Vijesti
7. 5. 2020.

Ovu smo krizu dočekali otporniji na vanjske šokove, Vlada ima zaokruženu politiku kako izaći iz nje

(VIDEO) Gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a, predsjednik Vlade i HDZ-a govorio je o „pobjedi u 1. poluvremenu protiv koronavirusa“, gospodarskom oporavku, parlamentarnim izborima, nikad čvršćem međunarodnom položaju Hrvatske…

Na samom početku razgovora s Brankom Nađvinskim, Andrej Plenković je u osobno ime i u ime Vlade izrazio sućut obiteljima dvojice časnika HRZ-a koji su izgubili živote na trenažnom letu:

- Izrazito mi je žao zbog gubitka dva mlada života.

Zagrebački sastanak na vrhu - poruka susjedima

- Možemo biti zadovoljni jer smo uspjeli održati Zagrebački sastanak na vrhu. Hrvatska ovakav međunarodni položaj i ugled nije nikada imala. Zato smo željeli poslati poruku našim susjedima i potaknuti ih na njihovom europskom putu. Politička ostavština hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a ostat će da smo pridonijeli otvaranju pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, plus nova metodologija pregovora i Zagrebačka deklaracija - izjavio je premijer.

Predsjedanje odlično odrađeno

Plenković ističe da smo sjajno odradili predsjedanje s obzirom na okolnosti - uređeni Brexit, politički dogovor o mandatu za pregovore o novom uređenju odnosa s Ujedinjenom Kraljevinom, održan je prvi pokušaj dogovora o VFO-u, deblokirane su Sjeverna Makedonija i Albanija, nakon toga je buknula pandemija:

- Održali smo ovakav summit, postigli dogovore na nizu videokonferencija, uspjeli smo zajedno s drugima napraviti snažan iskorak da se napravi novi pristup višegodišnjem proračunu.

Dobili smo prvo poluvrijeme protiv COVID-19

Dobili smo prvo poluvrijeme protiv COVID-19, čestitam svim zdravstvenim djelatnicima, Civilnoj zaštiti, policiji, vojsci - poručio je i naglasio da financijske posljedice imaju sve zemlje, ali i da već iduće godine očekujemo snažni rast:

- Ovu smo krizu dočekali otporniji na vanjske šokove, čak i na ovaj šok bez presedana. Izašli smo s masivnom potporom privatnom sektoru, pola milijuna ljudi dobilo je iznos minimalne plaće u ožujku, veliki je interes i za travanj. Spriječili smo novu masu nezaposlenih. Svi resori napravili su goleme uštede, i temeljem toga financirat ćemo mjere, a ono što će nedostajati, riješit ćemo zaduženjima na domaćem i međunarodnim tržištima pod bitno povoljnijim uvjetima.

Naglasio je da je preko 1.5 mlrd. kuna smanjenja neporeznih davanja i parafiskalnih nameta u njegovom mandatu, da su od početka krize skoro 150 milijuna eura smanjili terete za građane i gospodarstvo i da Vlada ima zaokruženu politiku kako izaći iz krize.

Školska godina bit će redovita

- Hrvatska je munjevito reagirala, mi smo odmah imali nastavu online ili putem HRT-a, to je bilo izvanredno. Išli smo u fazno popuštanje mjera, dio toga je i škola. Očekujem da će se postupno, bez obzira na svojevrsni osjećaj rezerve kod roditelja, djeca vraćati u škole - izjavio je predsjednik Plenković.

Naglasio je da će maturanti imati jasnu sliku kalendara, obaveza i termina. Kaže da ova generacija ne smije biti zakinuta u smislu završnosti školske godine.

Izbori kad epidemiološke prilike dopuste

- Vlada je u 4 godine ispunila ono što je rekla na početku - politička stabilnost, osiguran je zdrav gospodarski rast, osigurana društvena solidarnost, povećavaju se plaće, privatni sektor stoji bolje, rekordne su turističke sezone, manja nezaposlenost, veća zaposlenost. Na temelju toga tražit ćemo novi mandat za nastavak rada - rekao je Plenković.

Kazao je da će se izbori održati kad epidemiološke prilike dopuste i kada parlamentarna većina odluči o raspuštanju Sabora.

Važno je da u toj utakmici svi imaju jednake šanse i mogućnosti za kampanju i za sudjelovanje. S predsjednikom Zoranom Milanovićem nisam razgovarao o datumu izbora - zaključio je predsjednik HDZ-a i Vlade RH.

A A A