Vijesti
15. 4. 2020.

Beroš: Želimo još učinkovitije upravljati krizom! Bačić: Odbacujemo prijedlog SDP-a da se ukinu ovlasti Nacionalnog stožera!

Vili Beroš predstavio je u Hrvatskom saboru izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojim se COVID-19 uvrštava u popis zaraznih bolesti, definira epidemiološka mjera samoizolacije, a sanitarnim inspektorima daju veće ovlasti u nadzoru i kažnjavanju.

Ministar zdravstva je naglasio da je cilj zakonskih izmjena omogućiti još djelotvornije upravljanje krizom u pandemiji zbog stalne opasnosti od širenja bolesti:

- Čitavi svijet je suočen s novim izazovom, riječ je o globalnoj pandemiji, a cijeli državni teritorij RH smatra se ugroženim područjem. Pojavom COVID-19 Hrvatska se susreće s novom pravnom situacijom koja zakonom nije izrijekom definirana. Cilj nam je pronaći još djelotvorniji način upravljanja ovom krizom.

Pod neposrednim nadzorom Vlade

Zbog opasnosti od eksponencijalnog rasta oboljelih - nastavio je Beroš - predlaže se institucionalni model prema kojem Stožer civilne zaštite RH djeluje i odlučuje u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, a pod neposrednim nadzorom Vlade:

- Predloženi model upravljanja krizom osigurava učinkovitu provedbu zakonom propisanih sigurnosnih mjera koje se poduzimaju radi zaštite života i zdravlja ljudi. U situacijama koje odlikuju brze, nepredvidljive promjene i primjena mjera mora biti brza i dobro koordinirana. U vrijeme kada je postojeći pravni okvir nastao, nitko nije mogao imati na umu pojavu bolesti koja će se ovako brzo širiti.

Samoizolacija, karantena & državni inspektori

Zašto je bitno uvesti i zakonski definirati samoizolaciju kao novu epidemiološku mjeru?

- Broj oboljelih iznimno je velik. Stoga je model izolacije u kući prihvaćen u svjetskim okvirima jer nema zemlje koja može osigurati hospitalizaciju svih zaraženih i potencijalno zaraženih osoba.

Izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, također, proširuju se ovlasti sanitarnih inspektora koji mogu narediti izolaciju u vlastitom domu ili drugom odgovarajućem prostoru (samoizolaciju), kao i stavljanje u organiziranu karantenu osobe koje ne poštuju propisane posebne i sigurnosne mjere.

- Propisuju se i novi prekršaji za fizičke osobe i novčane kazne u iznosu od 8 do 15 tisuća kuna ako prekrše sigurnosne mjere samoizolacije i karantene.

Retrogradna oporba o „retroaktivnosti“

Beroš je odbacio kritike o retroaktivnosti pojedinih zakonskih odredbi, tj. oporbene teze da se pokušavaju „legalizirati“ dosadašnje odluke Stožera:

- Ovdje se radi o tzv. nepravoj ili prividnoj ili kvazi retroaktivnosti koju je Ustavni sud proglasio dopuštenom u hrvatskom pravnom poretku, slijedeći praksu suda Europske unije. Zakonski prijedlog, naime, odnosi se na pravne situacije koje su u tijeku, koje traju i primjenjuje se na zatečene odnose koji će se nastaviti u budućnosti te stoga nema retroaktivnosti.

Bačić: Osupnut sam da šef oporbe ne zna za Vladine odluke s kojima su bili upoznati svi građani!

Po hitnom postupku

Prema zakonskom prijedlogu, odluku o proglašenju epidemije zarazne bolesti donosila bi Vlada, dok bi ministar zdravstva bio ovlašten za donošenje odluke o proglašenju opasnosti od epidemije zarazne bolesti.

- Predlažemo da se zakon donese po hitnom postupku zbog brzine širenja bolesti te da stupi na snagu prvog dana od objave u Narodnim novinama - zaključio je ministar zdravstva i član Središnjeg odbora HDZ-a Vili Beroš.

BAČIĆ: ZAHVALJUJUĆI STOŽERU & VLADINIM MJERAMA KVALITETNO SMO ODGOVORILI NA KRIZU

Predsjednik našeg Kluba zastupnika i potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić odbacio je u izjavi za medije prijedlog SDP-a da se ovlasti Nacionalnog stožera civilne zaštite prebace na Vladu RH:

- Zahvaljujući Nacionalnom stožeru i mjerama koje je predložila naša Vlada, a usvojio Hrvatski sabor, kvalitetno smo odgovorili na opasnost s kojom se ni Hrvatska ni svijet nisu susreli u novije vrijeme. U cilju odgovornog i učinkovitog upravljanja krizom nedavno smo i usvojili izmjene Zakona o sustavu civilne zaštite, u kojem smo člankom 22. ovlastili Nacionalni stožer da u vrijeme posebnih okolnosti, a to su upravo ove zbog kojih je ministar zdravstva 11. ožujka proglasio epidemiju, donosi odluke i upute koje su dužni provoditi lokalni stožeri civilne zaštite i građani.

Jasna uloga svih nadležnih tijela

Podsjetio je da je Hrvatski sabor te zakonske izmjene prihvatio gotovo konsenzualno, sa 108 glasova ZA:

Sabor: Nacionalni stožer Civilne zaštite dobio veće ovlasti. Jandroković: Budimo odgovorni, ozbiljni i solidarni!

- Ne vidim da su se od tada bitno izmijenile okolnosti i da vrlo efikasnom Stožeru sada treba ukinuti ovlasti i propisati sasvim drukčiji model upravljanja krizom. Tim više što se izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti precizira uloga ministra zdravstva, HZJZ-a i Stožera - koji donose odluke pod nadzorom Vlade i u dogovoru s njom. Taj se model upravljanja pokazao dobrim i efikasnim.

A A A