Vijesti
22. 5. 2020.

Sunčana Glavak - izvjestiteljica EPP-a za Novu industrijsku strategiju za Europu!

Izvjestiteljica Europske pučke stranke za mišljenje Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta (ENVI) o Novoj industrijskoj strategiji za globalno konkurentnu, zelenu i digitalnu Europu - puni je to naziv dužnosti na koju je izabrana naša eurozastupnica iz Međimurja. Navedena strategija ključni je dokument na temelju kojeg će se preobraziti europska industrija, a EU zakoračiti u novo doba, prijeći na klimatsku neutralnost i preuzeti digitalno vodstvo.

Europska komisija pokrenula je Novu industrijsku strategiju s namjerom da Europa postane prvi klimatski neutralan kontinent na svijetu. Industrija je u srži te transformacije. Svi industrijski lanci vrijednosti morat će smanjiti vlastiti trag ugljika i razviti nove poslovne modele.

Zelena i digitalna tranzicija & globalna konkurentnost

Nova industrijska strategija opsežan je dokument koji određuje tri smjera u kojima će se kretati buduća transformacija europskih gospodarstava - zelena tranzicija, digitalna tranzicija i globalna konkurentnost.

- Strategija je putokaz našim društvima i gospodarstvima kako uspješno održati konkurentnost u procesu tranzicije prema budućnosti temeljenoj na zelenom, digitalnom i kružnom gospodarstvu. Industrija je ključni dio gospodarstva EU-a, presudna za veliki broj radnih mjesta, izvoz i većinu ulaganja u istraživanja i inovacije. S obzirom na suvremene izazove kao što su klimatske promjene i rastuća globalna konkurencija, Europa mora biti brza i odlučna u donošenju novih politika u cilju stvaranja temelja industrije budućnosti - ističe Glavak.

Preobrazba industrije

Nova strategija preobrazit će industriju, ojačati mala i srednja poduzeća te omogućiti Europi da ostane održiva i konkurentna. Industrija sačinjava više od 20% gospodarstva EU-a i zapošljava oko 35 milijuna ljudi. Sačinjava i 80% izvoza robe te je ključni razlog zašto je EU vodeći svjetski investitor, ali i vodeće odredište za izravna ulaganja.

Mala i srednja poduzeća čine više od 99% svih europskih tvrtki i kralježnica su naše ekonomije i društva. Europa započinje s prelaskom na klimatsku neutralnost i preuzima digitalno vodstvo.

- Europska industrija može, kao i dosad, predvoditi ulazak u novo doba - zaključila je naša Sunčana.

IZVJESTITELJICA I ZA KOHEZIJU & REGIONALNI RAZVOJ

Podsjetimo, zastupnica Glavak prethodno je imenovana izvjestiteljicom iz sjene Europske pučke stranke za mišljenje ENVI-ja za izvješće „Kohezijska politika i strategije regionalnog razvoja u borbi protiv klimatskih promjena“.

A A A