29 milijardi kuna s PDV-om.

- HŽ Putnički prijevoz ovim projektom namjerava modernizirati svoj vozni park s 21 novim vlakom koji će putnicima pružiti veću udobnost, smanjiti vrijeme putovanja, osigurati veći kapacitet i pouzdaniji prijevoz & na taj način poboljšati konkurentnost pruženih putničkih usluga - naglasio je Butković.

Odlukom je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture zaduženo da - do okončanja postupka dodjele bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije - osigura sredstva za financiranje prihvatljivih troškova, a koji su vezani isključivo uz pripremu projekta koja prethodi nabavi vlakova.

Projekt će trajati četiri godine, a njegov završetak očekuje se u prosincu 2023. godine - zaključio je ministar mora, prometa i infrastrukture.

Potpisan 2.42 milijarde kuna vrijedan ugovor za rekonstrukciju pruge Križevci - Koprivnica - državna granica!

A A A