Vijesti
5. 5. 2020.

Naša Vlada, predsjednik Plenković i HDZ pokazali su da znaju upravljati krizom!

Anton Kliman za Glas Istre: Zahvaljujući pravodobnim mjerama, RH je možda i najsigurnija destinacija u Europi - u koju već ovog ljeta žele doći strani turisti! * Da se za neradni dan trgovina odredio utorak ili srijeda umjesto nedjelje, SDP se ne bi bunio! * U mandatu naših Vlada pokreću se ili nastavljaju velike investicije u Istri, a one pak stanu kad je SDP na vlasti. Tako je i s Ipsilonom!

U cijelosti prenosimo intervju našeg saborskog zastupnika iz Istre i člana Predsjedništva HDZ-a, skupa s uvodom novinara Milana Pavlovića:

Nakon mjeseci borbe s pandemijom koronavirusa Europa je ovih dana počela ponovno stidljivo razmišljati i o povratku normalnom životu. Jedna od prvih tema koja se otvorila u medijima i političkim razgovorima bila je nadolazeće ljeto i sezona godišnjih odmora. O pripremama za spas turističke sezone u Istri te aktivnostima i mjerama zahvaljujući kojima se Hrvatska i Istra u Europi doživljavaju kao jedna od najsigurnijih destinacija razgovarali smo s bivšim ministrom turizma i saborskim zastupnikom HDZ-a Antonom Klimanom. Koji je in medias res poručio:

„Kao prvo, moram pohvaliti rad stožera civilne zaštite, kako onog nacionalnog, tako i županijskog u Istri. Oba su odlično odradili svoje zadaće. Informacije koje imam govore da su ta dva stožera odlično surađivala, što treba pohvaliti i uzeti za primjer. Radi se o stožerima koje je imenovala politika, no oni nisu politička, već stručna tijela, a takve su prirode i odluke koje su donosili. Zahvaljujući njihovim mjerama u borbi protiv širenja koronavirusa ostvareni su vrlo dobri rezultati i u Istri i u čitavoj Hrvatskoj. Ti dobri rezultati su kvalitetna priprema za trenutak kad se budu otvorile granice“.

Ima li naznaka kad bi se mogle otvoriti granice?

Taj trenutak svi željno iščekujemo, ali, nažalost, ne znamo kad će se on dogoditi. No bez obzira na to, turistički biznis mora biti spreman kao da će se to dogoditi već za 15-20 dana. Dobra vijest za nas je da se Hrvatska, i u kontekstu ove pandemije, percipira kao sigurna destinacija. Uz stožere, koje sam već spomenuo, za kreiranje takve pozitivne slike zaslužni su i građani koji su shvatili ozbiljnost situacije i pridržavali se propisanih mjera. Za to zaslužuju sve pohvale.

S obzirom na to da industrija putovanja bar jedno vrijeme nakon pandemije više neće biti ista, što za Hrvatsku znači taj brend sigurne destinacije?

Moramo se pohvaliti da smo i kao država i kao građani ozbiljno shvatili ovu prijetnju te odgovorno i pravovremeno reagirali. Odgovorni ljudi u hrvatskoj Vladi dobro su procijenili ozbiljnost opasnosti koja nam prijeti te mudrim, pravodobnim i kvalitetnim potezima doprinijeli da naš zajednički odgovor bude takav kakav je bio. Pritom smatram da je jedna od ključnih stvari bilo upravo to zajedništvo. Zbog toga me žalosti što se oko pojedinih novijih mjera isprepliću nekakve političke konotacije, odnosno što se pojedine odluke stručnih tijela zadnjih dana pokušavaju politizirati. Mislim da je to nepotrebno i bez veze.

Brend sigurnosti Hrvatska ima i od prijašnjih dana. Dakle, mi smo i ranije imali reputaciju sigurne destinacije, pa smo takav turizam i gajili. Mi nismo resort destinacija, već destinacija koja dozvoljava turistima ulazak u naše gradove i ugošćuje ih u domaćinskoj atmosferi. Rezultati koje smo postigli u borbi s pandemijom tu našu reputaciju sigurne destinacije dodatno su učvrstili. To nam daje za pravo vjerovati da će jednom, kad se za to stvore uvjeti, odnosno dođe do popuštanja režima koji sad vlada za prelaske granica, oni koji budu željeli putovati na godišnje odmore to znati prepoznati.

Ministar Cappelli nakon videokonferencije ministara turizma: Dogovoreno donošenje protokola za putovanja na razini EU-a!

Kad ste već potegnuli pitanje politizacije rada stožera, konkretne primjedbe iz SDP-a odnose se na zabranu rada nedjeljom. Je li to nužna mjera ili ipak prije svega svjetonazorsko i političko pitanje?

