Vijesti
16. 5. 2020.

Na Bleiburgu i Križnom putu zarobljeni hrvatski vojnici i civili ubijani su bez suđenja, kao žrtve zločina počinjenog iz osvete i zbog ideologije!

Gordan Jandroković i izaslanik predsjednika Vlade, ministar hrvatskih branitelja (i zamjenik predsjednika HDZ-a) Tomo Medved, položili su vijenac u ime Sabora i Vlade kod Središnjeg križa na Mirogoju u povodu obilježavanja 75. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta te odavanja počasti žrtvama.

Molitva za žrtve

Vijenac je položilo i izaslanstvo Počasnog bleiburškog voda predvođeno predsjednikom Vicom Vukojevićem. Molitvu za žrtve predvodili su vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan, a islamsku molitvu dovu predvodio je imam Zagrebačke džamije Mersad efendija Kreštić.

Nakon molitve Jandroković je novinarima izjavio da su se okupili kako bi još jednom iskazali poštovanje prema žrtvama Bleiburga i Križnog puta, te iskazali poštovanje prema zarobljenim i poraženi vojnicima te civilima, među kojima je bilo i maloljetnih.

- To je zločin o kojem moramo govoriti kako bi i naše mlađe generacije znale što se događalo ne samo u Drugom svjetskom ratu, nego i u poraću. Na Bleiburgu i Križnom putu zarobljeni poraženi hrvatski vojnici i civili ubijani su bez suđenja, suprotno međunarodnim konvencijama, kao žrtve zločina počinjenog iz osvete i zbog ideologije.

Zločin komunističkog jugoslavenskog režima

Istaknuo je da je to bio zločin komunističkog jugoslavenskog režima, koji je 45 godina bio strogo čuvana tajna.

-  To najbolje govori o tome kako je i one koji su ga počinili i naredili grizla savjest te su se bojali istine, a preživjeli su se bojali o tome govoriti iz straha od osvete.

Predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a poručio je kako smo i danas, kada živimo hrvatsku slobodu, dužni prisjetiti se tih ljudi, pokloniti se žrtvama te osuditi zločin komunističkog totalitarnog režima.

Jandroković je komentirao i izjavu predsjednika RH Zorana Milanovića da bi se „trebalo odustati od središnje komemoracije na Bleiburgu“ podsjetivši kako je Sabor pokrovitelj te komemoracije te da to tako treba i ostati.

Istaknuo je kako se tu komemoriraju žrtve jer su u Bleiburgu bez suđenja ubijani ljudi, zvjerski mučeni i bacani u jame. Također, dodaje, njihove obitelji ne znaju gdje su i kako ubijeni te gdje leže njihova tijela. Naveo je i da se obilježavaju žrtve i u Macelju i Teznom, ali i da treba otkriti još puno masovnih grobnica u Hrvatskoj i BiH.

Odbacujemo one koji Bleiburg koriste za revitalizaciju ustaškog režima

Jandroković je naglasio da odbacuju one koji bi željeli iskoristiti ovu obljetnicu za političke svrhe i relativizaciju ustaškog režima.

- To odbacujemo. To nije dobro. Ovdje moramo iskazati poštovanje žrtvama i osuditi zločin komunističkog režima.

Raspuštanje Sabora 18. svibnja

Upitan o raspuštanju Sabora u ponedjeljak, ustvrdio je kako će vladajući za to imati dovoljan broj glasova jer je o tome postignut dogovor svih koalicijskih partnera vladajuće većine. Stoga će u ponedjeljak, nakon što izglasuju sve raspravljene točke, glasovati i o odluci o raspuštanju Sabora.

Jandroković je istaknnuo i kako sada postoje ustavni rokovi, a predsjednik Republike će odrediti datum izbora. Podsjetio je kako postoje mogućnost četiri datuma za održavanje izbora - 21. i 28. lipnja te 5. i 12. srpnja. Očekuje i da će Milanović u idućih nekoliko dana obavijestiti javnost kada će biti izbori.

Vukojević: Mise za žrtve Bleiburga i Križnog puta u više od 189 župa

Vice Vukojević je novinarima izjavio da će se danas u 189 hrvatskih katoličkih župa u svijetu i više od 200 svećenika održati mise za žrtve Bleiburga i Križnog puta.

Zahvalio je Saboru na pokroviteljstvu istaknuvši kako „nema drugog Bleiburga osim Bleiburga”, te da svi oni hoće Bleiburg negdje prenijeti „pričaju besmislice“.

A A A