Vijesti
3. 4. 2020.

Plenković predstavio novi set pomoći gospodarstvu: Čvrsto smo uz hrvatske radnike! Za mirovine ćemo uvijek naći novac!

(VIDEO) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a prezentirao je Hrvatskom saboru travanjski paket ekonomskih mjera, naglasivši da ove izvanredne okolnosti zahtijevaju od svih - od najmlađih do najstarijih - zajedništvo, odgovornost, samodisciplinu i strpljivost. „Šaljemo snažnu poruku solidarnosti. Svi mi, osim onih koji su na prvoj crti obrane od koronavirusa, morat ćemo iznijeti svoj dio tereta“.

Obraćajući se zastupnicama i zastupnicima na sjednici u staroj zgradi INA-e, Andrej Plenković je naglasio da ćemo ovaj ožujak po mnogo čemu dugo pamtiti.

- Promijenio je tijek naših planova i postignuća, označio početak nekog „novog normalnog“ s kojim ćemo živjeti.

Paket iz ožujka „težak“ 30 mlrd kn

Podsjetio je kako je Vladin paket pomoći gospodarstvu iz ožujka, razrađen u 63 mjere i financijski težak 30 milijardi kuna, bio predložen u kontekstu suzbijanja posljedica pandemije koronavirusa.

Novi paket mjera: Odlučili smo kao Vlada snažno stati iza hrvatskih radnika i gospodarstva!

- Ovaj novi, travanjski paket dolazi ne samo u kontekstu borbe protiv koronavirusa, nego i razornog potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu.

Izabrali smo život & zdravlje hrvatskih građana

Poručio je da je Vlada izabrala život i zdravstvenu sigurnost hrvatskih građana te je zbog toga poduzela mjere koje su za sada - kada se komparativno pogleda dinamika širenja zaraze u drugim zemljama u Europi i svijetu - prilično uspješne.

- To govorim stoga što nakon niza konzultacija s liječnicima i znanstvenicima moram ponoviti da će se bitka protiv koronavirusa u ovoj fazi, kada još nemamo pouzdano ni lijeka ni cjepiva, niti smo stekli imunitet, voditi prije svega načelima medicine nekih ranijih stoljeća. A to znači odvajati one koji su bolesni od onih koji su zdravi. Stoga upravo naša strategija smanjivanja broja socijalnih kontakata polučuje ovakve rezultate.

Uzeo je za primjer Švedsku koja je proteklih tjedana izabrala drukčiju strategiju, a sada bilježi nagli porast i zaraženih i umrlih.

- Prema tome, ovo što radimo ispravno je i opravdano. I vodit ćemo se i dalje preporukama stručnjaka, prije svega epidemiologa.

Novim paketom osnažuju se mjere iz ožujka

Plenković je kazao da se novim paketom mjera osnažuje onaj iz ožujka, koji je već zaživio.

- Ministarstvo rada je za naknadu od 3.250 kuna neto po svakom radniku u ugroženim sektorima do jučer zaprimilo zahtjeva 70.000 poduzetnika, čime je obuhvaćeno oko 420.000 zaposlenika. Dosad je već isplaćeno 400 milijuna kuna za oko 123.000 radnika i 40.000 poslodavaca - izvijestio je i dodao da su u provedbi i mjere ostalih ministarstva - regionalnog razvoja i fondova EU, gospodarstva, turizma, poljoprivrede, mora, prometa i infrastrukture & kulture.

Ovo je kriza bez presedana - Nastavljamo s primjerenim mjerama kako bismo zaustavili epidemiju & pomogli gospodarstvu!

Podsjetivši da je prije 20-ak dana pred Hrvatskim saborom rekao da će se mjere kalibrirati ovisno o razvoju situacije, kazao je da je Vlada, prateći neizvjesnost koju Hrvatska dijeli s ostalim državama Europe i svijeta, odlučila izaći s još jednim paketom mjera.