Siguran sam da kad bi se taj jedan neradni dan u tjednu umjesto nedjelje zvao utorak ili srijeda i kad se na taj dan ne bi održavale mise, da bi onda i SDP-u to bila sasvim prihvatljiva priča. Mislim da je njihova reakcija potpuno promašena i ja ću još jednom ponoviti da je nacionalni stožer dokazao da nije političko tijelo i da ne donosi političke odluke. On je stručno tijelo koje je očito po svojim saznanjima i metodologiji rada zaključilo da je, nakon što je došlo do popuštanja mjera i produžetka radnog vremena trgovina, potrebno jedan dan u tjednu smanjiti mobilnost građana.

U kršćanskom kulturnom krugu, od pamtivijeka pa do sada, ako se jedan dan odmara - najnormalnije je da taj neradni dan bude nedjelja. To ne znači da se u nedjelju mora ići u crkvu. Može se ostati doma s obitelji. Očito se treba, u izvanrednim okolnostima u kojima se nalazimo, jedan dan u tjednu omogućiti sustavu da se malo odmori od stresa i pritiska. Reakcije poput one kolege Grbina, koji uz tu odluku stožera odmah vezuje riječi kao što su „konzervativna, klerikalna, radikalna hrvatska desnica“, pomalo su šizofrene. One govore o strahu koji u SDP-u vlada od predstojećih parlamentarnih izbora.

Dakle, po vama razlozi za neradnu nedjelju nisu svjetonazorski već isključivo epidemiološki?

Evo, ja vas pitam: ako postoji potreba za jednim neradnim danom u tjednu, gdje biste ga vi stavili? Da se odabir neradnog dana, primjerice, pustio na volju trgovinama i obrtima kako to predlaže kolega iz SDP-a, onda od željenog efekta ne bi bilo ništa. Ne bi se smanjila mobilnost. Ja bi zapra svoju butigu u ponediljak, ti biš zapra u sridu i đir bi se opet dela. Kad bi svakoga dana određeni broj trgovina bio zatvoren, pritisak na one koje bi radile bio bi još veći. Tako da bi to bilo besmisleno.

No kad generalno govorimo o reguliranju rada nedjeljom, kakav je vaš stav o tome? Trebaju li one raditi ili trebaju biti zatvorene?

Držim da bi nedjelju trebalo definirati kao neradni dan, ali naravno da se to pitanje trajno neće regulirati odlukama stožera. Pravo mjesto za raspravu o toj temi je Hrvatski sabor. Uostalom, Zakon o radu nedjeljom je u pripremi i mi kao zastupnici moći ćemo reći stav o tome kad se on nađe u proceduri. Ovo nije odluka takve vrste i sam stožer više puta je poručivao da se ona ne stavlja u kontekst politike. Ovo je epidemiološka mjera i ja se s njom slažem. Ako se ne radi, nek' se ne radi nedjeljom.

Zbog čega mislite da se SDP boji izbora? Zbog straha da će HDZ na njima kapitalizirati uspjehe u borbi za zaustavljanje pandemije?

Te naše rezultate će građani sigurno znati prepoznati. Stožer je, kao što sam nekoliko puta naglasio, stručno tijelo, ali njega je imenovala Vlada. Vlada premijera Plenkovića i HDZ su pokazali da znaju upravljati ovom krizom. Imali smo primjere u mnogim zemljama u kojima su vlade apsolutno podbacile u reakciji, no kod nas se to nije dogodilo. Svi potezi pokazali su se ispravnima i sad smo stigli do popuštanja proglašenih mjera što će dobro doći i građanima i našem gospodarstvu. Ne radi se o potpunoj normalizaciji, no prvi korak u tom smjeru je učinjen. Podsjetio bih, također, na mjere pomoći gospodarstvu koje su pozdravljene od prvoga do zadnjeg gospodarstvenika. U trenutku kad se nitko nije snalazio, Vlada je donijela mjere koje su značile vrlo konkretnu pomoć za stotinjak tisuća gospodarskih subjekata u zemlji i više od pola milijuna radnika. To su ogromne brojke i veliki su financijski teret za državu, ali tu se država pokazala u najboljem svjetlu i opravdala i svoje postojanje i ulogu.

Zamislimo da potkapacitiran čovjek poput Bernardića vodi Hrvatsku u borbi protiv epidemije i gospodarske krize?!

S obzirom na to, ovo je u političkom smislu odlično vrijeme za HDZ za izlazak na izbore. Hoće li biti tako i u epidemiološkom smislu?

