Vijesti
15. 5. 2020.

EPP-ovo pismo podrške kardinalu Vinku Puljiću

Radna skupina za međukulturne odnose i međureligijski dijalog Europske pučke stranke u Europskom parlamentu uputila je dopis vrhbosanskom nadbiskupu kardinalu Puljiću, u kojem su izrazili potporu pravu na vjersku slobodu i pravu na kulturu sjećanja.

Pismo koje potpisuju supredsjednici Radne skupine Kluba EPP-a za međukulturne odnose i međureligijski dijalog Jan Olbrycht i Holvenyi Gyorgy te članica Radne skupine i HDZ-ova europarlamentarka Željana Zovko donosimo u cijelosti:

Uloga koju imate za mir i pomirenje

Vaša uzoritosti,

Radna skupina Kluba Europske pučke stranke (EPP) za međukulturne odnose i međureligijski dijalog prošle je godine organizirala misiju utvrđivanja činjenica u Bosni i Hercegovini, s ciljem poticanja rješavanja situacije vezane za Izborni zakon kroz dijalog između vjerskih zajednica u BiH.

Na osnovu tog iskustva, u potpunosti razumijemo i podržavamo važnu ulogu koju imate za mir i pomirenje u Bosni i Hercegovini. Planirali smo na temelju misije utvrđivanja činjenica organizirati još jednu razmjenu mišljenja s predstavnicima svih vjerskih zajednica iz Vaše zemlje u Europskom parlamentu, no to smo, nažalost, morali odgoditi zbog pandemije korona virusa.

Europsko sjećanje na prošlost

Europski je parlament početkom ovog mandata usvojio Rezoluciju o 80. obljetnici početka Drugog svjetskog rata i važnosti koju europsko sjećanje ima za budućnost Europe, i to 10 godina nakon Rezolucije o europskoj savjesti i totalitarizmu, u kojoj je prepoznata važnost sjećanja na prošlost, jer bez sjećanja pomirenje nije moguće.

U tom svjetlu, u ime Radne skupine EPP-a za međukulturne odnose i međureligijski dijalog, u potpunosti podržavamo Vaše pravo na njegovanje kulture sjećanja, kao i Vaše pravo da u subotu služite svetu misu za žrtve bleiburške tragedije.

Teški napadi na Katoličku crkvu u BiH

Svjesni smo teških medijskih napada na Katoličku crkvu u Bosni i Hercegovini zadnjih dana, te izražavamo duboku tugu što Vam se onemogućava u potpunosti iskoristiti pravo na kulturu sjećanja.

Vjerujemo u rad Europske službe za vanjsko djelovanje i Delegacije Europske unije na terenu, koje bi trebale osigurati slobodu medija svim konstitutivnim narodima i zajednicama i pravo vjerskih skupina i vjerskih manjina na poštovanje, bez straha za sigurnost u izvršavanju vjerske službe.

Zabrinuti za sigurnost i slobodu vjeroispovijesti katolika

Klub zastupnika EPP-a učinio je sve kako bi pomogao Bosni i Hercegovini da prebrodi krizu s pandemijom i istinski se trudimo da ova zemlja ne bude zaboravljena na svom putu k europskim integracijama.

Upoznati smo da ste obavijestili Svetu Stolicu o kršenju Međunarodnog sporazuma za slobodu Katoličke crkve i zabrinutosti za sigurnost i slobodu vjeroispovijesti katolika u Bosni i Hercegovini. Uvjeravamo Vas da ćemo, ako se ova situacija dodatno pogorša, ovo pitanje pokrenuti i u Europskom parlamentu.

A A A