Otpis javnih davanja

Tim će se paketom, između ostalog, podignuti naknada za plaće s 3.250 kuna na 4000 kuna, a država će ugroženim tvrtkama otpisati javna davanja.

- Donijeli smo odluku da onima kojima će pasti prihod između 20 i 50 posto u odnosu na prošlu godinu omogućimo beskamatnu odgodu i obročnu otplatu poreza, a da one kojima prihod padne od 50 do 100 posto - jer neki uopće ne mogu raditi - u cijelosti oslobodimo poreza na dobit i na dohodak. Sve tvrtke s prihodom do 7.5 milijuna kuna, a takvih je 93 posto, obuhvaćene su ovom mjerom.

Naglasio je i da će se plaćanje poreza na dodanu vrijednost moći odgoditi sve dok se ne naplate izdani računi, ali to ne znači, dodao je, da se oslobađa od plaćanja obveze PDV-a.

Rezanje državnih rashoda, no mirovine su neupitne

Što se tiče državnih rashoda, predsjednik Vlade i HDZ-a kazao je da sva ministarstva i svi korisnici državnog proračuna rade na rezanju rashoda i na uštedama te najavio razgovore sa socijalnim partnerima.

- Još jednom ću ponoviti, kako god se bude razvijala ova situacija, u mirovine se neće dirati. Ni za ožujak, ni za travanj, ni za svibanj, ni za lipanj. Za mirovine ćemo uvijek naći sredstva, tu nema nikakvih dilema.

Govoreći o poljoprivredi, izdvojio je da će Vlada osigurati otkup viškova od malih mljekara te najavio potpore u biljnoj proizvodnji i sektoru stočarstva.

- Ministarstvo gospodarstva ide s programom mikro i malih zajmova za ruralni razvoj, novi program COVID-19 zajam za obrtna sredstva, iznos zajmova od 750.000 kuna s kamatnom stopom od 0.25 posto, poček 12 mjeseci, rok otplate od 5 godina. Za turizam ćemo pak osigurati likvidnost u iznosu od 600 milijuna kuna.

Razgovori s međunarodnom financijskim institucijama

Predsjednik Plenković naglasio je da su ove Vladine mjere poduzete i prije nego što je jučer Europska komisija gotovo istovjetan napor napravila za cijelu Europsku uniju. Njihov paket odnosi se upravo na očuvanje radnih mjesta i potporu gospodarstvu.

- Sve ovo što radimo, radimo kako bismo u hrvatskom društvu, u ovakvim izvanrednim okolnostima, poslali poruku solidarnosti. Solidarnosti svih. Vidjeli ste da je jedna od svjetskih agencija jučer ostavila Hrvatskoj investicijski kreditni rejting, ali je izglede iz pozitivnih pretvorila u stabilne. Dakle, to je prva poruka kakve će biti posljedice ove krize na Hrvatsku.

U tom je kontekstu kazao kako bi Hrvatskoj danas jako pomoglo da je članica europodručja, poručivši da se u pravo sada na primjeru ove krize dokazuje korisnost toga članstva.

- Međutim, kako smo na putu za Europski tečajni mehanizam II, vodimo intenzivan dijalog i s Europskom središnjom bankom i nastojat ćemo postići posebne dogovore koji će se odnositi na potporu Hrvatskoj i njenoj financijskoj stabilnosti. Razmišljamo i o međunarodnim financijskim tržištima.

Očekujemo i vašu potporu!

Sve što činimo, činimo kako bismo prebrodili ovu krizu, I mi ćemo, kao što sam još na početku rekao, ovim paketom mjera stati iza hrvatskog radnika i iza hrvatskoga gospodarstva, kao što smo to i do sada odgovorno radili u našem mandatu. U tom pogledu, uvažene zastupnice i zastupnici,  očekujemo i vašu potporu - zaključio je predsjednik Vlade I HDZ-a Andrej Plenković.

Bez obzira jesmo li u privatnom ili javnom sektoru, moramo biti svjesni da teret ove teške krize iznosimo solidarno!

A A A