Vijesti
10. 5. 2020.

Čović zahvalio Plenkoviću na pomoći na europskom putu BiH & zauzimanju za ravnopravnost hrvatskog naroda

U povodu uspješnog Zagrebačkog samita, sastanka na vrhu EU - jugoistočna Europa, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH uputio je pismo predsjedniku Vlade RH: Velika hvala na snažnom doprinosu procesu europskih integracija BiH! Uz Vaše nesebično zalaganje i iznimnu potporu, BiH je na samitu imala posebno mjesto i vidljivost.

U svjetlu održanog sastanka lidera Europske unije i zapadnog Balkana, dozvolite mi još jedanput, u ime svih naroda Bosne i Hercegovine, kao predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, uputiti iskrenu zahvalu za Vaše nesebično zalaganje i snažan doprinos procesu europskih integracija BiH u ulozi predsjednika Vlade zemlje predsjedateljice Vijećem Europske unije - istaknuo je Dragan Čović u pismu Andreju Plenkoviću.

- Bosna i Hercegovina je rezultatom Vaše iznimne potpore i razumijevanja te zalaganja Republike Hrvatske na održanom sastanku imala posebno mjesto i vidljivost, s posebnom pažnjom posvećenom pitanjima našeg europskog puta, zaštite legitimnosti i ustavne jednakopravnosti Hrvata u BiH - nastavio je u pismu Čović, koji je i predsjednik HDZ-a BiH te Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS).

„Vi i Hrvatska - pravi i iskreni prijatelji“

Dodao je da su Plenkovićeve „nemjerljive zasluge prilikom predaje Zahtjeva BiH za članstvo u Europskoj uniji znatno pomogle iskorak BiH ka članstvu u velikoj europskoj obitelji“:

- Danas je Vaša potpora dobivanju kandidatskog statusa BiH preznačajna, na čemu Vam izražavam veliku zahvalnost. Uvjeren sam da BiH može sustići ono što je u prethodnom razdoblju propustila i time uspješno nastaviti put ka punopravnom članstvu u EU-u. Duboko vjerujem da ćemo na zahtjevnom putu integriranja u Vama i Republici Hrvatskoj i dalje imati pravog i iskrenog prijatelja.

Financijska podrška Europske unije

Zahvalio je i na razumijevanju te financijskoj podršci Europske unije kojom će i BiH biti obuhvaćena, a s ciljem poticanja oporavka, ubrzanja gospodarskog rasta i podrške reformskim procesima nužnim za iskorake na putu ka EU.

U vjeri nastavka dosadašnje uspješne suradnje i susreta srdačno Vas pozdravljam - zaključuje Čović u pismu predsjedniku Vlade RH i HDZ-a Andreju Plenkoviću.

PLENKOVIĆ NA ZG SAMITU: Bosni i Hercegovini status kandidata - Hrvati moraju postati stvarno ravnopravni!

Nema međunarodnog skupa na kojem se Andrej Plenković ne zauzima za europski put BiH, ali i za bolji položaj hrvatskog naroda u njoj. Tako je bilo i na Zagrebačkom samitu, na kojem je otvoreno pozvao da se BiH dodijeli kandidacijski status za članstvo, ali i na ostvarenje pune jednakopravnosti i legitimne političke zastupljenosti bosansko-hercegovačkih Hrvata:

- BiH je za Hrvatsku posebno važna, bitna zemlja. Kao prijateljska zemlja u kojoj su Hrvati konstitutivni narod, BiH ima našu posebnu potporu na europskom putu i u reformskim naporima, ali želimo i da se u njoj osiguraju jednaka prava za sva tri konstitutivna naroda, osobito u pogledu njihove legitimne, pravedne zastupljenosti. To bi bilo ne samo u interesu Hrvata, nego i korisno za cijelu BiH, za skladne odnose sva tri naroda. Pozivam da BiH što prije stekne status kandidata!  

A A A