Vijesti
8. 5. 2020.

75. obljetnica kraja Drugog svjetskog rata u Europi

Pobjeda nad fašizmom u II. svjetskom ratu, pomirba i kultura sjećanja bili su preduvjeti za početak izgradnje ujedinjenje Europe, a slom komunizma krajem 1980‑ih godina i Pad Berlinskog zida omogućili su integraciju gotovo cijelog europskog kontinenta - navodi se u priopćenju iz Banskih dvora.

Priopćenje Vlade Republike Hratske prenosimo u cijelosti:

Najmračnije razdoblje u ljudskoj povijesti

Danas obilježavamo 75. obljetnicu pobjede nad fašizmom koja je dovela do kraja Drugog svjetskog rata u Europi, nesumnjivo najstrašnijeg ratnog sukoba u povijesti, i po broju žrtava i po razaranjima. Obilježile su ga i neviđene strahote diljem Europe i svijeta, u prvom redu Holokaust i genocid nad židovskim narodom, koji je označio najmračnije razdoblje u ljudskoj povijesti.

Te strahote nažalost nisu mimoišle ni Hrvatsku u kojoj su deseci tisuća ljudi ubijeni zbog svoje etničke pripadnosti ili političkih uvjerenja.

Dr. Franjo Tuđman

Veliki broj hrvatskih građana odupro se Hitlerovom fašističkom poretku kojim je podjarmio cijelu Europu. Zahvaljujući njima Hrvatska je tada imala jedan od najsnažnijih pokreta otpora u okupiranoj Europi, a iz Drugog svjetskog rata izišla je kao pobjednica, s vraćenom Istrom i Dalmacijom.

Među brojnim istaknutim sudionicima bio je i prvi hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman.

Pobjeda nad fašizmom & slom komunizma

Iz zgarišta Drugog svjetskog rata Europa je krenula na put pomirenja, gospodarskog oporavka i ujedinjenja.

Pobjeda nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, pomirba i kultura sjećanja bili su preduvjeti za početak izgradnje ujedinjenje Europe, a slom komunizma krajem 1980‑ih godina i Pad Berlinskog zida omogućili su integraciju gotovo cijelog europskog kontinenta.

A A A