Vijesti
16. 5. 2020.

U Brodosplitu porinut polarni kruzer - vrijedan 110 milijuna eura & izgrađen uz državna jamstva

(VIDEO) Putnički brod za polarne ekspedicije ''Ultramarine'' napravljen je u roku unatoč koroni, a 70% dijelova čini domaća komponenta. Darko Horvat: „Brodosplit dokazuje da brodogradnja može biti profitabilna jer na ovom kruzeru kroz kamatu zarađuje i HBOR, a od poreza i doprinosa korist ima i proračun. Vlada RH vam je ukazala povjerenje u vidu tri državna jamstva. Dva ste već vratili, a treće ćete do kraja godine“.

Brod težak 9.000 tona do kraja će godine biti isporučen naručitelju - američkoj tvrtki Quark Expeditions, u sastavu Travelopia grupacije koja u svom portfelju ima niz kompanija specijaliziranih za avanturistička putovanja. „Ultramarine“ je dugačak 128 metara i širok 21.5 metar, a moći će primiti do 200 putnika u 103 luksuzno uređene kabine.

Hvala Vladi RH!

U emotivnom je govoru Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodograđevne industriji Split - u kojoj je trenutačno oko 2.000 radnika, javno zahvalio Vladi RH, predsjedniku Andreju Plenkoviću i "našem ministru Međimurcu Darku Horvatu":

- Hvala vam ne samo zato što je u zadnje tri godine Vlada dala tri jamstva Brodosplitu, nego i zato što niste potpali pod nasrtaje lobija i utjecaj raznih hobotnica i reketarskih skupina koje su činile sve da se ta jamstva uskrate.

Dokaz da brodogradnja može biti profitabilna

Ministar gospodarstva Horvat, koji je bio i izaslanik premijera Plenkovića, uzvratio je Debeljaku „da nema zašto zahvaljivati Vladi“:

- Jer, Vlada Brodosplitu ništa nije darovala, jedino mu je ukazala veliko povjerenje u vidu tri državna jamstva u tri godine, od kojih ste dva već vratili, a brodove isporučili. Treće jamstvo vratit ćete pak do kraja godine. Ova tvrtka najbolje dokazuje da brodogradnja u Hrvatskoj može biti profitabilna jer na danas porinutom brodu kroz kamatu zarađuje i HBOR, a od isplate poreza i doprinosa korist imaju i lokalna zajednica i državni proračun.

Najbolji demantij „skepticima“

Samo iz Brodograđevne industrije Split, ne računajući cijelu DIV grupu - dodao je - u 10 je godina u proračun uplaćeno oko četiri milijarde kuna:

- Ovo je pravi demantij svima onima koji tvrde da Hrvatskoj brodogradnja ne treba.

Radovi na Istarskom ipsilonu brži od rokova! U 3. maju prva novogradnja poslije četiri godine!

A A A