Vijesti
13. 5. 2020.

Cappelli: Očekuje se veliki dolazak slovenskih turista - Popusti za domaće goste!

Europska komisija donosi preporuke o relativnom otvaranju granica unutar EU. Ministar turizma Gari Cappelli u emisiji Hrvatskoga radija „A sada Vlada“ rekao je da su se svi ministri turizma usuglasili da treba postojati protokol na razini Europske unije, ali treba biti svjestan da u epidemiološkoj situaciji nisu svi jednaki.

Cappelli je kazao da - kada se riješi protokol sa Slovenijom - očekuje veliki dolazak slovenskih turista, posebice jer njih 110 tisuća ima kuće u Hrvatskoj.

- Siguran sam, ako epidemiološka situacija bude u redu, da ćemo s Njemačkom imati 15. lipnja dolazak turista bar cestovnim putem - istaknuo je te napomenuo da narudžbe za srpanj i kolovoz nisu stornirane.

Kretanje unutar granica EU

Naglasio je kako je Hrvatska isprovocirala EU da se požuri s preporukama o najbitnijim stvarima, a to je među ostalim i kretanje unutar granica.

- Na razini EU smo dogovorili da se granice za treće zemlje ne otvaraju do 15. lipnja - rekao je, dodavši da ćemo do kraja mjeseca imati protok s dvije-tri zemlje.

Smanjena cijena i ulaznica za nacionalne parkove

Cappelli je naglasio kako će ove sezone biti popusti za domaće goste.

- Smanjili smo i cijenu ulaznica za nacionalne parkove, došlo je mnogo domaćih turista. Ovim putem pozivam i one koji odlučuju o cijeni ulaznica za dubrovačke zidine da smanje cijene, zato što smatram da je iznos ulaznice od 200 kuna u ovoj situaciji apsurdan - rekao je i da će se ovakvo smanjenje cijena preliti i na smještajne kapacitete i jednim dijelom na brodare.

CRO kartice i kao dugoročan projekt

Naglasio je da je Vlada krenula i s CRO karticom koja možda ove godine neće biti u punoj funkciji, ali kako je ona dugoročni projekt.

- Ovih dana razgovaramo o dodatnim stvarima koje bismo mogli staviti na CRO karticu pa ako uspijemo dogovoriti s poslodavcima, hotelijerima i agencijama da tko ima ovu karticu dobiva i dodatni popust, onda će to imati prve rezultate - kazao je i dodao da se nada da će za ovo biti razumijevanja.

Zračni mostovi s Croatia Airlinesom

Dogovoreno je, nastavlja Cappelli, da ćemo raditi zračne mostove s Croatia Airlinesom, zato što je jug Hrvatske potpuno odsječen bez avio prijevoza.

- Iskoristit ćemo našeg avio prijevoznika, za kojega sada vidimo koliko nam je značajan, zato što možemo sami diktirati otvaranje pojedinih linija.

Ministar je rekao da je svjestan da su nove mjere donijele nova ulaganja i pravila za ugostitelje i hotelijere, ali kako je to nešto nužno.

- Što se tiče vaučera, Hrvatska je reagirala među prvima u EU. Dali smo vaučere za turističke agencije koji vrijede 180 dana i mogu se iskoristiti za drugu destinaciju ili reći da želite sljedeće godine ići na istu pa da vam se produži vrijednost vaučera. Ili pak da nakon 180 dana tražite povrat novca koji se mora vratiti u roku 14 dana - naglasio je i dodao da to vrijedi za agencije, ali se radi na tome da to vrijedi i za hotelijere i avio kompanije.

Domaća radna snaga

Cappelli je kazao da je u turizmu otpušteno 10-ak posto radne snage. Naglasio je kako će se ove sezone raditi s domaćom radnom snagom, maksimalno koliko se može.

- Dat ćemo veći napor da kroz razne mjere zadržimo domaće radnike, zato što su oni jedna od naših najvećih vrijednosti.

A A A