Vijesti
18. 4. 2020.

Cappelli: Razrađujemo prihvatljivi model dolaska čeških turista, ali i drugih. U lipnju kreću CRO kartice za domaće goste!

U kontekstu odličnih odnosa Hrvatske i Češke, predsjednik Andrej Plenković telefonski je razgovarao s češkim premijerom Andrejem Babišom. Dogovorili su da ministar Gari Cappelli i ministrica Klára Dostálová predlože prihvatljiv model dolaska čeških turista u RH tijekom ovogodišnje turističke sezone. Razgovor dvojice premijera uslijedio je nakon što je češko udruženje putničkih agencija predložilo otvaranje zračnog koridora iz Praga prema RH za turiste koji dobiju potvrdu da su zdravi.

Ministar turizma i član Središnjeg odbora HDZ-a Gari Cappelli, koji je bio uz predsjednika Plenkovića dok je razgovarao s češkim premijerom Babišom, u izjavama za više medija zahvalio je udruženju čeških turoperatora na inicijativi:

- Osim što su prijatelji Česi posvjedočili koliko vole naš Jadran, ujedno je to i priznanje Hrvatskoj da dobro kontrolira krizu s koronavirusom. Komuniciram s kolegicom Dostálovom, u utorak će se putem video konferencije sastati radna skupina našeg Ministarstva turizma s češkom stranom. Proći će točku po točku i vidjeti što je sve potrebno učiniti. Potom slijedi operativna priprema, sve detalje moramo dogovoriti s epidemiolozima. Dio Čeha htjet će ići u kampove, dio u privatni smještaj, a dio u hotele.

Realni smo, znamo da to ne može ići preko noći - nastavio je Cappelli.

- No mogu vam otkriti da to nije jedina inicijativa o organiziranom dolasku turista u Lijepu Našu, još su neke zemlje zainteresirane. O tome ćemo više sljedećeg tjedna, ali stvar bi mogla biti sjajna za hrvatski turizam.

Krajem travnja velika video konferencija o turizmu

O mogućnostima otvaranja turističkih pravaca nakon popuštanju mjera zaštite od koronavirusa i općenito o izazovima s kojima se suočava europski turizam razgovarat će se - najavio je - i krajem travnja na velikoj ministarskoj konferenciji koju saziva Hrvatska kao predsjedateljica Vijećem EU-a.

- Konferencija je bila planirana 27. travnja u Dubrovniku, no sada ćemo je organizirati video vezom. Ministri turizma zemalja članica EU-a raspravit će modele postupnog otvaranja granica i pokretanja prometa, među kojima je i uspostava turističkih koridora ili „mostova“, što su Česi upravo i predložili.

CRO kartice u vrijednosti od 2.500 kn

Ministar je najavio i mjere koje se pripremaju za domaće goste.

- CRO kartica se tiska u sljedećih mjesec dana. U šestom mjesecu možemo startati s njom. Radi se o ugostiteljskim uslugama, uslugama smještaja i agencijskim uslugama. Vrijednost je 2.500 kuna, neoporezivih poslodavcu.

ČESI - JEDNI OD NAŠIH NAJVERNIJIH GOSTIJU

Češka je za hrvatski turizam jedno od najvažnijih tradicionalnih tržišta, s kojeg su turisti u Hrvatsku dolazili, neki kažu, oduvijek, pa i kada skoro nitko drugi nije - u doba Domovinskog rata. A i poslije, početkom 2000-tih, Česi su bili među prvim brojnijim stranim turistima. Sve godine do sada zadržali su poziciju među top 10 stranih tržišta u hrvatskom turizmu - samo lani došlo je 790.300 čeških gostiju, koji su ostvarili 5.4 milijuna noćenja.

MATO FRANKOVIĆ: Sjajna zamisao!

Ideja o izravnim zrakoplovnim linijama iz Praga za Hrvatsku tijekom ljeta je - fantastična! Ako to, naravno, zdravstveno-sigurnosne okolnosti dopuste, Dubrovnik je spreman pomoći koliko god može toj inicijativi - istaknuo je dubrovački gradonačelnik i predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Dubrovnika.

A A A