Vijesti
29. 4. 2020.

Za potporu od 3.250 kuna za gotovo 84.000 poslodavaca i 485.000 radnika u ožujku isplaćeno 1,55 milijardi kuna!

Vlada je mjerama za očuvanje radnih mjesta reagirala brzo i izdašno te je omogućila svima onima čije je poslovanje bilo pogođeno zbog epidemije koronavirusa sredstva u iznosu minimalne plaće. Današnjom objavom popisa korisnika mjera na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, ona je i u potpunosti transparentna - poručio je predsjednik Andrej Plenković nakon sastanka užeg kabineta Vlade.

Objava popisa korisnika potpore

Hrvatski zavod za zapošljavanje, u dogovoru s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava, objavio je na svojim internetskim stranicama popis korisnika potpore za očuvanje radnih mjesta. Riječ je, pojasnio je Plenković, o mjeri za mjesec ožujak, odnosno o potpori od 3.250 kuna.

- Vlada je reagirala brzo i izdašno. Omogućila je da svi oni koji su bili pogođeni ili sa smanjenim opsegom rada zbog restriktivnih mjera ili zbog uopće nemogućnosti za rad u tom razdoblju imaju sredstava u iznosu minimalne plaće u Hrvatskoj.

Uz tu je mjeru podsjetio je i na oslobađanje obveze plaćanja poreza i doprinosa.

Predsjednik Vlade i HDZ-a naglasio je da je mjera bila brza s obzirom da su zahtjevi bili obrađeni i realizirani unutar deset dana od zaprimanja.

- Što je najvažnije, današnjom objavom je i u potpunosti transparentna - istaknuo je.

Potpora za travanj od 4.000 kuna po zaposlenom bit će brza, učinkovita i transparentna

Plenković je izvijestio da je za prvi krug potpora, odnosno za mjesec ožujak, ukupno isplaćeno 1,55 milijardi kuna, a potporu je primilo gotovo 84.000 poslodavaca za gotovo 485.000 radnika.

- Temeljem ovoga iskustva želim reći da će nadležna tijela, prije svega Hrvatski zavod za zapošljavanje, ali isto tako i Porezna uprava, voditi računa da ne bude nikakvih zlouporaba kod korištenja ove mjere.

Najavio je da će obrada zahtjeva za potporom za travanj, koja iznosi 4.000 kuna po zaposlenom, biti brza, učinkovita i transparentna.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović  kazao je da je Vlada vrlo jasno i vrlo rano iskazala želju i solidarnost za očuvanje radnih mjesta.

Zahvaljujući ovoj mjeri nije bilo znatnijeg povećanja nezaposlenosti u odnosu na druge zemlje

Istaknuo je da zahvaljujući upravo toj mjeri znatnijeg povećanja nezaposlenosti u odnosu na druge zemlje nije bilo.

Dodao je kako je smisao objave ovog popisa upravo osiguranje transparentnosti korištenja javnog novca.

- Ono za što smo se odlučili i što je naša obveza prema hrvatskim građanima je upravo imati javno dostupne podatke o svima onima koji koriste potporu. Uz našu fiskalnu odgovornost, želimo poslati snažnu poruku da cijeli ovaj proces borbe s koronavirusom iz ekonomskog i financijskog aspekta vodimo na transparentan i javno dostupan način.

Kontinuirana kontrola trošenja javnog novca

Najavio je da će se popis ažurirati kada krenu potpore za travanj i svibanj te da će se u sljedećem razdoblju kontinuirano provoditi kontrola trošenja javnog novca, kontrolu trošenja potpora i kontrolu korištenja subvencija.

- Ovdje moramo jamčiti hrvatskim građanima da će potpore imati smisao za koje su namijenjene, a to je očuvanje radnih mjesta i spašavanje ekonomije. Još jednom naglašavam da smo i dalje u kontaktu sa svim socijalnim partnerima i ukoliko bude potrebe dotjerivat ćemo ove mjere i dotjerivat ćemo ove potpore.  

A A A