Vijesti
22. 4. 2020.

Jasna osuda svih zločina, pijetet prema svim žrtvama, njegovanje kulture sjećanja & smanjivanje podjela

Danas, na 75. obljetnicu proboja posljednjih zatočenika, odajemo počast žrtvama logora u Jasenovcu i izražavamo poštovanje njihovim obiteljima. Još jednom osuđujemo zločine ustaškog režima. Na nama je da povijesnom istinom, kulturom sjećanja i obrazovanjem mladih generacija pridonesemo toleranciji u društvu - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a s komemoracije u Jasenovcu.

Bolno nasljeđe totalitarnih režima

Nasljeđe totalitarnih režima bolno je i teško, ono dijeli hrvatski narod i naše građane - dodao je Andrej Plenković u izjavi za medije nakon što je državni vrh u Spomen-području Jasenovac položio vijenac u znak sjećanja i pijeteta spram žrtava toga ustaškog logora:

- Stoga je zadaća vlasti i obrazovnog sustava smanjivati podjele. Na tom su tragu sve naše aktivnosti ovih godina, a bit će i u budućnosti. Vrlo je važno da mlade generacije budu potpuno svjesne povijesne istine i strahota tijekom II. svjetskog rata.

Jasenovac, Yad Vashem, Auschwitz

Dobro je da je današnje obilježavanje okupilo sve dužnosnike državne vlasti i predstavnike naroda žrtava logora Jasenovac:

- Vodimo kontinuirani dijalog kako bismo zajednički odavali počast svima koji su ovdje ubijeni. Veliki napori učinjeni su u ovom mandatu, puno veći nego prije. Kao premijer ne samo da sam dolazio sve četiri godine u Jasenovac, već sam bio i u Yad Vashemu i Auschwitzu. Ova Vlada nema nikakvog sluha za povijesni revizionizam. Decidirano osuđujemo fašističke i nacističke zločine. To činimo i sada te želimo u Hrvatskoj, ponavljam, njegovati kulturu sjećanja.

JANDROKOVIĆ: Poštovanje spram svih žrtava & njegovanje demokratskih vrijednosti

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković poručio je nakon polaganja vijenca u Spomen-području Jasenovac da više nikada ne smijemo dopustiti da se dogodi zlo kao u Drugom svjetskom ratu, istaknuvši da se moramo boriti da demokratske vrijednosti budu dominantne u hrvatskom društvu.

- Došli smo kako bismo iskazali poštovanje prema žrtvama ustaškog logora Jasenovac i solidarnost s njihovim obiteljima, kako bismo osudili ustaški režim koji je bio zločinački, koji je ubijao i proganjao ljude samo zato što su bili druge vjere, nacije ili političkog opredjeljenja - izjavio je Jandroković.

Mir & sloboda ne dolaze same po sebi

Naglasio je iznimnu važnost te poruke kako bi mlađe generacije shvatile da mir, sloboda, demokracija i ljudska prava ne dolaze same po sebi:

- Nažalost, uvijek ima onih koji bi željeli uskratiti te općecivilizacijske, demokratske vrijednosti. Moramo se svi zajedno zauzimati da one budu dominantne u hrvatskom društvu. Za te vrijednosti isplati se boriti i nikada više ne smijemo dopustiti da se dogodi zlo kao u Drugom svjetskom ratu.

Protiv isključivosti & ekstremizama

Napomenuo je da se protivi bilo kakvoj isključivosti, bilo kojoj vrsti političkog ekstremizma ili radikalizma, što i jest politika vladajuće većine, premijera Plenkovića i Vlade u cjelini:

- Pozivam sve da se međusobno uvažavamo, shvaćamo patnju i bol obitelji žrtava totalitarnih režima, da budemo objektivni prema povijesnim činjenicama i da uvijek tražimo načina kako na zajednički i dostojanstven načini obilježiti mjesta stradanja.

A A A