Parlamentarni izbori će se dogoditi kad se ispune svi uvjeti da se oni mogu održati, a povoljna epidemiološka situacija je u ovom trenutku ključni faktor za izlazak na birališta. Sigurno nitko neće ljude tjerati na birališta prije toga. Hoće li to biti 6., 7., 9. ili 12. mjesec manje je važno, jer do tada imamo redovnu situaciju. No, koliko vidim, oporba bi htjela da se uopće ne održe izbori. Željeli bi da ovakva situacija traje i da uđemo u nekakvu izvanrednu situaciju u kojoj bi se primjenjivao članak Ustava gdje se za svaku odluku traži dvotrećinska većina glasova i slično. Gledajte, ulazimo u jedno razdoblje u kojem će država opet morati pokazati odlučnost i donositi teške odluke. Situacija će biti teška i trebat će jasna većina u Saboru koja će donositi jasne odluke. HDZ-ova Vlada pokazala je da ima hrabrosti, mudrosti i odlučnosti i da je spremna biti predvodnik na tom dugom i teškom putu izlaska iz krize.

SDP želi izbjeći izbore jer se boji rezultata - Zato nas i napadaju ovako ustrajno i agresivno!

Član ste svojevrsnog istarskog stožera za turizam. Koja je njegova zadaća?

Župan Radin je formirao tijelo koje je manje političko, a više stručno i koje ima za cilj definirati nekakve aktivnosti i mjere kroz koje će se Istra pripremiti za onaj dan kad dolazak gostiju bude moguć. U hrvatskom turističkom okviru Istra ima tu prednost da smo našim potencijalnim gostima najbliža auto destinacija s jako dobrom cestovnom povezanošću do samih odredišta. Turisti se kad krenu, primjerice, iz Bavarske, praktički ne moraju skidati s ceste dok ne stignu do svog cilja i to im trebamo dati do znanja. Dočekat ćemo sigurno spremni tu cijelu priču, a dogovor je i da kroz Županijsko povjerenstvo svaki od nas članova u svom segmentu odradi ono što može za taj zajednički cilj. Drago mi je da sam dio te priče, meni osobno je to veliko priznanje i rekao bih da Istra i na ovom primjeru pokazuje, ako želite, i političku uključivost.

Pandemija je zaustavila život u većini Hrvatske, no ne i neke velike infrastrukturne investicije od kojih je jedna od najvećih gradnja Istarskog ipsilona. Što za Istru znači najava novih faza u tom projektu?

Prevažna je to vijest za sve nas u Istri i mene strahovito veseli da se polako kraju privodi taj posao koji se počeo dogovarati još u mandatu one Vlade kojoj sam i ja bio član. Zanimljivo je da smo tim pregovorima otkočili i krenuli u realizaciju projekta koji je u mandatu Milanovića i SDP-a u potpunosti stao. Isto tako i gradnja bolnice je bila stala. Svi veliki infrastrukturni projekti u Istri su se nastavili realizirati za vrijeme HDZ-ovih vlada. Ali to je već poznata činjenica u političkom smislu da se u vrijeme HDZ-ove vlasti u Istri pokreću velike investicije, a da u vrijeme kad je na vlasti SDP one staju. U protekle četiri godine financirani su brojni projekti u lukama, grade se regionalne ceste, a infrastrukturni standard u Istri naočigled raste, što je rezultat razumijevanja premijera Plenkovića, ali i velika zasluga ministra Olega Butkovića, koji je također jako dobro prepoznao potrebe Istre. Zato im hvala na tome.

Radovi na Istarskom ipsilonu brži od rokova! U 3. maju prva novogradnja poslije četiri godine!

Unatoč tome, moguće je da će IDS opet ići u koaliciju s SDP-om?

Kad je ta politička veza u pitanju, bit će da u IDS-u ipak malo pate od stockholmskog sindroma. Znate ono, kad se žrtva vezuje uz nasilnika. Njima na dušu.

UKIDANJE ŽUPANIJA? DALJE RUKE OD ISTRE!

U zasebnoj izjavi za Glas Istre, danoj nakon intervju, naš zastupnik Anton Kliman jasno je poručio svima koji žele ukinuti hrvatske županije - Dalje ruke od Istre!

- Kad je u pitanju teritorijalni preustroj, držim da su svi oni prijedlozi koji idu za tim da se i Istra utopi u nekakvu širu regiju neozbiljni, odnosno smatram da predstavljaju veliko i opasno politikantstvo. Istra je ponosna na svoj identitet, a od osamostaljenja Hrvatske do danas pokazala je i dokazala da postoji pregršt razloga zbog kojih u bilo kojem preustroju zaslužuje i mora ostati zasebna županija. Dođe mi slabo svaki put kad netko izađe s nekakvim "mudrim" prijedlozima kojima bi se ta posebnost i taj identitet Istre gušio, pa bih svima takvima koji se pojavljuju danas, ili će se pojavljivati u budućnosti, po toj temi poručio samo jedno - dalje ruke od Istre!

A A A