Vijesti
14. 5. 2020.

Misa zadušnica za žrtve Bleiburške tragedije & Križnog puta smeta onima koji ne žele Hrvate kao ravnopravan narod!

Nacionalni dopredsjednik Mladeži HDZ-a Ivica Rakušić u razgovoru za Bild.ba: Napadima na misu u Sarajevu te kardinala Vinka Puljića neki pokazuju, zapravo, namjeru za ostvarenje ratnih ciljeva Armije BiH i ciljeva iz Islamske deklaracije Alije Izetbegovića. Političko Sarajevo želi unitarnu, građansku državu kako bi svojom brojnosti Bošnjaci majorizirali Hrvate.

Prenosimo dijelove intervju Ivice Rakušića, koji je i zamjenik solinskog gradonačelnika:

Koliko mladi u Hrvatskoj uopće shvaćaju situaciju, u političkom smislu, kompleksnosti BiH?

Hrvati u Hrvatskoj, a pogotovo mladi, nedovoljno znaju o položaju naših sunarodnjaka u BiH. To sigurno nije rezultat nezainteresiranosti, već su ljudi fokusirani na vlastite životne probleme, pronalazak posla ili rješavanje stambenog pitanja. Također, BiH ima izuzetno kompleksan politički sustav pa oni koji nisu involvirani teško shvaćaju značenje riječi kao što su: Federacija, RS, entitet, distrikt, Dom naroda, županije/kantoni, Bosanac, Bošnjak, konstitutivni narodi, Predsjedništvo BiH…

Često me, međutim, prijatelji zamole da im probam ukratko objasniti navedene pojmove, što me čini sretnim jer vidim kako bosansko-hercegovački Hrvati ipak nisu zaboravljeni. A i ne smiju biti - jer su dio jedinstvenog nacionalnog bića. Dosta nas u Mladeži je porijeklom iz BiH pa ostale naše vršnjake “gnjavimo” s Bosnom i Hercegovinom. Uporni smo u tome, napredak nije uvijek brz, ali siguran sam da nije uzaludan.

Može li (stranačka) mladež učiniti više po pitanju poboljšanja statusa bh. Hrvata i ako može, što je to konkretno?

Naravno da se uvijek može više. Mladež HDZ-a je dio obitelji pomlatka Europske pučke stranke (YEPP) i upravo ovdje vidimo priliku kako mladim kolegama, europskim narodnjacima i demokršćanima, objasniti kompleksnost položaja naših sunarodnjaka u BiH. To nije uvijek lako jer praktično nitko, izuzev Belgije, ne može ispočetka shvatiti koncept konstitutivnih naroda u višenacionalnoj državi.

Ipak, u suradnji s Mladeži HDZ-a BiH izborili smo se za rezoluciju YEPP-a o Izbornom zakonu u BiH - koja naglašava problem političke diskriminacije Hrvata kojima se preglasavanjem nameću nelegitimni politički predstavnici  u Domu naroda FBiH i Predsjedništvu BiH. Nastavit ćemo artikulirati ovu temu na nivou Europske unije, ali i tribinama i okruglim stolovima približiti navedenu tematiku u Republici Hrvatskoj.

Kakav je odnos vas iz HDZ-ove mladeži s mladeži HDZ-a u BiH?

Imamo odličan odnos, često održavamo zajedničke sjednice Predsjedništva, sjednice županijskih odbora ili edukacije za naše članove. Kao što sam već spomenuo, zajedno djelujemo i u okviru pomlatka EPP-a - dio smo iste europske političke obitelji.

Na Vijeću YEPP-a prošle godine Mladež HDZ-a je zajedno s Mladeži HDZ-a BiH predložila rezoluciju kojoj je cilj stvaranje boljih mogućnosti za mlade i mlade obitelji u ruralnim i udaljenim sredinama Europe, i veća kvaliteta njihovog života. Dakle, fokus naše suradnje su promjena izbornog zakona, ali i položaj mladih u obje države.

Kako gledate na ovu situaciju koja je aktualna ovih dana u BiH i napetosti u javnosti oko održavanja mise za nevino stradale na Bleiburgu?

Misa je još jednom ogolila političko Sarajevo, u miru se nastoje ostvariti ratni ciljevi Armije BiH. Jednostavno, u Federaciji su oduvijek suprotstavljene dvije politike. Hrvati žele decentraliziranu državu u kojoj će konstitutivni narodi biti zaštićeni (po uzoru na višenacionalne države poput Belgije ili Švicarske), a bošnjačko političko vodstvo želi građansku državu kako bi svojom brojnosti njihov narod majorizirao Hrvate i Srbe.

To je politika koja je proklamirana još u Islamskoj deklaraciji Alije Izetbegovića, u ratu je nastavljena etničkim čišćenjem u Srednjoj Bosni i pokušajem izbijanja na Neum (ili čak Ploče), a nažalost i nakon rata derogiranjem Daytonskog sporazuma. U narativu da su svi Hrvati „ustaše“ prednjači upravo nametnuti „hrvatski“, tj. drugi bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić. Groteskno i bizarno.

Zanimate se za BiH iako živite u sređenoj europskoj zemlji koja je za BiH, ipak, “mala Švicarska”. Pobogu, zašto?

Prije svega, po majci sam Hrvat iz Livna. No sve da i nisam, da sam primjerice iz Međimurja, siguran sam kako bi Bosna i Hercegovina opet bila moja politička preokupacija - jer je BiH i hrvatska zemlja, baš kao što je bošnjačka i srpska.

Autohtoni smo i konstitutivni narod. Žilavi smo, svašta smo u povijesti preživjeli, i ovo ćemo. Vara se onaj tko misli kako ćemo se umoriti. Republika Hrvatska je članica EU i NATO-a, tim kanalima se nastavljamo boriti za jednakopravnost naših sunarodnjaka.

A A A