Vijesti
20. 5. 2020.

5. srpnja? Odličan datum za izbore! Vukovar? Nema Vlade koja je ovoliko napravila za Grad Heroj - činit ćemo to i u budućnosti!

Andrej Plenković: Penava? Na izborima u HDZ-u uvjerljivo je poražen, a odlazak je njegov odabir. Škoro? Ugodno smo se družili u Granićevoj predsjedničkoj kampanji i nije mi jasno odakle sada ova oštrica. Petir? Da, razgovaramo, dijelimo mnoge zajedničke točke u viziji Lijepe Naše. Preporuke Europske komisije? Ocjenjuju da smo se u pandemiji izrazito dobro obranili od prijetnji za zdravstveni sustav i zdravlje građana te da smo poduzeli odlučne mjere za očuvanje radnih mjesta!

Donosimo ključne poruke iz izjave predsjednika Hrvatske demokratske zajednice i Vlade Republike Hrvatske:

O DATUMU IZBORA

5. srpnja odličan je datum za izbore! Blizu je, a opet dovoljno daleko kako bi se svi mogli dobro pripremiti za njih. Imat ćemo svi jednake šanse te moći ćemo predstaviti svoje programe. HDZ na izbore izlazi s velikim postignućima iz ovog mandata.

Odabir je jasan: s jedne je strane HDZ - koji ima i kvalitetan program i kvalitetne ljude i viziju sigurne budućnosti za hrvatske građane, a s druge su oni koji ni inače, a kamoli u ovakvoj krizi, nisu u stanju odgovorno upravljati državom te koji u nedostatku rješenja nameću teme koje apsolutno nemaju veze s budućnosti.

O PODRŠCI VUKOVARU

Naša Vlada i naša stranka napravile su puno za Vukovar - činit ćemo to i u budućnosti. Učinili smo za Grad Heroj više nego sve druge vlade - nema projekta koji nismo snažno podržali. U prvi plan smo stavili Slavoniju, Baranju i Srijem, a za Vukovar smo učinili više nego za bilo koji drugi grad.

O IVANU PENAVI

Hvala g. Penavi na doprinosu, vjerujem da je i on zahvalio HDZ-u i ovom vodstvu & svima koji su mu pomogli da postane gradonačelnik. Članstvo u HDZ-u je dobrovoljno. Primio sam na znanje njegovu odluku, želim mu svu sreću. Na izborima u HDZ-u imao je priliku prezentirati svoj program. I nije dobio povjerenje, štoviše, uvjerljivo je poražen. To je unutarstranačka demokracija, a ovo je njegov odabir.

HDZ na parlamentarne izbore i u Vukovaru i cijeloj 5. izbornoj jedinici izlazi s velikim postignućima i jasnom vizijom za hrvatske građane. A lokalni izbori? Održavaju se tek dogodine. Koga nema, bez njega se može i mora. S naše strane nema nikakvih otrovnih strelica, ali ne plačemo ni za kim, g. Penava nije prvi koji je napustio HDZ.

O MIROSLAVU ŠKORI

Iznosim činjenice. Kao jedan od estradnih umjetnika bio je 2000. angažiran u predsjedničkoj kampanji Mate Granića. Ne mogu se više sjetiti koliko je novca za to dobio, a ja sam, međutim, bio angažiran kao volonter. Na turneji smo proveli dosta vremena zajedno u autobusu, tada smo imali simpatične konverzacije i nije mi jasno odakle sada ova oštrica.

O MARIJANI PETIR

Da, HDZ razgovara s njom. Skupa smo bili u Klubu Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu, dijelimo brojne zajedničke točke u viziji Hrvatske. Razgovaramo i s drugim akterima, važno je da HDZ okupi kvalitetne kandidatkinje i kandidate koji ne moraju nužno biti članovi stranke, ali su nam bliski u svjetonazoru i dobrodošli za sinergijski učinak na listama. Čvrsto sam uvjeren da će hrvatski birači to prepoznati i honorirati.

O PREPORUKAMA EUROPSKE KOMISIJE

EK je u svojim preporukama ocijenila da se Hrvatska u pandemiji izrazito dobro obranila od prijetnji za javno-zdravstveni sustav i zdravlje građana te da smo poduzeli prave mjere za očuvanje radnih mjesta! Preporučuje nam se ono što naša Vlada i čini i kani činiti - da i dalje vodimo politiku koja će osigurati likvidnost poduzeća i trasirati put prema gospodarskom oporavku! I što se tiče učinkovitosti pravosuđa i javne uprave, preporuke reflektiraju naše aktivnosti i poticaj su za nastavak reformi!

A A A